Jaké jídlo máte spojené s dětstvím? Pamatujete si na šišky s mákem? Říká se jim také šulánky, šúlance, šlíšky a někdy i ušmúraný regiment. Ať je název jakýkoliv, jde o rychlé a chutné jídlo z bramborového těsta, které se ochucuje povidly, mákem a polévá se rozpuštěným máslem. Pokud jste na toto jídlo už zapomněli, pojďte si ho uvařit s námi a vychutnejte si návrat do dětství.
Šlíšky s mákem jsou majstrštykem našich babiček a důkazem toho, že i prosté jídlo může chutnat famózně. Milují ho dospělí i děti. Byl by hřích si jednou za čas tuhle sladkou dobrotu neuvařit. A bramborového těsta se nebojte!
Pokud nemáte s přípravou bramborového těsta dobré zkušenosti, můžete ho úplně vynechat a udělat klasické těsto. V takovém případě použijte 500 g mouky, 3 vejce a 1–2 lžíce vody.
My do našeho receptu zvolili bramborové těsto ze syrových brambor. Při jeho přípravě je důležité, abyste z nastrouhaných brambor vymačkali co nejvíc tekutiny, kterou brambory pustí. Aby vaše těsto bylo kompaktní a drželo tvar i po uvaření, nahraďte část hladké mouky dětskou krupičkou nebo hrubou krupicí. Pozor si dejte hlavně na řídnutí bramborového těsta. Proto s ním pracujte co nejrychleji. Když vám těsto přece jen zřídne, stačí do něj přisypat mouku.
Nudle s povidly a mákem jsou lahodnou vzpomínkou na dětství, která nikdy nezestárne. Toto tradiční české jídlo budou vaše děti milovat a vás přenese zpátky do dětství, kdy vůně linoucí se z kuchyně prozrazovala, že se chystá něco výjimečného. Pojďte se tedy s námi vrátit zpět v čase a připravte si nudle s mákem podle našeho receptu.
Zdroj: Kupi