Dnes si upečeme švestkový koláč. Je tak jednoduchý, že jej můžete upéct společně s dětmi. Jeho příprava vám nezabere víc než pět minut. Do koláče můžete navíc využít jakékoliv ovoce, které doma najdete. Tuto sladkou dobrotu děti doslova milují a věřte, že se po něm doma jen zapráší.
Už jsme pekli malinové, jahodové, nektarinkové, jablečné nebo borůvkové. A dnes si upečeme švestkový koláč s drobenkou. Často narazíte i na švestkové koláče s mákem, což je k tomuto ovoci také výborná kombinace. Ale o něm až někdy příště.
Díky švestkám bude koláč pěkně vláčný. Do těsta jsme kromě mouky přidali i bílý jogurt, který ještě podpoří vláčnost moučníku. Jogurt zároveň i koláč trochu odlehčí. Trochu jsme upravili i drobenku. Místo tradičního másla v ní najdete olej. Bude stejně dobrá. A když použijte třeba ořechový nebo kokosový olej, drobenka získá jedinečnou chuť i vůni.
Náš koláč výborně chutná i v jablečné verzi. Pokud tak nemáte zrovna po ruce švestky, nastrouhejte jablka a smíchejte je s rozinkami a skořicí. Stejně dobrý bude koláč i s borůvkami, malinami nebo jiným ovocem.
Švestkový koláč s mákem a drobenkou litý na plech se přímo hodí k babímu létu a perfektně doladí podzimní atmosféru. Připravený jej budete mít během pár minut a upečený do půl hodiny. Zaručujeme, že tato dobrota ze švestek zmizí z plechu rychlostí blesku.
Zkuste jednoduchý recept na domácí borůvkový koláč, který přinese léto na váš stůl. Šťavnaté borůvky v kombinaci s křehkým těstem a křupavou drobenkou vás nenechají jen u jednoho kousku. Místo borůvek lze použít jakékoliv jiné sezónní ovoce, takže můžete upéct spoustu variací tohoto výborného koláče.
Těsto
Drobenka
Zdroj: Kupi