Oběd jako od babičky: Šlíšky s povidly a mákem

Šlíšky s povidly a mákem, servírované na bílém talíři Kupi.cz

Jaké jídlo máte spojené s dětstvím? Pamatujete si na šišky s mákem? Říká se jim také šulánky, šúlance, šlíšky a někdy i ušmúraný regiment. Ať je název jakýkoliv, jde o rychlé a chutné jídlo z bramborového těsta, které se ochucuje povidly, mákem a polévá se rozpuštěným máslem. Pokud jste na toto jídlo už zapomněli, pojďte si ho uvařit s námi a vychutnejte si návrat do dětství.

Přečtěte si také

Co připravit dětem do krabičky? 3 rychlé svačiny, které rozhodně v koši neskončí

Geniálně jednoduché a chutné jídlo

Šlíšky s mákem jsou majstrštykem našich babiček a důkazem toho, že i prosté jídlo může chutnat famózně. Milují ho dospělí i děti. Byl by hřích si jednou za čas tuhle sladkou dobrotu neuvařit. A bramborového těsta se nebojte!

Pokud nemáte s přípravou bramborového těsta dobré zkušenosti, můžete ho úplně vynechat a udělat klasické těsto. V takovém případě použijte 500 g mouky, 3 vejce a 1–2 lžíce vody.

My do našeho receptu zvolili bramborové těsto ze syrových brambor. Při jeho přípravě je důležité, abyste z nastrouhaných brambor vymačkali co nejvíc tekutiny, kterou brambory pustí.  Aby vaše těsto bylo kompaktní a drželo tvar i po uvaření, nahraďte část hladké mouky dětskou krupičkou nebo hrubou krupicí. Pozor si dejte hlavně na řídnutí bramborového těsta. Proto s ním pracujte co nejrychleji. Když vám těsto přece jen zřídne, stačí do něj přisypat mouku.

Maková bábovka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Maková bábovka

Maková bábovka je velmi chutná a vláčná. Její příprava je navíc velmi jednoduchá a rychlá. Stačí pár minut a na stole máte parádní moučník, který si můžete s chutí dopřát třeba k odpolední kávě.

Maková bábovka
Nudle s povidly a mákem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Nudle s povidly a mákem

Nudle s povidly a mákem jsou lahodnou vzpomínkou na dětství, která nikdy nezestárne. Toto tradiční české jídlo budou vaše děti milovat a vás přenese zpátky do dětství, kdy vůně linoucí se z kuchyně prozrazovala, že se chystá něco výjimečného. Pojďte se tedy s námi vrátit zpět v čase a připravte si nudle s mákem podle našeho receptu.

Nudle s povidly a mákem

Recept na šlíšky s mákem

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g brambor
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • povidla
  • mák
  • cukr

Postup:

  1. Syrové brambory nastrouhejte najemno a slijte z nich přebytečnou vodu.
  2. Brambory smíchejte s vejcem, solí a hladkou moukou tak, aby vzniklo tužší těsto. Z těsta tvořte placky, aby se vešly na dlaň.
  3. Poté nožem odhazujte šlíšky asi půl cm široké a vysoké, které vhazujte přímo do vařicí vody. Jakmile kousky vyplavou na povrch, jsou uvařené.
  4. Šlíšky sceďte a ještě teplé je promíchejte s naředěnými povidly a pocukrujte. Můžete přidat namletý mák.

Zdroj: Kupi