V Česku funguje nová appka zachraňující jídla z restaurací. Nabízí výhodné „mystery“ balíčky už od 75 Kč

Mladí lidé sedící s taškou Too Good To Go Too Good To Go

Světová aplikace Too Good to Go, která přispívá ke snižování plýtvání potravinami, přišla konečně i do Česka. Zákazníkům umožňuje nakupovat výrazně zlevněné balíčky potravin, které by jinak kvůli expiraci skončily v koši. Stačí si vybrat z denní nabídky restaurací, bister, kaváren, pekáren a jiných podniků a pustit se do toho nejchutnějšího pomáhání planetě. Jak appka funguje a ze kterých českých podniků lze jídlo zachraňovat?

Přečtěte si také

Nabíjecí baterie: Kdy se (ne)vyplatí a jak vybrat nabíječku

Benefity pro podniky, zákazníky i planetu

Platforma se zrodila v Dánsku a dnes funguje s více než 90 miliony uživatelů po celém světě. A Česká republika se v červnu stala 19. zemí, ve které je jejím prostřednictvím možné omezovat plýtvání potravinami i obaly a snižovat uhlíkovou stopu.

„Nabídka Too Good To Go je skutečně výhodným řešením pro všechny: Je dobrá pro planetu, lidi i zisk. Podniky mohou ze svých přebytků vytěžit přidanou hodnotu a bojovat proti plýtvání potravinami; zároveň si uživatelé mohou užívat zboží za skvělou cenu a přitom přispívat ke skutečné, hmatatelné změně, která pomůže účinně bojovat proti změně klimatu,“ uvedl Pavol Dzurjanin, Country Director Too Good To Go pro Česko.

Taška Too Good To Go na stole, okolo ovoce a zelenina Toogoodtogo.com

Chutné překvapení za zlomkové ceny

Vše funguje velmi jednoduše. Z neprodaných a přebytečných surovin či jídel mohou zaregistrované podniky sestavit balíčky, tzv. Dobrovaky, a v aplikaci je nabídnout za sníženou cenu. Ta je obvykle nižší nejméně o 50 %, mnohdy ale i více. 

Specifikem Dobrovaků je rovněž překvapení. Nikdy totiž předem nevíte, co dané restauraci, pekárně, cukrárně nebo kavárně na konci dne zbyde, a proto není obsah balíčku specifikovaný. Vždy tak máte šanci ochutnat i něco nového, co byste si třeba sami z menu neobjednali. A ještě k tomu pomoci dobré věci a na nákupu ušetřit. 

Jak funguje Too Good To Go v Česku?

Aplikace, kterou zdarma stáhnete v App Store i Google Play, je zatím dostupná pouze pro pražské podniky, zástupci společnosti však do budoucna nevylučují její rozšiřování do dalších měst. Aktuálně na seznamu najdete přes 74 různých odběrných míst, mezi nimiž nechybí ani pobočky Costa Coffee, Subway, Myšák, Krafin, La Donuterie, Palatino & Nominanza, Šodó, Hilton Old Town Prague nebo Zrno Zrnko či Chef & Co.

V nabídce se obvykle objevují balíčky třech velikostí. Menší za 75 Kč, střední za 99 Kč a větší od 125 Kč. Původní ceny zboží a pokrmů se přitom mohou pohybovat i kolem tří stovek. Nákup probíhá přes aplikaci. Vybraný balíček předem zaplatíte a na dané pobočce si ho ve zvoleném časovém okně už jen vyzvednete.

Muž přebírá v restauraci tašku s jídlem Dan Rentea / Shutterstock.com

Aplikace Nesnězeno zachraňuje jídlo i kytice

Na podobném principu u nás funguje také mobilní aplikace Nesnězeno. Ta je však dostupná v nejrůznějších městech po celé republice a díky delšímu působení je do ní zatím zapojeno více partnerských podniků včetně různých obchodů, nebo dokonce řetězců. Například Penny Market, který jejím prostřednictvím nabízí za 79 Kč o polovinu zlevněné tašky s mixem různého zboží.

Na rozdíl od Too Good To Go, která jídlo vyprodává formou Dobrovaků, je výprodejová nabídka v aplikaci Nesnězeno zcela v režii jednotlivých podniků, a zachránit proto můžete jak různé namíchané balíčky přebytků, tak samostatná jídla z denního menu, polévky, pečivo nebo třeba zákusky. Narazit v ní dokonce lze na lokální květinářství, která podobným způsobem za zlomkové ceny nabízí neprodané řezané i vázané kytice.

Zdroje: Too Good To Go, Nesnězeno