Jak se vyspat do růžova i mimo domov? Tipy, které vám pomohou usnout v letadle, vlaku i v hostelu

Žena v letadle s polštářkem okolo krku New Africa / Shutterstock.com

Cestování je radost, ale někdy umí být i pěkně náročné. Zejména náš spánek často při cestách trpí a my se tak můžeme potýkat s nepříjemnou ospalostí a často i špatnou náladou, protože nejsme dobře odpočatí. Pokud budete ale dodržovat několik pravidel, můžete se vyspat dobře kdekoliv.

Přečtěte si také

Má se syrové maso před vařením omývat vodou?

Ať už vyrážíte kamkoliv, usnout mimo domov může být pěkný oříšek. V letadle, vlaku i třeba v hostelu se sice vyspat můžete, je ale potřeba tomu jít trochu naproti. Pokud pak cestujete do zemí s jiným časovým pásmem, musíte se potýkat ještě s jet lagem. Jak se na spánek připravit tak, abyste se vyspali do růžova kdekoliv na světě?

Dodržujte svou rutinu

I když vyrážíte na dovolenou či dlouhou cestu, je potřeba dodržovat svou každodenní rutinu, nebo se jí alespoň co možná nejvíce přiblížit. Chodíte běžně spát v deset hodin? Pak tento čas neměňte ani mimo domov – mohlo by se vám to vymstít v podobě nepříjemné nespavosti. Snažte se držet všech svých zvyklostí, mezi které může patřit čtení knihy, krátká procházka nebo poslech relaxační hudby.

Žena spí na sedačkách AnaLysiSStudiO / Shutterstock.com

Zajistěte si dostatek slunečního světla během dne

Možná se vám tomu nebude chtít věřit, ale pokud se během dne vystavíte slunečnímu svitu, pomůže vám to seřídit vnitřní hodiny (cirkadiánní rytmus), díky čemuž budete mít v noci kvalitnější spánek.

To platí i ráno, když potřebujete být rychle v kondici. Ráno hned po probuzení se vystavte slunci a čerstvému vzduchu – pomůže vám to během chvilky zahnat ranní únavu.

Vytvořte si prostředí vhodné pro spánek

Pokud se vám v cizím prostředí špatně usíná, snažte se co nejvíce napodobit své domácí prostředí, na které jste při spánku zvyklí. Můžete si vzít z domu něco, co vám spánek připomíná – například menší polštářek, masku na oči nebo špunty do uší.

Hlídejte si, co jíte a pijete

Když někam jedete (zejména do zahraničí), tak vás mohou lákat nejrůznější jídla a pochoutky, které mohou být plné cukru a tuku, a jíst rozumně tak může být pořádná výzva. Proto se snažte odpoledne nejíst nezdravá jídla, nepít kofeinové nápoje a alkohol. To vše totiž může vést k narušení vašeho spánkového režimu. Nezapomeňte pít také dostatek vody, která udržuje organismus hydratovaný.

Dívka spí na letišti na sedačkách Ira Lichi / Shutterstock.com

Přizpůsobte svůj spánkový režim

Pokud míříte do zemí s velkým časovým posunem, je potřeba se s ním úspěšně vypořádat už doma před odjezdem. Postupně změňte svůj režim tak, aby se více podobal tomu ve vaší cílové destinaci. Svůj spánek posunujte o přibližně 15 minut každý den. Díky tomu pro vás časový posun nebude takový šok a vy se vyhnete té největší únavě. 

Zdroj: Home & Gardens, Sleepopolis, Kupi