Způsoby čepování piva: Jak poznat, že je načepované správně?

Žena v barmanské zástěře leží na baru a v rukou má sklenici piva. Eliška Němcová Rajchmanová

Pivo je tradiční český nápoj a dle výzkumu Nielsen Admosphere je nejčastěji konzumovaným letním alkoholickým nápojem. Poznáte, kdy máte svůj zlatavý mok načepovaný správně a víte, jaké způsoby čepování piva jsou u Čechů nejoblíbenější? Můžete mít skvělé pivo v sudu nebo v tanku, ale když stojí za výčepem člověk, který své řemeslo nedělá s láskou a úctou, je to vždycky poznat, sdělila pro redakci Kupi Eliška Němcová Rajchmanová, která se umístila v roce 2019 na 2. místě v prestižní soutěži nejlepších výčepních Pilsner Urquell Master Bartender.

Přečtěte si také

Nabíjecí baterie: Kdy se (ne)vyplatí a jak vybrat nabíječku

Jak poznat správně načepované pivo?

Vše je o správné přípravě. Důležitou roli hraje čisté a správně vychlazené sklo. „Sklo na pivo musí být vždy čisté, vychlazené na teplotu piva a hlavně mokré. Každá nečistota má vliv na kvalitu načepovaného piva,“ vysvětluje pro Kupi jedna z nejlepších výčepních Eliška N. Rajchmanová, kterou můžete potkat v restauraci V Ruthardce v Kutné Hoře. Perfektně umyté sklo poznáte tak, že na jeho stěně se nedrží žádné bublinky. Jestliže máte sklenici pečlivě umytou a čistou, zbytky pěny se po jejím obvodu usazují a vytváří pověstné kroužky. Ideální teplota načepovaného piva je 6–8 °C. V případě skladování sudového nebo tankového piva je to pak 5–10 °C. „Výčepní může snadno spočítat, na kolik loků host vypil své pivo. Výborné pivo poznáme i podle husté, mokré a krémové pěny. Jen taková pěna totiž působí jako ochrana piva, která uchovává jeho správný říz a doplňuje jeho lahodnou chuť,“ dodává Eliška N. Rajchmanová.

Eliško, když se bavíme o čistých půllitrech, jaká jsou specifika pro umývání?

„Důležité jsou mycí prostředky a potřebné náčiní. Velká mycí houba, která je nedílnou součástí a měl by ji mít u sebe každý správný výčepní, protože mytí pouze v kartáčích a vodě nestačí. Dále je to mycí prostředek. U nás v Ruthardce používáme mycí prostředky, které jsou určené na mytí pivního skla. Myčka pivního skla – spulboy, kde je kartáč a oplach na pivní sklo. Půllitry, do kterých se čepuje, by měly být vychlazené na teplotu piva. Na výčepu by měla být zabudovaná zachlazená vana a do ní se umístí umyté pivní sklenice. Před samotným čepováním použijeme ještě oplach, který je zabudovaný ve výčepu. Vždy kontrolujeme, aby v pivní sklenici nezůstala přebytečná voda.“

Eliška N. Ralchmanová podává čepované pivo. Eliška Němcová Rajchmanová

Věděli jste, že na výběr je z několika způsobů čepování piva a zkušený výčepní vám může nabídnout čtyři různé příchutě, zatímco má na čepu jen jeden stejný druh piva? 

Způsoby čepování piva

Mysleli jste si, že se čepuje jen pivo malé nebo velké? Kdepak! Češi pivo milují a vyzkoušet ho můžete na mnoho způsobů. „Mezi Čechy je nejoblíbenější hladinka a šnyt,“ říká ze své zkušenosti výčepní Eliška N. Rajchmanová. Kromě hladinky a šnytu se také čepuje mlíko nebo čochtan. Víte, jak se vám ho výčepní načepuje?

  • Hladinka 

Nejběžnějším způsobem čepování je hladinka, jak ji tedy správně natočit? „Základem hladinky je čepování piva na jeden zátah, aby se na konci půllitru vytvořila mokrá a krémová pěna, která nepřesahuje okraj sklenice,“ osvětlila Eliška N. Rajchmanová.

  • Šnyt

Jako šnyt označujeme menší míru piva s větším podílem bohaté sněhobílé pěny, která dodává pivu jemnější říz a uchovává pivo delší dobu čerstvé. „Tohle je můj oblíbenec. Nejen, že ho ráda čepuji, ale ještě raději si ho vychutnávám,“ dodává s úsměvem Eliška N. Rajchmanová.

  • Mlíko

Toto pivo připomíná sklenici mléka. Představte si půllitrovou sklenici plnou pivní pěny, která je krémová až bílá. Kouzlo takto načepovaného piva můžete zakusit při pití na jeden zátah. Má velmi jemnou a sladkou chuť, možná proto je oblíbené zejména u žen.

  • Čochtan

Pivo, které se čepuje téměř bez pěny. Je velmi osvěžující a ideální k uhašení žízně. Je ovšem potřeba ho vypít velmi rychle, neboť bez pěnové pokličky rychle zvětrává.

Jaká je správná míra piva?

Podle normy by mělo být pivo načepované tak, aby tekutina dosahovala k rysce a pěna byla nad ní. Pokud se host domnívá, že dostal „podmírák“ může si nechat přinést kalibr neboli ocejchovanou sklenici a pivo si nechat přeměřit.

Zdroj: Kupi, Nielsen, Eliška Němcová Rajchmanová