Endiaron je stále nedostupný a ještě bude! Jak léčit průjem doma i na dovolené?

Člověk se drží za břicho a v druhé ruce má pilulku Doucefleur / Shutterstock.com

Známý lék Endiaron bojující proti průjmu bude po celý letošní i příští rok nedostupný. Lidé tak musí vyhledávat alternativy s podobným léčivým účinkem. Prozradíme vám další vhodné léky proti průjmu a jak tělo podpořit vhodnou dietou.

Přečtěte si také

12 triků do kuchyně: Ušetří vám peníze i čas a ulehčí život

Endiaron je dlouhodobě nedostupný

Endiaron je pravděpodobně nejznámější lék na léčbu průjmu, letos si ale zákazníci musí poradit i bez něj. Kvůli potížím ve výrobě je lék nedostupný od letošního ledna a pravděpodobně se ho nedočkáme ani příští rok. Není to první výpadek tohoto léku, takže si zákazníci již zvykli a užívají alternativy. 

Endiaron obsahuje účinnou látku kloroxin, která má dezinfekční účinky a ničí tak nebezpečné bakterie, plísně a kvasinky přítomné ve střevech při infekčním průjmu. 

Žena sedí na záchodě a má hlavu v dlaních Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jak léčit průjem doma i na dovolené?

V České republice máme spoustu alternativ, které jsou v boji proti průjmu velmi účinné. Jedná se například o tyto:

  • Smecta (10 sáčků za cca 169 Kč)
  • Tasectan (okolo 200 Kč)
  • Imodium (cca 180 Kč)
  • Živočišné nebo rostlinné uhlí

Pokud vás přepadne průjem v zahraničí, vyhledávejte léky, které se prodávají v dané zemi. Budou přizpůsobeny daným podmínkám a tím pádem i nejúčinnější. Například v Egyptě se užívá lék Antinal, který účinně pomáhá bojovat proti tzv. faraonově kletbě, jak se tam střevním potížím přezdívá.

Dieta při léčbě průjmu

Při průjmu je kromě užívání vhodných léků důležité dodržovat také dietu. Ta spočívá ve zvýšeném příjmu tekutin, který můžete podpořit ještě rehydratačními roztoky (zakoupíte v lékárnách). Při průjmu je vhodné jíst suché pečivo, vařenou rýži či brambory a také ovoce, jako jsou banány a jablka. Velmi vhodné jsou také vývary, protože do těla doplní vodu i důležité látky.

Muž drží toaletní papír a drží se za břicho shisu_ka / Shutterstock.com

Kdy navštívit lékaře?

Pokud je průjem doprovázen horečkou, či dokonce krví ve stolici, Národní zdravotnický informační portál doporučuje navštívit lékaře. Návštěva lékaře je nutná také případě, pokud pracujete s potravinami, nebo vykonáváte epidemiologicky závažnou činnost.

Zdroj: Státní ústav pro kontrolu léčiv, Národní zdravotnický informační portál