Jak ušetřit při používání trouby? Tipy a triky, které vám sníží účet

Matka a dcera sedí před otevřenou kuchyňskou troubou. StoryTime Studio / Shutterstock.com

Trouba je jedním ze základních prvků vybavení, které tvoří srdce domova. Právě s jeho pomocí připravujeme slané i sladké pečené dobroty. Správná hospodyňka využívá troubu téměř každý den, a tak se není čemu divit, že zařízení spotřebovává značné množství elektřiny. Prozradíme vám, jak ušetřit při pečení v troubě. Připravili jsme pro vás několik tipů, díky kterým můžete snížit účty za elektřinu.

Přečtěte si také

12 triků do kuchyně: Ušetří vám peníze i čas a ulehčí život

Ekonomická elektrická trouba

Hned na začátku je třeba zmínit, že v některých případech vyšší účty za elektřinu nemají nic společného s nesprávným způsobem pečení. Problém může být v modelu s nízkou energetickou třídou. „Pokud domácnost přemýšlí o nákupu nového spotřebiče, protože ten starý již dosluhuje, rozhodně se vyplatí investovat do energeticky úspornější varianty. Peníze ale může ušetřit i tím, že troubu správně umístí – rozhodně by jako významný zdroj tepla neměla být v blízkosti lednice a mrazáku, protože by tím zvyšovala jejich energetickou náročnost,“ vysvětluje pro redakci Kupi.cz Alice Horáková, tisková mluvčí Skupiny ČEZ. Mezi nejúspornější výrobky patří ty, které mají označení třídy „A“, naopak nejméně šetrné jsou označeny písmenem „G“.

Šetřete energii při pečení

Ani energeticky úsporná trouba vám nepřinese očekávané výsledky, pokud ji nebudete používat šetrně. V první řadě je potřeba zvolit správnou teplotu pro jídlo, proto si pečlivě zkontrolujte recept a informace o teplotě pečení. Pokud použijete vyšší teplotu, než je doporučená, pak na ohřátí spotřebujete více elektřiny. Moderní trouby jsou vybaveny celou řadou programů určených k přípravě konkrétních pokrmů. Spotřebu trouby lze zjistit z energetického štítku (obvykle se uvádí roční spotřeba) nebo použitím wattmetru či orientačním výpočtem. Například elektrická vestavěná trouba s příkonem 3 500 W za hodinu provozu (typicky pečení na 180 °C) spotřebuje 3,5 kWh. Spotřebu je nutné vynásobit cenou elektřiny (např. při ceně kolem 7 Kč na kWh vyjde hodina pečení na zhruba na 25 korun),“ dodává pro Kupi Alice Horáková.

Nechte dvířka zavřená

Při pečení nebo vaření v páře není potřeba zbytečně otevírat dvířka trouby. Stav pokrmu můžete posoudit přes sklo. Časté otevírání dvířek způsobí pokles teploty, kterou pak bude muset trouba zvýšit a spotřebuje tak další energii.

Otevírání dvířek od kuchyňské trouby Lazy_Bear / Shutterstock.com

Pozor na předehřívání trouby!

Nezapínejte troubu půl hodiny před pečením, je to zbytečné. Informace o době ohřevu ve většině případů najdete v návodu k použití trouby. Navíc, některé modely mají časovače, které vás upozorní, jak dlouho potřebují zahřát, aby dosáhly správné teploty.

Zbytkové teplo a konvekce

Pokud chcete snížit své účty za elektřinu, měli byste znát pojem zbytkové teplo. Před koncem pečení troubu vypněte, nebude tak již spotřebovávat elektřinu a přitom bude uvnitř trouby udržována příslušná teplota. Někteří výrobci dokonce doporučují vypnout troubu deset minut před koncem pečení. Jedním ze způsobů využití zbytkového tepla je vložení dalšího pokrmu do ještě teplé trouby. Takto si můžete ohřát například večeři. Díky konvekci můžete v troubě připravovat pokrmy rychleji než v klasickém režimu spodního a horního ohřevu, protože vzduch bude rozváděn po celém vnitřku trouby.

Člověk vytahuje z trouby keramickou mísu s jídlem, druhá v troubě ještě zůstává. Radu Sebastian / Shutterstock.com

Parní trouba vám pomůže ušetřit

Parní trouba zaručí nejen jinou chuť jídla, ale také mnohem rychlejší pečení. Pára totiž může zkrátit celkovou dobu pečení, protože teplo se přenáší snadněji vodou než horkým vzduchem. Spojením tepla a páry se zabrání odpařování vlhkosti a zachová se tak chuť a nutriční vlastnosti. Oceníte i jednoduchou obsluhu. Například parní trouby Electrolux či AEG mají funkci Steamify®. Stačí zvolit teplotu pečení a zařízení jí přizpůsobí vhodnou úroveň páry. Dobrým tipem může být model vestavné parní trouby SteamBoost 800 od Electroluxu nebo HRA534EB0 od Bosche, které mají přídavný režim rychlého ohřevu, jenž zvyšuje teplo až o 40 % a zkracuje dobu potřebnou k přípravě trouby na provoz při určité teplotě.

Termosonda pohlídá, aby se vaše jídlo nepřipálilo

Snad každému z nás se někdy stalo, že jsme jídlo připálili nebo naopak nedopekli. Energeticky úsporné trouby mají termosondu, což je zařízení, které zkoumá teplotu uvnitř potraviny. Když pokrm dosáhne určené úrovně, trouba se vypne nebo oznámí konec pečení zvukem. Termočlánek umožní zkrátit dobu pečení a tím zachovat všechny kvality pokrmu, včetně úspory energie.

Na závěr stojí za to si zapamatovat tato pravidla pro šetrné používání trouby:

  • U některých modelů můžete během pečení vypnout osvětlení.
  • Použitím kovového nádobí v troubě můžete ušetřit energii. 
  • Ujistěte se, že máte těsnění kolem dvířek čisté a správně umístěné.
  • Během pečení neotevírejte příliš často dvířka.

Nezapomeňte! Pokud chcete snížit spotřebu elektrické trouby, dbejte především na její kvalitu a stav.

Zdroje: Kupi, Öko-Test, Alice Horáková – tisková mluvčí Skupiny ČEZ, Kupi