Nový evropský platební systém Wero byl spuštěn a má se postavit konkurentům, jako je PayPal, Mastercard a Visa

Žena platí telefonem, za ní sedí muž Jose Calsina / Shutterstock.com

Nový platební systém Wero se dočkal svého spuštění zatím ve třech evropských zemích. Nabízí několik služeb, jako je například okamžité a hlavně bezproblémové posílání a přijímání peněz, postupně budou údajně přibývat další. Obstojí ve velké konkurenci amerických platebních systémů, jako je Paypal, Visa či Mastercard?

Přečtěte si také

Vyrobte si doma rýžovou vodu a získejte elixír mládí pro vlasy i pleť

Nedávno byl digitální platební službou European Payments Initiative (EPI) spuštěn nový evropský platební systém, který má velké cíle. Hodlá totiž konkurovat těm největším americkým platebním systémům, jako je Paypal, Mastercard a Visa. Aby se mu to povedlo, čeká Wero ještě spousta práce.

Co je Wero a co umí?

Wero je nový platební systém, který byl již spuštěn v několika evropských zemích. Má umožňovat okamžité platby, a to včetně těch přeshraničních. Slibuje také posílat i přijímat platby 24 hodin denně 7 dní v týdnu a kromě toho nabízí možnost poslat platbu či žádost o platbu na pár kliknutí. Ta největší výhoda spočívá podle Wero v tom, že zákazník už nikdy nebude muset čekat na své peníze, ale vždy je bude mít na účtě hned. 

Placení mobilem sergey kolesnikov / Shutterstock.com

Lepší kontrola nad financemi

Wero slibuje, že zákazník bude mít lepší přehled nad svými financemi. Má totiž být plně synchronizovaný s bankovními aplikacemi, tudíž uživatel uvidí své příjmy a výdaje v reálném čase. To může někomu pomoct třeba s tím, aby díky přehledu dokázal měsíčně něco ušetřit.

Okamžité platby mají být jen začátek

Možná si myslíte, že nabídka služeb Wero není příliš pestrá. Údajně to má být jen začátek. Postupně mají služby přibývat, Wero plánuje digitální peněženku pro placení v kamenných prodejnách i online, placení pomocí QR kódů, placení na fakturu a nabízet bude také předplatné, díky kterému bude moct uživatel získat přístup k dalším zajímavým funkcím. Všechno má být dostupné do roku 2025.

V Česku zatím služba dostupná není

Wero však dokázalo hned na úvod zklamat spoustu potenciálních zákazníků, služba je totiž aktuálně dostupná pouze v Německu, Belgii a Francii. V Česku zatím také není a v současné době ani není známo, kdy zde začne fungovat. Doufejme, že se dočkáme příští rok, kdy má služba výrazně růst.

Zdroj: Wero, Epi company, Kronen Zeitung, Kupi