Maková bábovka: Hrníčková rychlovka, kterou připravíte levou zadní

Rozkrojená maková bábovka, servírovaná na bílém talíři Kupi.cz

Upečte si o víkendu makovou bábovku. Zkuste trochu změnu oproti tradiční mramorované. Maková bábovka je díky máku hezky vláčná a je připravená raz dva. Když ji ještě navíc vylepšíte o osvěžující polevu, budete mít luxusní moučník nejen ke kávě. Pojďte si makovou bábovku upéct s námi!

Přečtěte si také

Zimní pneumatiky v zahraničí: Jaké povinnosti vás čekají na cestě k sousedům?

Bábovka je zlatá česká klasika

Dnes tu máme něco pro milovníky máku. Upečeme si makovou bábovku. Je to parádní moučník ke kávě, který máte hotový raz dva. Mák dodá bábovce jemnost a vláčnost. Pokud tak máte rádi makové buchty, makovou bábovku rozhodně vyzkoušejte!

Maková bábovka bude vláčná a nadýchaná také díky jednomu fíglu při přípravě těsta. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který do těsta opatrně vmícháte až na závěr. Doporučujeme takto postupovat při přípravě jakékoliv bábovky

Upečenou makovou bábovku ještě vyšperkujete citronovou polevou, která k ní skvěle sedí. Potřebujete na ni jen cukr a citronovou šťávu. Smíchejte 200 g cukru moučka se 2–3 lžícemi citronové šťávy a vymíchejte hladkou polevu. Tu pak natřete na vychladlou bábovku. Dobrou chuť!

Citronová bábovka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Citronová bábovka

Citronová bábovka má nádherně jemnou, svěží chuť a doslova se vám rozplyne na jazyku. Její příprava je jednodušší, než byste si mysleli. Jsme přesvědčeni o tom, že si tuto božskou chuť zamilujete.

Citronová bábovka
Tvarohová bábovka jako od babičky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Tvarohová bábovka jako od babičky

Tvarohová bábovka je vláčná, nadýchaná a chutná přesně jako od babičky. Připravenou ji budete mít během chvilky a pochutná si na ní celá rodina.

Tvarohová bábovka jako od babičky

Recept na makovou bábovku

Ingredience na 12 porcí:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • špetka mleté skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr moučka
  • tuk na vymazání formy
  • hrubá mouka na vymazání formy

Postup:

  1. Mouku prosejte do mísy, smíchejte s práškem do pečiva, špetkou soli a skořicí. Vše zalijte mlékem, vmíchejte mák, vanilkový cukr i cukr krupici, olej, žloutky a smíchejte na hladké těsto.
  2. Bokem si ušlehejte sníh z bílků a pak jej zlehka vmíchejte do těsta.
  3. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na bábovku a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45–50 minut.
  4. Troubu při pečení neotvírejte, aby se těsto nesrazilo a nekleslo.
  5. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout, poté ji vyklopte na podnos nebo talíř a pocukrujte moučkovým cukrem.

Zdroj: Kupi