Pozor za volantem: Letní žabky mohou způsobit vážné nehody. Pojišťovna může vymáhat peníze za škody

Mužské nohy v žabkách na pedálech v autě Circlephoto / Shutterstock.com

Léto je již v plném proudu a s ním i neustálé nošení sandálů, nebo dokonce žabek, a to i za jízdy. Zákon sice tuto nevhodnou obuv při řízení nezakazuje, ale ve skutečnosti může ohrozit váš život. Podle studie z Velké Británie, kterou vedla pojišťovna Sheila's Wheels, nošení žabek při řízení představuje určitá nebezpečí a nevhodná obuv má za následek zhruba 1,4 milionu nehod ročně.

Přečtěte si také

Poznáte, jestli je váš šperk opravdu ze zlata? Existují způsoby, jak jednoduše ověřit jeho pravost

Je řízení v žabkách nebezpečné?

V České republice zatím neexistuje zákon, který by přikazoval řidičům nosit za volantem obuv umožňující bezpečnou a bezproblémovou jízdu. Přesto se mnohdy v autoškolách stává, že instruktor pošle kdejakou slečnu domů, protože přišla na jízdu v žabkách.

Dle průzkumu simulátorové studie bylo zjištěno, že žabky mohou být nebezpečnější při řízení než obuv s vysokými podpatky, protože jsou méně přichyceny k nohám a mohou ztěžovat brzdění. Možná se vám už také přihodilo, že jste v létě usedli za volat v žabkách a jedna z nich se při jízdě zachytila pod pedál. Můžete si myslet, že řídíte bezpečně, ale je také potřeba si uvědomit nedostatky letních žabek, protože ohrožujete nejen sebe, ale i další cestující a ostatní řidiče!

Ženské nohy v botách na vysokém podpatku sešlapují pedál v autě Andrii Nesterov / Shutterstock.com

Jaká obuv může být při řízení nebezpečná?

Mezi nebezpečnou obuv dále odborníci řadí tyto druhy:

  • Sandále
  • Žabky
  • Nohy na boso
  • Vysoké podpatky
  • Boty na klínku
  • Boty s vysokou podrážkou
  • Boty s kluzkou podrážkou
  • Boty s dlouhými nebo rozvázanými tkaničkami

Těžké a tlusté podrážky mohou způsobit, že nemáte cit pro sešlápnutí pedálu auta, a často se také zasekávají. Volné boty zase mohou na pedálech klouzat. Na řízení bez bot jsou experty především kamioňáci, avšak odborníci na bezpečnost za volantem to zásadně nedoporučují.

„Slabší sešlápnutí brzdového pedálu může vést k delší brzdné dráze a nehodě, a pokud policie či pojišťovna zjistí, že jste řídili v žabkách nebo na boso, mohou to zapsat do protokolu o nehodě,“ vysvětluje pro Kupi.cz policista nadpraporčík Martin Šesták.

Co na to říká pojišťovna?

Pokud by se navíc prokázalo, že řidič způsobil nehodu právě kvůli nevhodné obuvi, pojišťovna by po něm mohla vymáhat peníze za způsobenou škodu.  „Z povinného ručení viníka bychom poškozenému škodu uhradili ve skutečné výši a po viníkovi požadovali část pojistného plnění zpět,“ uvedl mluvčí Generali Česká pojišťovna Jan Marek.

Tip! Před jízdou si zkontrolujte obuv, v níž chcete řídit, nebo si nechte v autě jedny náhradní botasky, které si můžete v autě přezout.

Policista vypisuje na papíru pokutu, v pozadí řidič za volantem antoniodiaz / Shutterstock.com

V zahraničí můžete za nevhodnou obuv dostat pokutu

Špatně zvolená obuv může skončit nehodou a každá země není tak benevolentní jako ta naše. Například v Německu můžete dostat pokutu až 30 eur, pokud vás policie zastaví a vybudete řídit naboso nebo v sandálech.

Žabky nebudou dobrou volbou ani ve Velké Británii, v pravidle 97 silničního zákona je uvedeno, že oblečení a obuv nesmí narušovat vaši schopnost účinně řídit ovládací prvky vozidla. V případě tohoto přestupku je okamžitá pokuta 100 liber a tři trestné body do vašeho řidičského průkazu. V případě soudního procesu hrozí pokuta až 5000 liber a devět trestných bodů, včetně zákazu řízení.

Zdroj: Kupi, DailyMail, TN