Nejlepší cuketový chlebíček: Vláčný, jemný a neodolatelně dobrý

3 kousky cuketového chlebíčku, servírované na černém prkénku Kupi.cz

Cuketový chlebíček je svěží, chutný a skvěle poslouží jako svačinka i jako malá dobrota ke kávě. Navíc jde o další způsob, jak zpracovat tuto oblíbenou letní zeleninu. Příprava chlebíčku je velmi jednoduchá, tak si ho pojďte upéct s námi!

Přečtěte si také

Bramborové knedlíčky s povidlově sladkým překvapením a mákem

Cuketové moučníky si zamilujete

Cuketa má v kuchyni skutečně všestranné využití. Nejčastěji z ní připravujeme různé slané pokrmy. Můžeme ji smažit, péct i grilovat. Výborně ale chutná i nasladko v podobě chlebíčků, buchet i koláčů. Díky cuketě jsou moučníky vláčné, jemné a nadýchané. Chuť cukety v nich navíc vůbec nepoznáte!

Na moučníky spotřebujete i přerostlé cukety, stačí jen vydlabat semínka. Cuketu doporučujeme oloupat, ale pokud ji necháte se slupkou, vytvoří v moučníku efektní mramorování. Nezapomeňte nechat cuketu po nastrouhání chvíli odstát, aby pustila vodu. Přebytečnou tekutinu z ní vymačkejte.

Jakákoliv cuketová buchta je snadná na přípravu a navíc i zdravá díky hromadě zeleniny. Platí to také o našem cuketovém chlebíčku. Je navíc plný i vlašských oříšků. Zkuste do těsta přidat i rozinky, je to osvědčená kombinace. Jestli chcete mít upečený chlebíček luxusní i na pohled, posypte ho před pečením plátky nasekaných mandlí.

Cuketové hranolky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Cuketové hranolky

Cuketové hranolky jsou zdravější a lehčí alternativou tradičních hranolek. Obalené v sýrové krustičce a koření, podávané s kečupem nebo bylinkovým dipem, budou křupavou chutnou večeří.

Cuketové hranolky
Cuketové placky
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Cuketové placky

Cuketové bramboráky jsou skvělou volbou, pokud hledáte rychlý recept na chutnou večeři, zároveň jde o další tip, jak tuto oblíbenou sezónní zeleninu zpracovat. Příprava bramboráků je velmi snadná a usmažené je budete mít během chvilky. Podávejte ideálně s jogurtovým dipem nebo zakysanou smetanou.

Cuketové placky

Recept na cuketový chlebíček

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g nastrouhané cukety
  • 300 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 100 g vlašských ořechů
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 120 g medu
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g čokolády
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli

Postup:

  1. Vejce a smetanu vytáhneme z lednice asi hodinu před samotnou přípravou. Mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici a sůl prosejeme. Ořechy a čokoládu nasekáme a vmícháme do připravené směsi.
  2. Cuketu omyjeme a pokud je přerostlá, vykrojíme středy a zbavíme ji semínek, poté nastrouháme. Necháme chvilku odstát a pak z ní vymačkáme přebytečnou tekutinu. Přidáme citronovou kůru.
  3. Máslo rozpustíme, aby bylo teplé, ne však horké. Rozmícháme s medem, vejci a smetanou. Přidáme cuketu a stěrkou promícháme. Pak přidáme suché ingredience.
  4. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a dno vyložíme pečicím papírem.
  5. Těsto přelijeme do chlebíčkové formy, zlehka uhladíme, vložíme do trouby a pečeme asi 40–50 minut. Hotový chlebíček poznáme tak, že špejle zapíchnutá do jeho středu bude čistá.
  6. Po vytáhnutí z trouby necháme chvilku zchladnout ve formě, pak opatrně vyklepneme a necháme zcela vychladnout na mřížce.

Zdroj: Kupi