Tak jednoduchý, že ho zvládnou i děti: Švestkový koláč budete doma zbožňovat

Švestkový koláč, položený na černé desce Kupi.cz

Dnes si upečeme švestkový koláč. Je tak jednoduchý, že jej můžete upéct společně s dětmi. Jeho příprava vám nezabere víc než pět minut. Do koláče můžete navíc využít jakékoliv ovoce, které doma najdete. Tuto sladkou dobrotu děti doslova milují a věřte, že se po něm doma jen zapráší.

Přečtěte si také

Češi plýtvají a jedí moc masa: Průzkum odhalil stravovací prohřešky Čechů

Koláčů s čerstvým ovocem není nikdy dost

Už jsme pekli malinové, jahodové, nektarinkové, jablečné nebo borůvkové. A dnes si upečeme švestkový koláč s drobenkou. Často narazíte i na švestkové koláče s mákem, což je k tomuto ovoci také výborná kombinace. Ale o něm až někdy příště.

Díky švestkám bude koláč pěkně vláčný. Do těsta jsme kromě mouky přidali i bílý jogurt, který ještě podpoří vláčnost moučníku. Jogurt zároveň i koláč trochu odlehčí. Trochu jsme upravili i drobenku. Místo tradičního másla v ní najdete olej. Bude stejně dobrá. A když použijte třeba ořechový nebo kokosový olej, drobenka získá jedinečnou chuť i vůni.

Náš koláč výborně chutná i v jablečné verzi. Pokud tak nemáte zrovna po ruce švestky, nastrouhejte jablka a smíchejte je s rozinkami a skořicí. Stejně dobrý bude koláč i s borůvkami, malinami nebo jiným ovocem. 

Švestkový koláč s mákem a drobenkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Švestkový koláč s mákem a drobenkou

Švestkový koláč s mákem a drobenkou litý na plech se přímo hodí k babímu létu a perfektně doladí podzimní atmosféru. Připravený jej budete mít během pár minut a upečený do půl hodiny. Zaručujeme, že tato dobrota ze švestek zmizí z plechu rychlostí blesku.

Švestkový koláč s mákem a drobenkou
Borůvkový koláč s drobenkou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Borůvkový koláč s drobenkou

Zkuste jednoduchý recept na domácí borůvkový koláč, který přinese léto na váš stůl. Šťavnaté borůvky v kombinaci s křehkým těstem a křupavou drobenkou vás nenechají jen u jednoho kousku. Místo borůvek lze použít jakékoliv jiné sezónní ovoce, takže můžete upéct spoustu variací tohoto výborného koláče.

Borůvkový koláč s drobenkou

Recept na švestkový koláč

Ingredience na 4 porce:

Těsto

  • 200 g bílého jogurtu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 100 ml oleje
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • švestky

Drobenka

  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce oleje

Postup:

  1. Dejte do mísy mouku, cukr, vejce, olej, prášek do pečiva a bílý jogurt a všechny ingredience pořádně promíchejte.
  2. Vymažte formu na koláč (ideálně o průměru 28 cm) máslem nebo olejem a vysypejte polohrubou moukou.
  3. Vlijte těsto do formy a nahoru naskládejte švestky nakrájené na malé měsíčky, případně jiné ovoce dle chuti.
  4. Připravte si drobenku z mouky, cukru moučky a oleje (můžete nahradit máslem). Nasypejte ji na koláč. 
  5. Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu cca 40 minut.
  6. Po upečení nechejte koláč chvíli vychladnout a můžete podávat.

Zdroj: Kupi