Banánovo-ovesný mugcake: Rychlá snídaně z hrníčku, kterou uděláte v mikrovlnce

Banánovo-ovesný mugcake s malinami a borůvkami, servírovaný na bílém talíři Kupi.cz

Už jste někdy ochutnali mugcake? Populární dortík z mikrovlnky je rychlou a zdravou snídaní, která vás na dlouho zasytí. Mouky v něm nehledejte, místo ní si na mugcake připravte ovesné vločky. A taky ovoce. Pojďte si tuhle dobrotu udělat, nám moc chutná!

Přečtěte si také

Nabíjecí baterie: Kdy se (ne)vyplatí a jak vybrat nabíječku

Co je mugcake?

V překladu je to doslova hrníčkový dort, který uděláte za chvilku v mikrovlnce. Díky rychlosti přípravy jsou mugcaky jedním ze snídaňových hitů. Místo mouky se do něj dávají ovesné vločky a taková zdravá snídaně není rozhodně k zahození.

Mugcaky mají hodně variant. Jedním z nejoblíbenějších je ten čokoládový. My ale dnes dostali chuť na vláčný banánový mugcake. I do něj si klidně přidejte na kousky nasekanou hořkou čokoládu, k banánu výborně ladí.

Čokoládový mug cake
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Čokoládový mug cake

Čokoládový mug cake je lahodný a vláčný dezert z mikrovlnné trouby, který budete mít připravený během pár minut. Tahle rychlovka díky své šťavnaté a plné chuti uspokojí i ty nejnáročnější milovníky čokoládových dortíků.

Čokoládový mug cake
Banánovo-ovesné lívance
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Banánovo-ovesné lívance

Milujete lívance a chcete si připravit jejich zdravější variantu? Ochutnejte naše banánovo-ovesné lívance. Je to rychlovka – vše jen rozmixujete v mixéru a můžete smažit. A chutnají naprosto skvěle. Doporučujeme je zakápnout javorovým sirupem a doplnit třeba čerstvým ovocem, které máte zrovna po ruce.

Banánovo-ovesné lívance

Mugcake nemusíte dělat jen v mikrovlnce

Jestli se vám mugcake nechce dělat v mikrovlnce, uděláte ho i v troubě, v hrnci nebo v hluboké pánvi. Jestli chcete mugcake péct v troubě, musíte mít hrníček, který snese vysokou teplotu. Taky se připravte, že pečení bude trvat o něco déle. Pečte ho na 250 °C asi 12–15 minut.

 A jak mugcake udělat v pánvi nebo ve vysokém hrnci? Dejte na dno látkový ubrousek, na něj postavte hrníčekzakryjte ho alobalem. Do hrnce pak nalijte horkou vodu, aby bylo ponořené ouško hrníčku. Zakryjte hrnec poklicí a vařte 30 minut na středním plameni.

Recept na banánovo-ovesný mugcake

Ingredience na 1 porci:

  • banán
  • 2 lžíce mléka
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička javorového sirupu

Postup:

  1. V misce nebo hrníčku rozmačkáme banán, přidáme ostatní ingredience a důkladně promícháme.
  2. Dáme do mikrovlnné trouby na 2–4 minuty, aby se dostatečně propekl, ale nebyl suchý.
  3. Vyklopíme a ozdobíme ovocem, případně ještě přelijeme javorovým sirupem.

Zdroj: Kupi