EU chce zatnout tipec levným nákupům z Shein, Temu a Aliexpressu

Žena přebírá balíček od doručovatele. shisu_ka / Shutterstock.com

Nakupujete v čínských e-shopech jako je Shein, Aliexpress nebo Temu? Pak se připravte, že si možná už brzy za zásilku výrazně připlatíte. Evropská komise totiž plánuje zavedení cla a DPH i u levných zásilek.

Přečtěte si také

Nabíjecí baterie: Kdy se (ne)vyplatí a jak vybrat nabíječku

Zákazníci čím dál častěji objednávají zboží z čínských e-shopů, kde lze koupit elektroniku, oblečení i doplňky do domácnosti za pár korun. Evropská komise se rozhodla proti dovozu levného zboží bojovat a plánuje zavedení několika opatření.

Navrhne se zavedení cla a DPH i pro levné zásilky

V současné době se clo za objednávky z čínských internetových platforem platí při hodnotě zásilky nad 150 eur, do této výše jsou zásilky od cla osvobozeny. Tuto hranici by chtěla Evropská komise zrušit, čímž by mohla zákazníky od nakupování z Číny odradit, především pak od e-shopů a online tržišť jako jsou Shein, Temu a Aliexpress.

Evropská komise chce také zavést povinnou registraci k DPH, která by platila pro všechny velké čínské platformy bez ohledu na hodnotu prodaného zboží. Všechno se ale teprve bude řešit.

Záběr na rozbalování zásilek v šedých plastových pytlích NadyaTk / Shutterstock.com

Čínské e-shopy výrazně přispívají ke znečišťování planety

Čína má největší produkci skleníkových plynů na světě, a to přibližně 30 % celosvětové produkce (údaj z roku 2020). Čelí však obvinění i za velmi bídné pracovní podmínky, které musí zaměstnanci snášet – nejčastěji se jedná právě o již zmíněné platformy jako je Shein či Temu. Ačkoliv se to Čína snaží aktivně kompenzovat, nestačí to a podle Evropské unie by měli změnit především svůj přístup k výrobě.

Clo na elektromobily z Číny

Evropská komise plánuje už letos v červenci uvalit clo také na elektromobily dovážené z Číny, výše má být až 38 %. Důvodem je, že mají být čínská vozidla nezákonně dotována Pekingem, což poškozuje hospodářskou soutěž na trhu a také mnohé evropské výrobce. Například USA již zvýšila clo na elektromobily dovážené z Číny až o 100 %.

Zdroje: Gazeta.pl, Hospodářské noviny, Seznam zprávy