Jak zhubnout paže? Rozdíl už za 14 dní, když zlepšíte stravu a trochu pocvičíte

Žena s odhalenými pažemi si sahá na nadloktí. Marina Demeshko / Shutterstock

Víme, o co jde. Je léto, sezóna plavek a triček s ramínky, a spousta žen není spokojená se svými pažemi. Nejspíš právě i vy, když si tohle čtete. Rady a tipy níže jsme připravili pro ženy, které se chtějí zbavit tuku na pažích a rosolovitého plandání kůže. Když se těmito doporučeními budete řídit, viditelné výsledky vás odmění už za 14 dní.

Přečtěte si také

Připálená a mastná trouba? Pomůže léty prověřená pasta z obchodu, nebo levná domácí ze 2 surovin

Kromě 4 základních cviků na paže a doporučení, které potraviny konzumovat a které omezit, najdete v článku ještě konkrétní tipy na pomůcky z Decathlonu, Sportisima, Alzy nebo Sportega.cz. Ale nebojte, pokud nechcete investovat do činek, vystačíte si pro začátek s vlastní vahou těla nebo s improvizovanými „domácími“ činkami.

A ještě jedna pozitivní zpráva na úvod. Jelikož fyziologicky nejde zhubnout a posílit jen paže, tak už za 14 dní pocítíte změnu k lepšími nejen u paží, ale rovnou po celém těle – měla byste zhubnout taky břicho, hýždě, stehna a obličej! 

Absolutní základ – jezte a pijte zdravě

Fitness trenéři a odborníci na výživu se shodují, že jídlo a pití je absolutní alfou a omegou hubnutí a posilování.

Ne nadarmo se říká „Jste to, co jíte“. Pokud se chcete radovat z hezčích paží už po 14 dnech, okamžitě změňte svůj jídelníček. Až půjdete nakupovat do Kauflandu, Lidlu, Billy, Tesca, Alberta nebo jiného svého oblíbeného obchodu, mějte na paměti následující instrukce.

NE: Co nejíst a nepít

  • tučné maso, jako je například vepřové
  • moučná jídla – bílé pečivo, pizzu, kebaby
  • sladké – bábovky, dorty, zákusky, bonbóny
  • všechny slazené nápoje – limonády, sirupy i 100% džusy!
  • smažené – řízky, brambůrky, hranolky
  • omezte také sýry, protože jsou tučné, ideálně i brambory (kvůli škrobu)

ANO: Co jíst a pít

  • libové maso – kuřecí, krůtí, ryby, hovězí (čistá svalovina)
  • zelenina – brokolice, květák, mrkev, rajčata, okurky, papriky, špenát
  • ovoce – jablka, banány, meruňky, hrozno
  • rýže, čočka, bulgur, quinoa, těstoviny v menší míře (obsahují hodně sacharidů)
  • pití – voda, čaje, domácí „limonády“ (voda s ovocem)
Rýže, brokolice a kuřecí maso na talíři Brandy McKnight / Shutterstock

Cvičte na paže, abyste je posílila

Zhubnutí paží půjdete významně naproti, když začnete ještě posilovat. Cviky na paže jsou vždy podobné. Pokud jste začátečník, k nastartování vaší proměny pomůže i jen základní cvičení. Vystačíte si s váhou vlastního těla a jednoručními činkami.

Jestli jednoručky nemáte, můžete si je celkem levně pořídit (viz naše tipy ve fotogalerii) nebo si je vytvořit třeba z 1,5l plastových lahví. Dalším řešením jsou posilovací gumy. Cvičení vám zabere každý den maximálně 30 minut.

  • Dámské kliky: Pokud zvládnete klasické, tak se klidně pusťe do nich, ale není ostudou začít s dámskými kliky, které jsou jednodušší. Klekněte si, ruce dejte na zem a přeneste na ně váhu. Lokty se snažte držet u těla, abyste posilovala spíš ruce, ne hrudník, a pomalu se spouštějte níže a zase se vracejte do původní polohy. Takto odcvičte 5 sérií po 8 opakováních. (cca 6 minut)
Žena provádí dámský klik na cvičební podložce. Pressmaster / Shutterstock
  • Tricepsové kliky se židlí: Vemte si stabilní židli. Otočte se k ní zády, dejte na ni ruce, propněte je a nohy ponechte na zemi. Pomalu se spouštějtena poté opět vracejte nahoru. Když budete ruce držet u těla, měla byste cítit, jak zabírají tricepsy. Kromě toho posílíte tímto cvikem taky ramena. Takto odcvičte opět 5 sérií po 8 opakováních. (cca 6 minut)
  • Zvedání jednoruček na biceps: Notoricky známý cvik asi nemusíme blíže popisovat, zkrátka ohýbejte paže v lokti. Nejlépe se vám bude cvičit s jednoručními činkami, které koupíte třeba v Decathlonu, Sportisimu, na Alze, na Sportega nebo v jiném sportu. Zvolte spíše těžší závaží, nebojte se toho. Ale můžete využít i 1,5l PET lahve s vodou, což je nějakých 1,5 kg. Odcvičte opět 5 sérií po 8 opakováních střídavě na každou ruku. (cca 8 minut)
  • Zvedání jednoruček na triceps: Klekněte si na zem do polohy „na kočičku“. Vemte si činku do ruky a zapažujte – propínejte ruku a zvedejte činku nad úroveň hýždí. Ruku držte podél těla, aby zabíral triceps. Takto odcvičte na každou ruku 3 série po 8 opakováních. (cca 8 minut)
Dvě fialové činky Decathlon

Zařaďte kardio – běh nebo cvičení u televize

Ke zhubnutí je potřeba zařadit taky tzv. kardio, tedy rychlý pohyb, při kterém je zvýšená tepová frekvence. Ideální je běhání nebo plavání, ale pro začátek si případně vystačíte taky s rychlou chůzí. Velkou výhodou běhání je, že výrazně podporuje hubnutí břicha a posílení zadku a stehen.

Ve špatném počasí, nebo pokud se na běhání necítíte, si můžete zacvičit kardio doma u televize. Že má cvičení efekt poznáte podle toho, že se pořádně zapotíte. Cvičení lážo plážo bez tempa bohužel nemá smysl.

Ukázka tréninku na zhubnutí paží od Fitness007:

Dopřejte si dostatek spánku a duševní pohodu

Jestli chcete zhubnout paže a celkově se dostat do kondice, kromě jídla a cvičení musíte zařadit i kvalitní odpočinek a spánek. A celkově psychickou pohodu. Spánek je důležitý pro regeneraci, kdy se tělo po cvičení dává do kupy – průběžně totiž spaluje tuky a zároveň roste svalová hmota. Snažte se vyhnout stresu, protože ten působí kontraproduktivně.

Když budete naše tipy na zhubnutí paží dodržovat každý den, výsledek v zrcadle uvidíte už za 14 dní. Ale hlavně ho ucítíte!

Zdroje: Kupi, Women’s Health, Ketofit, Zdravé stravování