Už jste ochutnali například k sushi mořské řasy? Jsou na českém trhu čím dál dostupnější a nutno říct, že jsou pro naše zdraví velmi přínosné. Obsahují totiž spoustu vitamínů, minerálů a také vlákniny, která má velký vliv na kondici našich střev.
Nejvíce je znají milovníci sushi a japonské kuchyně, kde se konzumují nejčastěji. Řeč je o mořských řasách, které jsou pro naše zdraví natolik prospěšné, že by je měl do svého jídelníčku zařadit úplně každý. Jaké jsou jejich největší benefity?
Mořské řasy jsou velmi oblíbené nejen pro svou specifickou chuť, ale také pro velké množství vitamínů a minerálů. Tak například sušená spirulina je nabitá cennými látkami, jako je riboflavin, thiamin, železo, mangan, a obsahuje také vitamíny jako vitamín A, C, E a K, z minerálů pak zinek, sodík, vápník a hořčík. Mořské řasy jsou obecně dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin a obsahují také spoustu bílkovin.
Je extrémně důležité, aby každé naše jídlo obsahovalo dostatek vlákniny, bohužel to ale většinou bývá přesně naopak. Nedostatek vlákniny pak vede ke trávicím potížím, jako je zácpa, bolesti břicha a nepříjemné nadýmání. Mořské řasy obsahují vlákniny dostatek, pokud je tedy budete jíst pravidelně, potíží s trávením se můžete spolehlivě zbavit.
Dělá vám potíže snížit množství snězeného jídla, protože zkrátka máte často hlad? Pak by mořské řasy měly mít ve vašem jídelníčku čestné místo, protože pomáhají oddalovat pocit hladu a kromě toho i podporují hubnutí. Vděčíme za to obsažené vláknině, nízkému obsahu kalorií a také látce fukoxantin, která podporuje snižování tělesného tuku. Tuto látku je ale potřeba ještě pořádně otestovat.
Jak často jíst mořské řasy? To je na vás. Můžete si je přidat do jídla a obohatit tak nejen své zdraví, ale i chuť samotného pokrmu. Pokud vám mořské řasy po chuti nejsou, klidně si je pořiďte v prášku, anebo v tabletách – účinek bude stejný.
Zdroj: Healthline, Medical News Today, National Library of Medicine, USDA