Oběd z jednoho pekáčku: Zapečené gnocchi s květákem budou chutnat celé rodině

Zapečené gnocchi s květákem, servírované na bílém talíři Kupi.cz

Máte chuť na gnocchi? Nemusíte pro ně hned běžet do obchodu, snadno si je uděláte z bramborového těsta i doma. Stačí vám k tomu jen pár surovin. Vyzkoušejte je v kombinaci s květákem. Stačí vše smíchat dohromady, dát do pekáčku a nechat zapéct s parmazánem. Získáte luxusní oběd, po kterém se jen zapráší.

Přečtěte si také

Zkažené jídlo ze supermarketu? I to můžete snadno reklamovat! Kdy to má smysl?

Jak na domácí gnocchi?

Bramborové těsto je častým strašákem většiny kuchařek. Není na něm ale nic složitého. Musíte si ním pracovat rychle, aby vám nezřídlo. I to jde ale snadno vyřešit. Takže se bramborového těsta nebojte a pojďte si udělat domácí gnocchi.

Na bramborové těsto jsou nejlepší brambory varného typu C. Jsou moučnaté a díky vyššímu podílu škrobu se výborně hodí na přípravu těsta. Brambory na těsto uvařte ve slupce. Při vaření dejte pozor, ať slupka nepraskne – čím více vody se do brambor dostane, tím více mouky musíte dát do těsta, což může vést k tuhým nokům.

Jakou mouku do těsta použít? Úplně nejlepší je hrubá mouka, ale chybu neuděláte ani s hladkou. Tu jsme pro přípravu gnocchi zvolili my. Abyste měli jistotu, že těsto bude kompaktní a pevné, nahraďte část mouky dětskou krupičkou. S hotovým těstem pracujte co nejrychleji. Pokud vám zřídne, přisypte další mouku.

Recept na zapečené gnocchi s květákem

Ingredience na 6 porcí:

  • 2 kg brambor
  • 250 g hladké mouky
  • 500 g květáku
  • 1 vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce parmazánu
  • 1 lžíce soli
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Noky s dýňovou omáčkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Noky s dýňovou omáčkou

Bramborové noky s dýňovou omáčkou jsou rychlé a chutné jídlo, které oceníte především ve dnech, kdy nemáte času nazbyt. Hotové noky stačí jen chvíli povařit, dýňovou omáčku zvládnete připravit do půl hodiny – výsledkem zaručeně potěšíte malé i velké členy domácnosti.

Noky s dýňovou omáčkou
Zapečené noky se smetanou
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Zapečené noky se smetanou

Zapečené noky se smetanou jsou tak jednoduché, že je zvládnete levou zadní. Jejich příprava je navíc velmi rychlá, skvěle se tedy hodí jako oběd nebo večeře, když nemáte času nazbyt. Bazalkové pesto, které si snadno také vyrobíte doma, dodá pokrmu delikátní chuť.

Zapečené noky se smetanou

Postup:

  1. Nejprve si připravíme těsto na gnocchi. Brambory uvaříme ve slupce. Ještě vlažné je oloupeme a nastrouháme je na vál. Přidáme prosátou mouku a lžičku soli. Do mouky uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce. Ze všech surovin vypracujeme těsto.
  2. Dáme si vařit vodu. Z těsta vyválíme několik stejných válečků, nakrájíme na kousky a vytvarujeme z nich gnocchi (můžeme si pomoci vidličkou).
  3. Gnocchi dáme vařit do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
  4. Květák rozebereme na malé růžičky. Na pánvi rozpálíme olivový olej, na kterém květák orestujeme. Zalijeme smetanou, přidáme lžíci parmazánu, osolíme, promícháme a necháme alespoň 20 minut vařit, aby květák dostatečně změkl.
  5. Gnocchi smícháme s květákem, vložíme do zapékací mísy, posypeme zbylým parmazánem a pečeme na 180 °C dozlatova.

Zdroj: Kupi