Moruše je superpotravina nabitá antioxidanty, která chrání srdce. Z jejích listů si můžete udělat zdravý čaj

Miska plná zralých tmavých moruší na dřevěném prkénku Tantri Setyorini / Shutterstock.com

Moruše je známá již po několik tisíciletí pro svou jemnou chuť i blahodárné účinky na zdraví. Využít lze nejen její plody, ale i listy, ze kterých si můžete připravit čaj. 

Přečtěte si také

Nabíjecí baterie: Kdy se (ne)vyplatí a jak vybrat nabíječku

Morušovník je oblíbený už tisíce let

Morušovník je známý v Číně, Řecku i Římě už po tři tisíce let. V Evropě však toto sladké ovoce stále není příliš známé a to je velká škoda – moruše je totiž považována za superpotravinu. 

Moruše je cenná superpotravina

Moruše obsahují 88 % vody a pouhých 43 kalorií na 100 gramů, proto si je můžete dopřávat i v dietě. Kromě toho obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která podporuje trávení. Obsahuje plno vitamínů jako je například vitamín C, vitamín K1, vitamín E, vápník, železo a draslík a také několik dalších důležitých látek: 

  • Antokyany – mají příznivé účinky na zdraví srdce a pomáhají snižovat ‚špatný‘ cholesterol.
  • Kyselina chlorogenová – antioxidant, který je běžně přítomen v ovoci a zelenině.
  • Rutin – silný antioxidant, který je známý také jako vitamín P.
  • Myricetin – sloučenina, která může pomáhat tělo chránit před některými druhy rakoviny.
Zrající moruše na větvičce nednapa / Shutterstock.com

Blahodárné účinky moruše na zdraví

  1. Dosavadní studie naznačují, že konzumací plodů morušovníku si můžete zlepšit kontrolu nad krevním cukrem, protože moruše obsahuje sloučeninu 1-deoxynojirimycin, která zpomaluje zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle.
  2. Pravidelnou konzumací moruší můžete přispět ke snížení vysokého cholesterolu, což pomůže chránit zdraví vašeho srdce. 
  3. A do třetice to nejzajímavější. Zvýšený stres v těle poškozuje buňky a tkáně, což je spojeno se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny. Pravidelnou konzumací antioxidanty nabitých moruší lze toto riziko snížit. Dobrou zprávou je, že to platí pro ovoce a zeleninu obecně.

Jak si vypěstovat morušovník doma?

Morušovník si můžete vypěstovat i na své zahradě. rád teplá místa, takže jej vysaďte tam, kde slunce svítí po celý den. V zimě v našem podnebí bez potíží přežije. Morušovník však nemá rád ostatní stromy, protože mu berou sílu z kořenů – ideálně jej tedy zasaďte na osamělejším místě.

Co si z moruše připravit?

Morušovník plodí spoustu malých plodů, které můžete všelijak využít. Z moruší se běžně vyrábí džem, sirup či víno, vy si z nich můžete připravit lahodný cheesecake, koláč nebo si moruše přidat do smoothie a obohatit jej tak cennými látkami. Moruše můžete přidat třeba i do palačinek, vyrobit si z nich zmrzlinu a nebo je usušit.

Čaj ve skleněném šálku umístěný mezi morušovými listy WS-Studio / Shutterstock.com

Využijte i listy morušovníku

Na listy morušovníku bychom neměli zapomínat, nejsou totiž o nic míň důležité než samotné moruše. Listy z tohoto stromu se po staletí využívají v tradiční medicíně a běžně se využívají jako přírodní léčba pro různá onemocnění.

Listy jsou bohaté na polyfenolové antioxidanty, vitamín C, železo, vápník, hořčík, ale i zinek, draslík a fosfor. Byla by tedy velká škoda je nevyužít. Nejjednodušším způsobem je si z listů uvařit čaj a připravit bylinné tinktury. Ale pozor: S využitím listů to nepřehánějte, protože byste mohli mít žaludeční potíže.

Zdroje: Healthline, NCBI, Science Direct, PharmEasy