Kufry s vámi na dovolenou nedorazily? Máte právo vyrazit na nákupy!

Muž s batohem na zádech se v hale opírá o parapet a sleduje zamračeně své hodinky. Grusho Anna / Shutterstock.com

Nejspíš každý zaznamenal, že má poslední dobou pražské Letiště Václava Havla velké potíže se zavazadly, která nestíhá cestujícím dodat včas. Málokdo však tuší, že si může cestující v takovém případě potřebné věci koupit a náklady si nechat proplatit leteckou společností.

Přečtěte si také

Květinové vody: Dokáží s vaší pletí zázraky, vybrat musíte ale tu správnou pro váš typ

Pokud v tuto dobu plánujete cestovat z nebo na pražské Letiště Václava Havla, dost možná vás potkají nepříjemné komplikace spojené s dodáním zavazadel. Letiště je kvůli nedostatku zaměstnanců nezvládá odbavovat, a tak se stává, že cestující odletí do cílové země, jenže jeho zavazadlo zůstane v Česku nebo v zahraničí. Nevěšte hlavu, bez svých věcí být nemusíte. To nejdůležitější si totiž můžete nakoupit.

Na co má cestující s opožděným zavazadlem právo?

Zpožděná zavazadla jsou pro většinu z nás velký problém. Ať už se jedná o dovolenou nebo pracovní cestu, věci, které máte v kufru, pochopitelně potřebujete. Dobrou zprávou je, že pokud se vaše zavazadla zpozdí a nebo dokonce ztratí, můžete vyrazit na nákupy! Všechny věci, které nutně potřebujete pro svou cestu, si můžete koupit a budou vám později leteckou společností proplaceny. Ano, skutečně na to máte právo, a to až do výše 35 000 Kč. Má to však svá pravidla.

Aby vám mohl být nákup proplacen, musí se jednat o věci, které nutně potřebujete pro účel své cesty. Nákupy nesmí být nijak přehnané, protože ty vám letecká společnost pravděpodobně neproplatí, jelikož se posuzuje přiměřenost a nutnost tohoto nákladu. Rozhodně je ale dobré vědět, že tuto možnost máte, a případně se ji nebojte využít.

Zavazadla na jedoucím páse Nomad_Soul / Shutterstock.com

Co dělat, když vaše zavazadlo nedorazí včas?

Stojíte u výdeje zavazadel a to vaše se neobjevilo ani mezi posledními? Pak musíte přímo na letišti vyplnit formulář zvaný PIR Report, a to na přepážce určené pro reklamace zavazadel, případně pomocí QR kódu. Ten odešlete dané letecké společnosti. Pokud máte zájem o proplacení nákladů spojených s cestováním bez svého zavazadla, je nutné k formuláři připojit ještě písemnou žádost.

Pokud se vaše zavazadlo opozdí o více než 21 dní, pak máte nárok na proplacení veškerých nákladů včetně samotného zavazadla. Nezapomeňte si schovat všechny účtenky za nové zboží, aby vám mohly být náklady proplaceny. Pokud se zavazadlo zpozdí o méně než 21 dní, máte nárok na proplacení základních věcí, jako jsou léky, oblečení či kosmetika.

Cestujete přes pražské letiště? Nezapomeňte na pojištění

Pokud vás letos v létě čeká a nemine let z pražského letiště, nezapomeňte se dobře pojistit – pojištění totiž zahrnuje také pojištění zavazadel. Prozkoumejte také nabídku připojištění a zaměřte se na cennosti, pokud budete v kufru nějaké v mít.

Zdroje: Evropské spotřebitelské centrum, Letiště Praha, CNN Prima News