Jakou zeleninu vysít v srpnu, abyste ji ještě letos sklidili?

Žena v klobouku pracuje na zahradě. Maria Sbytova / Shutterstock.com

Ačkoliv se zdá, že se v srpnu už všechno pomalu sklízí, tak si ve skutečnosti můžete ještě něco vysít! Třeba zeleninu, kterou budete sklízet už za několik týdnů. Které druhy můžete vysít a kdy se dočkáte úrody?

Přečtěte si také

Co byste měli mít doma v zásobě pro případ nečekané situace? Nepodlehněte panice ani reklamním trikům

Pěstování zeleniny je velmi snadné a zvládnete to i bez předchozích zkušeností. Stačí vám záhonek nebo třeba i truhlík, který postavíte na balkon či parapet. Důležitá je pravidelná zálivka a také trpělivost, než začnou klíčit první semínka.

Jakou zeleninu vysít v srpnu

Kdo říká, že je v srpnu na pěstování zeleniny pozdě? Není! Existují i zimní odrůdy, které se začínají pěstovat na konci léta, tedy v srpnu a na začátku září. Na zahrádce můžete svou úrodu sklízet i za prvních zimních mrazíků, zelenině se nejlépe bude dařit ve foliovníku.

Záběr na plata sazenic a vysetých rostlin v kelímcích MNStudio / Shutterstock.com

Salát

I na podzim si můžete pochutnat na salátech z vlastní zahrádky. Stačí, když je zasejete v srpnu či na počátku září a budete je v prvních týdnech hojně zalévat. Aby salát co nejlépe rostl, dopřejte mu dostatek kvalitního hnojiva – můžete využít i kompost či výluh z kopřiv. Salát vysévejte 1 cm hluboko a přibližně 15–20 cm od sebe.

Ředkvičky

Ředkvičky jsou chutné a zdravé, a proto je ideální si je zasít i na konci léta. Půdu můžete smíchat i s kompostem a pokud máte skleník či pařeniště, bude se jim dařit ještě lépe. Ředkvičky sázejte 1 cm hluboko. Rostou velmi rychle, klíčení se dočkáte po asi čtyřech dnech a už za měsíc budete ředkvičky sklízet. 

Pohled shora na prkénko s nožem a pokrájeným čerstvým koprem sweet marshmallow / Shutterstock.com

Kopr

Kopr je skvělý k dochucení salátů a třeba i na zavařování okurek. Jeho pěstování je snadné a nespornou výhodou je to, že ho můžete zasadit klidně i do květináče a postavit na parapet. Daří se mu v hlinité a dobře propustné půdě a pokud ho budete hnojit, dejte si pozor na hnojiva obsahující chlór. Kopr vysévejte do hloubky 1,5–2 cm a dopřejte mu prostor asi 15 cm od sebe.

Špenát

Špenát je výživný a na vaší zahrádce by neměl chybět. Obsahuje vitamín A, C, K1, kyselinu listovou, železo i vápník, takže zaručeně obohatí každé vaše jídlo nebo salát. Podzimní špenát vysejte v polovině srpna, sklidíte jej za měsíc a půl až dva měsíce. Špenát se sklízí, když jeho listy dosáhnou délky 5–6 cm a je vhodné je sklízet od okrajů.

Proč je důležité jíst zeleninu denně?

Nejspíš víte, že byste měli mít zeleninu na talíři každý den. Proč tomu tak je? Má minimum kalorií, obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a také vlákniny, která podporuje správné trávení, pomáhá předcházet zažívacím potížím a udržuje střeva v dobré kondici. Zelenina ale podporuje zdraví celkově – přispívá ke snížení rizika srdečních chorob, mrtvice i některých druhů rakoviny. A to už se vyplatí!

Zdroje: Kupi, Healthline, NHS, World Health Organization