Aby růže vydržely až 14 dní: Vsaďte na teplou vodu, kovové mince a kyselinu citronovou

Kytice různobarevných růží v květinářství KATRYA.UK / Shutterstock.com

Růže jsou nejoblíbenější a nejčastěji darovanou květinou, ale pokud se o ně neumíte starat, vydrží sotva pár dní. Vyžadují totiž speciální péči, kterou pokud jim věnujete, můžete se z nich těšit klidně celých 14 dní.

Přečtěte si také

Jsou umělá sladidla škodlivá a způsobuje sladké zubní kaz? Mýty o cukru a sladidlech vysvětleny

Růže se nedávají jen z lásky

Růže jsou nádherné, ať už jsou v jakýchkoliv barvách, a dokážou krásně doladit útulnou atmosféru bytu. Pokud jste je dostaly a chcete, aby vám radost dělaly déle než tři dny, zkuste následující tipy, které růže krásně pozvednou a udrží v krásném stavu. Samozřejmě záleží, jak staré jste je dostaly a jak dlouho byly bez vody, ale i tak se s nimi dá čarovat.

Velkým mýtem je, že růže se dávají pouze z lásky a mohou je dávat pouze muži ženám. To je ale velký omyl, každá barva růže vyjadřuje něco jiného

Co znamenají jednotlivé barvy?

Na začátek zmíníme červené a rudé růže, které samozřejmě lásku znamenají a dávají se k výročí, Valentýnu nebo jen tak – vyjadřují zkrátka upřímnou lásku. Bílé růže značí čistotu a nevinnost a můžeme je často vídat na svatbách.

Růžová barva vyjadřuje oddanost a chválu. Zvolte je pro paní učitelku na konci školního roku nebo třeba k svátku. Žluté růže jsou velmi variabilní a univerzální. Znamenají radost a štěstí, takže se nebojte je věnovat mamince, sestře nebo třeba jen tak někomu, komu chcete udělat radost.

Oranžová je optimistická a vypadá skvěle v interiéru, modré růže jsou velmi vzácné a hodí se na oslavné události, jako je například promoce. Ne až tolik oblíbenou barvou je černá, která symbolizuje temnou stránku, ale také eleganci. Je nadčasová, jen si dejte pozor, ať to dotyčný nepochopí špatně.

Teď, když jsme si řekli, co znamená jaká barva, si pojďme povědět, jak udržet růže dlouho krásné a čerstvé.

Zastřihnutí a čerstvá voda jsou základ

Jakmile si růže přinesete domů, jako první je hned zastřihněte. Pokud to neuděláte, květiny nebudou mít kudy přijímat živiny a uvadnou. Vodu zvolte teplou, tu mají růže rády. Důležité je vyměňovat vodu každý den, protože se ve vodě usazují bakterie, které růže nesnášejí příliš dobře. Pokud si myslíte, že čím více vody, tím lépe, jste na omylu. Voda by měla dosahovat asi jen do poloviny stonků. Zamezíte tím šíření bakterií a kvašení.

Po pár dnech růže zase o trochu zkraťte. Pamatujte, že řez by měl být šikmý.

Růže ve váze Ana_gost / Shutterstock.com

Pryč od průvanu, tepla a světla

Růže, ač nevypadají, jsou celkem náchylné. Vadí jim moc velký průvan, teplo, ale i světlo. O přímém slunci ani nemluvme. Zkuste růže dát dál od ovoce, do přítmí a ideálně do chladného prostředí, jedině tak mají šanci vydržet dlouho. Růže ochraňte i od kouře.

Jak udržet růže co nejdéle čerstvé?

Existuje pár babských levných rad, které pomohou růžím, aby déle vydržely. Nebojte, jedná se o levné a rychlé tipy. Prvním nápadem je přidat do vody lžičku kyseliny citronové, jež změní pH vody, čímž ji vydezinfikuje, a růže neuvadnou tak rychle. Druhým tipem jsou zašlé kovové mince z mědi, které naházejte do vody a vyčkejte. Mince díky přítomnosti mědi dokážou přimět k životu i již povadlou růži a zabraňují vzniku hniloby. Funguje také přidání dvou lžic jablečného octa do vody.

Co s již zvadlými růžemi?

Květinářství radí na noc růže zabalit do novin a ponořit je do opravdu (pozor!) teplé vody. Stonky se roztáhnou a přijmou mnohem více živin. Pokud to pomůže jen z části, vyndejte uvadlé růže, aby neškodily ostatním. Můžete zkusit ještě jeden tip, a to jsou čerstvé oloupané stroužky česneku, které vhodíte do vody. 

Zdroj: Florea, Kupi