Minimalistické bytové dekorace, které rozzáří váš domov: Jsou efektní a snadno zrealizovatelné

Žena pokládá vázu s květinami na stolek vedle postele RossHelen / Shutterstock.com

Někdy se snažíme o útulný domov natolik, že ho přeplácáme dekoracemi a nepůsobí to moc dobře. Ukážeme vám, jak vytvořit příjemnou atmosféru pomocí snadných a rychlých tipů.

Přečtěte si také

Do Česka míří německý řetězec Woolworth. Konkurence pro Pepco, Action i Kik

Každý chce mít doma příjemně, zvlášť když má dorazit návštěva. Chceme se pochlubit útulnou atmosférou, která jen láká ke vstoupení. Ale ne každý si může dovolit dávat za dekorace tisíce nebo zkrátka nemá čas to řešit. Ukážeme vám, jak si můžete jednoduše vyzdobit domov, aniž by vás to stálo majlant nebo jste museli nad dekorováním trávit příliš času.

Čerstvé květiny

Možná na to zapomínáte, ale k tomu, abyste měli doma příjemno, nepotřebujete spoustu barevných ozdob a kýčovitých dekorací, na něž tak maximálně padá prach a přidělávají vám práci. Bohatě postačí hezká váza a svazek čerstvých květin, které v tomto období můžete koupit na trhu nebo běžně v květinářství. Prodávají je také supermarkety, takže se nemusíte bát, že by vás taková květina zruinovala. Čerstvé kvítí dodá vašemu domovu svěžest a veselost. 

Žena aranžuje květiny ve váze gpointstudio / Shutterstock.com

Můžete si i pomocí barev květin vybrat, jaký dojem mají vzbuzovat. Žlutá se hodí, pokud chcete vznést do domova optimismus a veselou náladu, růžová zase vyjadřuje jemnost. Fialová značí eleganci a luxus a zelená je barva mládí a štěstí a tou nikdy nic nezkazíte, protože vyjadřuje živost.

Dobrou alternativou, jež také poslouží a vykoná službu, jsou umělé květiny. Hodí se pro ty, kteří nemají čas nebo často někam jezdí a čerstvé květiny by jim zvadly. Vsaďte na umělé a bude vám to doma zářit stále.

Obrazy

Obrazy dodávají prázdným zdem život. Stačí pár malých obrázků a byt se rozsvítí. Pokud jste doteď na zdech nic neměli, možná proto máte z bytu takový prázdný pocit. A pokud chcete mít z obrazů i radost, rovnou si je sami namalujte. Zapojte děti, přátele, celou rodinu nebo si zkrátka kupte plátno a pomocí barev za sebe nechte malovat své srdce. Jestli se bojíte, že vaše obrazy nebudou stát za to, přihlaste se do kurzu malování, kde vás naučí vytvořit opravdové umělecké dílo, za něž se rozhodně stydět nebudete a ještě si ho rádi vystavíte.

Nádobí

Hezké nádobí není jen praktické, ale dokáže i vyzdobit domov. Zvolte si tři barvy nebo jeden design (teď letí citrony) a vystavte si například hezký hrneček s podšálkem na poličku nebo třeba na stůl. Krásně to rozbije prázdný stůl nebo linku. Nemusíte hned utrácet za drahý set, ale stačí jeden až dva hrníčky, talířek, sklenička nebo třeba konvička. Na talířek pak můžete naservírovat dezert a bude to vypadat překrásně.

Světla

Světla dělají hodně a nemáme teď na mysli, že vyhodíte všechny lustry a lampičky, ale myslíme tím spíš doplňková světélka, jako jsou světelné řetězy nebo světelné koule. Ty můžete pověsit na okno, položit je na televizní stolek nebo je dát na balkon. Dodají útulnou a hřejivou atmosféru. Ve dne vypadají skvěle jako dekorace, ve tmě lehce ozáří místnost a působí to romanticky.

Otec s dětmi věší obraz na stěnu SeventyFour / Shutterstock.com

Textilie

Zůstáváme u praktických dekorací, kterými mohou být i deky, polštáře, plédy, nebo dokonce povlečení. Pokud si dáte záležet na výběru ladících barev, i taková samozřejmá věc může fungovat jako dekorace. Vybrali jste si pro letošní rok design citronů a bílou barvu? Co do žluto-bílé sladit i ložní prádlo a vytvořit na gauči útulný koutek, do kterého si budete mít chuť hned sednout s knihou a dobrou kávou?

Osobní polička

Pokud máte k něčemu vztah, budete se v přítomnosti dané věci cítit dobře. Vytvořte si takovou osobní poličku, na níž dáte to, co máte rádi, ale pozor, v hezkém a vkusném designu. Poličku kupte, vyrobte nebo si ji nechte zhotovit od truhláře a položte si na ni to, co máte rádi.

Hrneček, talířek se šperky, oblíbené knížky, svícen nebo vázu s květinou. Můžete si tam dát také suvenýry z cest, které pro vás hodně znamenají, nebo nějaké talismany. Lidé si rádi vystavují i kávové kapsle, pytlíky s čajem nebo krabičku se sladkostmi.

Zdroj: Kupi