Pokaždé se u vody spálíte? Řešením prý může být UV oblečení. Má opravdu smysl do něj investovat?

Žena v modrém tričku se s úsměvem prochází po pláži. Maridav / Shutterstock.com

Berete již spálená záda po prvních dnech u moře nebo u vody jako samozřejmost? A žádný krém vás i přes vysoký faktor, včasnou a správnou aplikaci neochrání před bolestivým zarudnutím? Rozhodně není na místě se vzdávat. Riskujete nejen pokaženou dovolenou, ale i vážné kožní problémy. Řešením mohou být UV trička. Jak fungují a jak vybrat to správné, aby se s ním pohodlně plavalo?

Přečtěte si také

Poznáte, kdy sklidit dýni? Při správném postupu a skladování vám vydrží až do jara

Jak fungují UV trička?

Jednoduše řečeno, jejich oblečení nahrazuje na pokryté kůži aplikaci opalovacích přípravků. Na rozdíl od nich ale mají celou řadu dalších výhod. V první řadě s nimi ve vodě nebo při sportu nehrozí smývání ochranného filmu, jako je tomu u krémů a sprejů. 

Rozdíl je také v tom, že pouze některé opalovací přípravky na trhu chrání před UVB i UVA zářením, zatímco UV oblečení vždy pokrývá celé spektrum, a je proto efektivnější. Pod tričkem s UV ochranou tak bude vaše pokožka ve větším bezpečí nejen před spálením, ale i před rychlejším stárnutím a možným onemocněním. 

  • Chcete-li mít větší jistotu, můžete se namazat i opalovacím přípravkem. Pokud jste na spálení více náchylní, doporučujeme plavat v UV triku po celou dobu dovolené, kůže se mírně opálí (nikoliv však spálí) i při jeho nošení.
Žena v modrém triku šnorchluje v moři. Strelyuk / Shutterstock.com

Jaký UPF faktor zvolit?

Zatímco účinnost opalovacích krémů se vyjadřuje hodnotou SPF (tedy číslem, o které se prodlužuje možný pobyt na slunci, než dojde ke spálení), u textilií se uvádí hodnota UPF. Ta udává, kolik UV záření zvládne daný materiál blokovat. Běžná trička do vody mají obvykle UPF 50 a více. Pro srovnání, klasické bavlněné tričko má pouze kolem 5, a proto není (byť je u vody na dospělých často k vidění) zcela vhodnou ochranou.

  • UPF 15 až 24: blokuje 93,3–95,9 % UV záření
  • UPF 25 až 39: blokuje 96–97,4 % UV záření
  • UPF 40 až 50+: blokuje 97,5–98 % UV záření

Jak vybrat tričko na plavání s UV ochranou?

Při výběru dětského, pánského i dámského oblečení sledujte především hodnotu UPF (ideálně 50 a více) a střih. Volná trička se lépe oblékají a jsou pohodlnější na souši, pro plavání jsou ovšem vhodnější těsnější střihy na tělo, které dokonale přilnou a nebudou ve vodě plandat nebo se vyhrnovat.

  • Dobré vědět: plavecká UV trička pro dospělé jsou často ve sportovních prodejnách a e-shopech zařazena do kategorie vybavení pro surfování. Využívat je ale samozřejmě můžete pro všechny druhy vodních sportů včetně rekreačního plavání, vodáctví a lenošení na pláži. 

Nakonec při výběru zvažte délku rukávu (dlouhé, krátké nebo tříčtvrteční), a pokud každoročně bojujete i se spáleným krkem, pak volte trička se stojáčkem

Dvě děti s kloboučky a v koupacích tričkách s dlouhými rukávy si hrají na pláži. mayakova / Shutterstock.com

Kde koupit plavecká UV trička?

V obchodech a na internetu je hledejte pod označením „koupací či plavecká“ trička nebo trička „do vody“ s UV. Vyrábí je řada sportovních značek, např. Roxy, Fundango, O'Neill, Billabong (všechny zmíněné prodává třeba Sportisimo) či Nordblanc.

Za velmi dobré ceny je nabízí pod svými značkami i Decathlon (dětské od 119 Kč, dospělé od 189 Kč) nebo Lidl-Shop (dětské od 149,90 Kč, dospělé od 249, 90 Kč).

Zdroje: NBC News, Kupi, Healthline