Kakaový mléčný řez: Nadýchaný jako obláček a bez gramu mouky i cukru

2 kousky kakaového mléčného řezu s jahodami, servírované na bílém talíři Kupi.cz

Pokud máte chuť na něco sladkého, ale chcete se vyhnout výčitkám svědomí, kakaový mléčný řez s jahodami je tou správnou volbou. Neobsahuje mouku ani cukr, a přesto je vynikající. Nám už se sbíhají sliny. Pojďte si ho upéct s námi!

Přečtěte si také

Už dva plátky šunky denně zvyšují riziko cukrovky, varuje nová studie

Vynikající dezert bez výčitek

Každého z nás někdy přepadne chuť na sladké. Ke kafíčku se malý dezert pokaždé hodí. Jestli chcete mlsat zdravě a bez výčitek, udělejte si náš kakaový mléčný řez s jahodami!

Mouku nebudete vůbec potřebovat. Na korpus postačí vajíčka. Vážně. Stačí vám na něj jen sníh z bílků. Jak ho správně vyšlehat, aby byl tuhý a nadýchaný? Vejce musí mít pokojovou teplotu. Do bílků hned na začátek přidejte špetku soli a nejdřív šlehejte na nižší rychlost. Bílky se tak napění a naberou vzduch. Až bílky zbělají, zvyšte rychlost a šlehejte, dokud sníh nenechává tuhé špičky. 

Když už jsme vynechali mouku, proč nevynechat rovnou i cukr? V našem receptu jsme ho nahradili tekutou stévií. Dezert je sladký tak akorát. Tak co, budete s námi mlsat bez výčitek?

Kinder mléčný řez
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Kinder mléčný řez

Kinder mléčný řez milují děti i dospělí. Chcete-li si tuto piškotovou pochoutku s mléčným krémem vychutnat ve větším množství a levněji než z obchodu, upečte si mléčný řez doma. Máme pro vás tip na recept, který v pohodě zvládne i začátečník.

Kinder mléčný řez
Kakaový koláč s jablky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Kakaový koláč s jablky

Kakaový koláč s jablky je vynikající, vláčný, plný samých dobrých, zdravých surovin a rozhodně ne nudný. Kromě jablek v něm najdete mrkev, banány nebo ovesné vločky. Navíc neobsahuje klasickou mouku, je tedy vhodný i pro všechny s intolerancí lepku.

Kakaový koláč s jablky

Recept na kakaový mléčný řez s jahodami

Ingredience na 12 porcí:

  • 5 vajec
  • 200 g odtučněného tvarohu
  • 25 g holandského kakaa
  • 2 lžičky tekuté stévie
  • sůl
  • jahody

Postup:

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Připravíme si vejce a oddělíme žloutky od bílků (bílky dáme zatím stranou). Žloutky přemístíme do mísy, přidáme 1 lžičku stévie a metličkou vyšleháme pěnu. Poté do pěny přimícháme kakao.
  2. V jiné míse si z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Do tuhého sněhu pomocí kuchyňské stěrky opatrně a po částech zapracujeme kakaovo-žloutkovou směs.
  3. Poté si připravíme plech nebo pekáč o rozměrech 20 x 30 cm a vyložíme ho pečicím papírem. Pak do něj nalijeme připravené těsto, přemístíme jej do předehřáté trouby a pečeme 15–18 minut při 170–180 °C.
  4. Než se těsto na korpus upeče, připravíme si krém. V misce vyšleháme tvaroh s 1 lžičkou stévie a směs dáme vychladit do lednice.
  5. Upečený korpus necháme alespoň 20 minut vychladnout. Poté ho podélně rozřízneme, na spodní polovinu rozetřeme vychlazený krém, na něj poklademe kousky jahod, přikryjeme druhou polovinou korpusu a dáme chladit do lednice (minimálně na 1 hodinu).
  6. Vychlazený dezert nakrájíme na 12 stejných kousků a můžeme podávat.

Zdroj: Kupi