Moruše je známá již po několik tisíciletí pro svou jemnou chuť i blahodárné účinky na zdraví. Využít lze nejen její plody, ale i listy, ze kterých si můžete připravit čaj.
Morušovník je známý v Číně, Řecku i Římě už po tři tisíce let. V Evropě však toto sladké ovoce stále není příliš známé a to je velká škoda – moruše je totiž považována za superpotravinu.
Moruše obsahují 88 % vody a pouhých 43 kalorií na 100 gramů, proto si je můžete dopřávat i v dietě. Kromě toho obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která podporuje trávení. Obsahuje plno vitamínů jako je například vitamín C, vitamín K1, vitamín E, vápník, železo a draslík a také několik dalších důležitých látek:
Morušovník si můžete vypěstovat i na své zahradě. Má rád teplá místa, takže jej vysaďte tam, kde slunce svítí po celý den. V zimě v našem podnebí bez potíží přežije. Morušovník však nemá rád ostatní stromy, protože mu berou sílu z kořenů – ideálně jej tedy zasaďte na osamělejším místě.
Morušovník plodí spoustu malých plodů, které můžete všelijak využít. Z moruší se běžně vyrábí džem, sirup či víno, vy si z nich můžete připravit lahodný cheesecake, koláč nebo si moruše přidat do smoothie a obohatit jej tak cennými látkami. Moruše můžete přidat třeba i do palačinek, vyrobit si z nich zmrzlinu a nebo je usušit.
Na listy morušovníku bychom neměli zapomínat, nejsou totiž o nic míň důležité než samotné moruše. Listy z tohoto stromu se po staletí využívají v tradiční medicíně a běžně se využívají jako přírodní léčba pro různá onemocnění.
Listy jsou bohaté na polyfenolové antioxidanty, vitamín C, železo, vápník, hořčík, ale i zinek, draslík a fosfor. Byla by tedy velká škoda je nevyužít. Nejjednodušším způsobem je si z listů uvařit čaj a připravit bylinné tinktury. Ale pozor: S využitím listů to nepřehánějte, protože byste mohli mít žaludeční potíže.
Zdroje: Healthline, NCBI, Science Direct, PharmEasy