Jak zastavit šedivění a vypadávání vlasů? Co (ne)jíst, rady odbornice a další tipy

Žena před zrcadlem si prohlíží s ustaraným výrazem své vlasy. Prostock-studio / Shutterstock

Šedivění a vypadávání vlasů trápí ženy i muže. Zdraví vašich vlasů ovlivňuje řada faktorů, jako jsou například stravování, druh šampónu, množství stresu, celková životospráva, ale i geny. Zjistili jsme pro vás, co můžete začít hned teď dělat proti nežádoucímu šedivění a vypadávání vlasů.

Přečtěte si také

Dejte sbohem námraze v mrazáku! Tipy, které vám ušetří čas i námahu

Říká se, že šedivé vlasy jsou známkou moudrosti a životní zkušenosti, nicméně pozor – můžou značit i vážný zdravotní problém, často způsobený stresem. Pokud je vám pod 30 let a výrazně vám šediví nebo padají vlasy, měli byste zajít za lékařem nebo do vlasové kliniky, kde vás odborně vyšetří.

„V dnešní době je celkově nejen u mladých lidí problém v životosprávě a ve stresu. Taky zapomínáme dodávat potřebné vitamíny, ze stravy jich zase tolik nepřijímáme,“ říká pro Kupi vlasová specialistka Karolína Kubů z Vlasové kliniky Kolín. S problémy ohledně vypadávání vlasů se Kupi svěřil třicátník Jakub: „Lékaři mi doporučili omezit stres, ale kromě toho jsem se taky dozvěděl, že mám androgenní alopecii, že je to nejspíš dědičné.“

Ale co když za to geny nemůžou? Mít tmavé, husté a celkově zdravé vlasy jde i v pokročilém věku, když tomu půjdete naproti. Barvy na vlasy, tužidla a transplantace jsou až poslední volbou.

5 rychlých tipů, jak zastavit šedivění a padání

  • Správná strava: Zahrňte do svého jídelníčku potraviny bohaté na vitamíny a minerály.
  • Hydratace: Pijte dostatek vody, aby i vaše vlasy zůstaly hydratované.
  • Omezte stres: Najděte si čas na relaxaci a odpočinek.
  • Používejte kvalitní kosmetiku: Investujte do šampónů a kondicionérů s přírodními složkami.
  • Vyhněte se chemikáliím: Omezte používání chemických barviv a stylingových přípravků.
Člověk v rukavicích prohlíží mladému muži řídnoucí vlasy na hlavě. Pixel-Shot / Shutterstock

Proč vlasy šediví a vypadávají?

Podle studií je často na vině nedostatek klíčových vitamínů a minerálů, jako jsou železo (Fe), zinek (Zn), měď (Cu) a vitamíny skupiny B (B6, B12). Vliv na vypadávání a šedivění mají také hormony, zejména pokles hladin estrogenu, testosteronu a dalších látek.

„Z volně dostupných potravin je důležité konzumovat ty, které obsahují omega-3 mastné kyseliny, vitamín C a další látky,“ říká Kubů. Více o potravinách se dočtete níže.

S přibývajícím věkem melanocyty v našich vlasových folikulech postupně snižují produkci melaninu, pigmentu zodpovědného za barvu vlasů, což vede k šedivění vlasů. A nezapomínejme taky na genetiku – pokud vaši rodiče měli šedivé vlasy už v mladém věku, je pravděpodobné, že se to stane i vám.

Dalším významným faktorem je takzvaný oxidativní stres. Enzym kataláza, který rozkládá peroxid vodíku na vodu a kyslík, s věkem klesá, což způsobuje hromadění peroxidu vodíku ve vlasových folikulech a následnou depigmentaci vlasů.

Co (ne)jíst pro zdravé vlasy

Nechcete mít šediny a kouty? Jezte zdravé potraviny a omezte „junk food“. Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem cukru, nezdravým tukům, ale také alkoholu a kofeinu.

„Co bych určitě doporučila, je nechat si udělat krevní testy u svého lékaře a zjistit, co člověku chybí, často je to třeba železo,“ radí Kubů. To také využil náš respondent Jakub: „Objednal jsem se a přišel jsem na vyšetření, kde mi udělali testy krve a vizuálně mě prohlédli. V krevních testech nic závažného nebylo a závěr byl, že se jedná o androgenní alopecii, že je to dědičné.“

Proteiny, které jsou stavebními kameny vlasů, jsou obsaženy ve vejcích, rybách (zejména losos a sardinky) a luštěninách. Důležitý pro vlasové folikuly je rovněž vitamín B12 (kobalamin), přítomný v mase a mléčných výrobcích. Vitamín B7 (biotin) a vitamín B9 (kyselina listová) zase podporují růst a sílu vlasů.

Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách jako losos a makrela, ale také v lněném a chia semínku, pomáhají udržovat hydrataci a pružnost vlasů, minerály jako železo (Fe), zinek (Zn) a měď (Cu) hrají zásadní roli v růstu a udržení zdravých vlasů. Měď je důležitá pro udržení barvy vlasů, zatímco zinek podporuje regeneraci vlasových folikulů.

Záběr na kousky syrového lososa a před nimi lžíce s olejovými doplňky stravy Gayvoronkaya_Yana / Shutterstock

Produkty proti šedivění a vypadávání vlasů

„Vypadávání může být způsobené také tím, že lidé používají nevhodné produkty. Lidé by například neměli používat šampony proti lupům, když lupy nemají, protože jim zbytečně vysušují vlasy a pokožku,“ vysvětluje Karolína Kubů.

Na trhu existuje široká škála kosmetických přípravků zaměřených na prevenci šedivění a vypadávání vlasů. Šampóny a kondicionéry s obsahem biotinu, keratinu a kolagenu mohou posílit vlasové vlákno a podporovat jeho růst. Speciální séra a oleje, například s obsahem arganového nebo kokosového oleje, dodávají vlasům hydrataci a potřebné živiny.

„Dostal jsem přípravky, které se aplikují přímo do vlasů. Ale trvá to dlouho, třeba tři čtvrtě roku, než se projeví změny,“ popisuje své zkušenosti Jakub.

Dalším populárním řešením jsou přípravky obsahující minoxidil, který je klinicky prokázán jako účinný při léčbě vypadávání vlasů. Pokud však hledáte přírodnější cestu, tak bylinky jako rozmarýn, kopřiva nebo aloe vera mohou také pozitivně ovlivnit zdraví vlasů.

Bílá plastová lahvička s doplňky stravy Biome

Navštivte trichologa nebo vlasovou poradnu

Pokud vás trápí výrazné šedivění nebo vypadávání vlasů, vyhledejte trichologa. Tricholog je specialista na zdraví vlasů a pokožky hlavy, který vám může poskytnout odbornou diagnózu a doporučit vhodnou léčbu. Úvodní konzultace je většinou zdarma. Vyšetření u trichologa zahrnuje analýzu vlasové struktury, pokožky hlavy a celkového zdravotního stavu.

Mnoho nemocnic a specializovaných klinik nabízí různé procedury, jako jsou laserové terapie, PRP (plazma bohatá na destičky) nebo mezoterapie, které mohou výrazně zlepšit stav vašich vlasů. Důležité je vytrvat, výsledky se obvykle projeví do několika měsíců.

Zdroje: Kupi, National Institutes of Health, Medical News Today, Healthline