Kávový rituál si můžete užít i s dětmi! Připravte jim originální dětské babyccino

Nápoj v bílém hrníčku posypaný kakaem Brent Hofacker / Shutterstock.com

Děti si často přejí co nejrychleji dospět a zhlíží se ve svých rodičích. Napodobují jejich chování a chtějí být ve všem jako oni. To se týká třeba i pití kávy – a právě zde přichází na scénu babyccino. V tomto článku se podíváme na to, co babyccino je, jak ho připravit, a nabídneme také několik tipů na zdobení, aby byl tento nápoj pro děti co nejpřitažlivější.

Přečtěte si také

Jsou umělá sladidla škodlivá a způsobuje sladké zubní kaz? Mýty o cukru a sladidlech vysvětleny

Co je babyccino?

Babyccino je nápoj, který vypadá jako cappuccino nebo latte, ale neobsahuje kávu. Základem je napěněné mléko, které může být doplněno různými příchutěmi, například skořicí, kakaem nebo vanilkou.

Název „babyccino“ vznikl spojením slov „baby“ (dítě) a „cappuccino“. Tento nápoj je oblíbený především mezi rodiči, kteří chtějí svým dětem dopřát pocit, že pijí dospělácké kafíčko, aniž by jim poskytli kofein.

Kávový nápoj v bílém hrníčku s barevnou ozdobou Ingrid Balabanova / Shutterstock.com

Babyccino – recept

Ingredience:

  • 100 ml mléka (lze použít i alternativní mléko, např. sójové, mandlové, ovesné)
  • kakao či skořice
  • sladidlo, ovoce či vanilkový extrakt (volitelné)

Postup:

Příprava tohoto nápoje by snad ani nemohla být snazší. Nejprve mléko ohřejte na teplotu kolem 60 °C, nemělo by se vařit. Následně je potřeba mléko našlehat – pokud doma máte pěnič mléka, vytvoříte pěnu opravdu jednoduše. Pokud ne, můžete si pomoct metličkou či mixérem, případně mléko nalijte do uzavíratelné nádoby a intenzivně třepejte, dokud se nevytvoří pěna. Dále už jen stačí babyccino ochutit, nalít do hrnečku a ozdobit.

Jak babyccino ozdobit?

Na ozdobení babyccina můžete použít kakao nebo skořici – pomocí sítka a šablony se dají na pěně vytvořit hezké obrázky. U dětí budou mít úspěch mini marshmallow. Pokud je chcete potěšit ještě více, můžete z marshmallow a tyčinek vytvořit jedlého sněhuláka, který bude ležet na hladině nápoje. Nic nezkazí ani barevná posypka a čokoládové hoblinky.

Zdravější verzí je pak ozdoba z ovoce, které buď položte přímo do mléka, nebo je napíchejte na párátko a použijte je jako originální míchátko. Pokud je vaše dítko opravdovým milovníkem ovoce, můžete do nápoje přidat i ovocný sirup, který mléko zároveň hezky obarví.

Sněhuláci z marshmallow Mikhaylovskiy / Shutterstock.com

Tipy pro rodiče k přípravě babyccina

Při přípravě babyccina je dobré zaměřit se na volbu mléka. Plnotučné mléko je nejlepší pro malé děti, protože obsahuje důležité živiny, jako jsou vápník a vitamín D. Pokud vaše dítě trpí intolerancí na laktózu nebo alergií na mléčné produkty, můžete použít rostlinné alternativy, jako je mandlové, sójové nebo ovesné mléko. Zaměřte se i na další přísady, vybírejte kvalitní kakao, přírodní sladidla a čerstvé ovoce. Naopak se spíše vyhněte cukru a umělým barvivům.

Zahrňte děti do přípravy babyccina, ale vždy dbejte na jejich bezpečnost. Pomáhají-li vám děti při zahřívání mléka nebo používání mixéru, dohlížejte na ně, aby nedošlo k popáleninám nebo jiným úrazům.

Zdroj: Kupi