Pokojové rostliny, které vám krásně provoní celý obývací pokoj

Žena si čichá ke květu, v popředí je ve váze eukalyptus Kmpzzz / Shutterstock.com

Obývákem linoucí se jemná vůně nemusí pocházet jen z bytových vůní plných chemikálií, můžete to vyřešit i přírodní cestou. Třeba pěstováním pokojových rostlin, které uvolňují vůni ze svých květů či listů. Podívejte se na ty nejvoňavější z nich.

Přečtěte si také

Pizza medvídci: Hravá dobrota, která se skvělé hodí na oslavu i jako rychlá svačinka pro děti

Gardénie

Že jste o gardénii už někdy slyšeli? Není divu, její aroma se totiž využívá do parfémů a bytových vůní, které se vyznačují velmi jemnou a uklidňující květinovou vůní. Její pěstování je sice poměrně náročné, protože rostlina potřebuje vysokou vlhkost i teplotu, odmění se vám však krásnými květy a provoněnou místností. Gardénii se bude nejlépe dařit, když ji postavíte na místo, kde je dopoledne přímé slunce a odpoledne stín, aby si mohla odpočinout.

Jasmín arabský

Ačkoliv je jasmín většinou spíše venkovní rostlina, s trochou snahy ho můžete pěstovat i doma. Stojí za to zejména jeho nádherná vůně, kterou můžete znát jak z parfémů, tak i z voňavého jasmínového čaje. Pokud budete jasmín často stříhat a dopřejete mu dobře propustnou půdu a plné slunce, bude se mu u vás dařit a odmění vás čistě bílými hvězdicovými květy, které mají zkrátka neodolatelnou vůni. 

Váza s kvetoucím jasmínem uprostřed hnědého jídelního stolu, na kterém je položená utěrka a talíře Pixel-Shot / Shutterstock.com

Eukalyptus

Eukalyptus potěší svou zemitou vůní, která pochází z listů rostliny. Výhodou je, že nemusíte čekat na květy a jeho vůni si užijete celoročně. Eukalyptus dorůstá do výšky přibližně jednoho metru, má vzpřímený růst a stříbřitě modré zaoblené listy. Rostlina ocení plné slunce a dobře propustnou půdu – s takovými podmínkami jej můžete vypěstovat i do podoby stromu.

Hoja

Rostlina jménem hoja má zvláštní voskovité listy i květy, které mohou mít různou barvu – například bílou, růžovou či fialovou. Květy připomínají hvězdičky a mohou vonět po vanilce, citrusech, a dokonce i po čokoládě. Dopřejte jí dostatek slunce a bude vám kvést s přestávkami po celý rok.

Rýmovník

Říká se mu rýmovník či kubánské oregano a je známý pro své příznivé účinky na zdraví. Jeho listy totiž můžete využít při rýmě a nachlazení ve formě čaje, vyrobíte si z něj rýmovníkový sirup a dokáže díky své vůni spolehlivě odehnat hmyz. Jeho pěstování je velmi jednoduché, rýmovník totiž není nijak zvlášť náročný, stačí mu přiměřené množství vody a světla a bude se mu u vás dařit. Velmi snadno se množí z řízků.

Žena drží květináč s plumérií Kazitafahnizeer / Shutterstock.com

Plumérie

Květy plumérie se často používají pro výrobu havajských květin – jsou totiž velké a velmi příjemně voní. Tato krásná rostlinka vás jistě potěší svou pestrobarevností. Její květy mohou být bílé, růžové, červené i oranžové a klidně i směsí více barev. Pro bezproblémové pěstování jí zajistěte jasné světlo, dávejte pozor na průvan a před zaléváním rostliny vždy vyčkejte, až bude půda úplně suchá.

Zdroj: Martha Stewart, Kupi