Ultra rychlý a božsky křupavý: Ořechový závin z listového těsta budete chtít péct celou sezónu

Ořechový závin z listového těsta, servírovaný na bílém talíři Kupi.cz

Využijte právě probíhající sezónu vlašských ořechů a připravte si s námi lahodný ořechový závin z listového těsta, perfektní ke kávě. Jeho příprava je snadná a výsledek chutná výborně. Kdykoliv dostanete chuť na něco sladkého, můžete si ho jednoduše udělat. Ořechový závin vás okouzlí hned při prvním soustu a určitě se stane vaším oblíbeným dezertem. Připojte se k nám a upečte si ho!

Přečtěte si také

Klasika trochu jinak: Kuřecí řízky v křupavém mandlovém kabátku se sýrem halloumi

Vynikající ořechový závin i bez kynutí

S listovým těstem můžete v kuchyni čarovat. Je to i skvělá alternativa k moučníkům z kynutého těsta. Pokud tak máte chuť na něco rychlého ke kafíčku, zkuste si upéct náš ořechový závin z listového těsta.

Je to rychlovka a nejvíc času zabere příprava ořechové náplně. My jsme na ni použili vlašské ořechy, ale můžete ji udělat i z lískových oříšků nebo mandlí. Jestli jí chcete dodat šmrnc, přilijte do ní trochu rumu. Nebojte se přidat i koření, třeba skořici, vanilku nebo hřebíček – ořechová náplň bude mít neodolatelnou vůni. 

Co dělat, když je ořechová nádivka moc řídká? Zahustěte ji namletými dětskými piškoty nebo strouhankou. Moc řídká náplň by vám vytekla. Závin z listového těsta můžete samozřejmě udělat i s jinou náplní. Doporučujeme ho vyzkoušet ještě s tvarohovou nebo makovou.

Ořechová buchta s čokoládovou polevou
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Ořechová buchta s čokoládovou polevou

Ořechová buchta je ideální tip na víkendové pečení. Skvěle se k ní hodí čokoládová poleva, která jí dá správný šmrnc. Příprava ořechové buchty je jednoduchá a zvládne ji každý. A když ji dozdobíte nasekanými ořechy, bude vypadat (a chutnat) neodolatelně.

Ořechová buchta s čokoládovou polevou
Žloutkové řezy s ořechy
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Žloutkové řezy s ořechy

Žloutkové řezy s ořechy patří mezi tradiční dezerty, které si nejspíše pamatuje každý z nás ze svého dětství. Často se připravují především o Vánocích, upéct si je však můžete kdykoli během roku. Žloutková poleva dodá řezům texturu a ořechový základ je zase měkký a vláčný. Žloutkové řezy jsou ideální volba, pokud potřebujete připravit snadný, rychlý a velmi chutný dezert, kterým pohostíte svou rodinu a přátele.

Žloutkové řezy s ořechy

Recept na ořechový závin z listového těsta

Ingredience na 4 porce:

  • 1 rozválené listové těsto
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g cukru moučky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka
  • 1 vejce

Postup:

  1. Vlašské ořechy nameleme. V hrnci rozehřejeme med s máslem a přidáme ořechy, cukr a mléko.
  2. Směs za stálého míchání vaříme 2–3 minuty, dokud se všechny suroviny nespojí.
  3. Na těsto natřeme ořechovou náplň, zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem.
  4. Závin pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 25 minut. Po vychladnutí ho můžeme posypat moučkovým cukrem.

Zdroj: Kupi