Trend vlastních tašek: Češi si s sebou tašky do obchodů nosí, u pokladny je koupí jen minimálně

Tašky v supermarketu pod pokadnou Kupi

Češi jsou národem, který si zakládá na ekologii a šetrnosti k životnímu prostředí. To se odráží i v jejich nákupních zvyklostech. Většina z nich si do obchodu nosí vlastní tašky a igelitky u pokladny kupují jen zřídka. Jaké jsou jejich důvody a jaké zkušenosti mají s vlastními taškami? Přečtěte si více v našem článku.

Přečtěte si také

Jednodušší už to být nemůže: Nadýchaný banánový chlebíček s krémovou náplní

Ekologické a praktické řešení

Češi si stále více uvědomují důležitost ochrany životního prostředí. Jedním z kroků, jak přispět k jeho ochraně, je používání vlastních nákupních tašek. Většina Čechů už dávno opustila jednorázové igelitky a přešla k opakovaně použitelným taškám. Jiřina Máčelová, jedna z uživatelek Facebooku, sdílí svou zkušenost: „Vlastním několik skládacích tašek z IKEA a nemusím kupovat igelitové, ale na ovoce a zeleninu používám mikroténové pytlíky, ty pak mám na odpadky. Pokud náhodou tašku nemám, tak použiju nějakou dostupnou krabici.“

Vlastní taška jako standard

Nosit vlastní tašku se pro mnoho lidí stalo standardem. Zuzana Zezule Hrdličková říká: „Většinou vlastní. Koupím max, když udělám větší nečekaný nákup.“ Podobně to vidí i Jana Hübnerová: „Vlastní taška, případně krabice od zboží. Igelitku jsem už nekoupila léta letoucí.“ Vlastní tašky jsou nejen ekologické, ale také praktické. 

Záběr na cenovku u nákupních tašek v obchodě Kupi

Kreativní přístup k nákupům

Někteří lidé se rozhodli jít ještě dál a vyrábějí si vlastní tašky. Erika Nagyová sdílí: „Mám vlastní háčkované a šité tašky a na větší nákup v autě bedýnky, nebo jdu s batohem a mikrotenové pytlíky se snažím používat co nejméně.“

Pohotovostní tašky v autě

Pro ty, kteří často zapomínají, je ideální mít tašky uložené v autě. Sandra Papp popisuje svou strategii: „My vozíme v autech svoje tašky, nosím i pohotovostní menší v kabelce. Kupovat při každém nákupu by se zbytečně prodražilo, ony ty obyčejné stejně nic moc nevydrží a nic se do nich nevejde.“ Tento přístup je praktický a ekonomický zároveň.

Zajímavosti o nákupních taškách u pokladen

Ačkoliv většina Čechů preferuje vlastní tašky, nákupní tašky u pokladen stále mají své místo. Supermarkety nabízejí různé druhy tašek – od klasických igelitek přes papírové tašky až po ekologické varianty z recyklovaných materiálů. V Globusu například lze nakoupit do tašky, která podporuje Konto Bariéry.

Zdroj: Facebook Kupi, Globus