Použité kávové kapsle nevyhazujte. Jejich recyklací podpoříte udržitelnost a dobrou věc

Kapsle, ze kterých rostou sazeničky New Africa / Shutterstock.com

Pokud máte doma kapslový kávovar a pijete alespoň dvě kávy denně, máte asi slušnou spotřebu kávových kapslí. Napadlo vás někdy, že se dají využít i k výrobě dekorací nebo pro pěstování rostlin? A prozradíme vám také, kam je správně po využití umístit.

Přečtěte si také

Připálená a mastná trouba? Pomůže léty prověřená pasta z obchodu, nebo levná domácí ze 2 surovin

Kávové kapsle a jejich materiály

Kávovary na kávové kapsle jsou na vrcholu oblíbenosti a doma je má opravdu mnoho z nás. To znamená velkou spotřebu kapslí, u kterých je důležité, kam poputují. Samozřejmě záleží na vašem výběru a také na materiálu, nejčastěji se setkáme s hliníkovými nebo plastovými kapslemi. Hliníkové kapsle z recyklovatelného hliníku údajně umí zachovat co nejčerstvější kávu a voňavé aroma. 

Kávové kapsle se vyplatí sbírat a nevyhazovat je do směsného odpadu. Pokud vám záleží na planetě a chcete podpořit ekologii, shromažďujte je a jakmile jich budete mít dostatek, správně s nimi naložte. Povíme vám, jaké existují možnosti.

Kam s použitými kapslemi?

Pokud vám záleží na tom, aby se kapsle zrecyklovaly a posloužily k výrobě něčeho nového, vyplatí se stáhnout si aplikaci Kam s ním. Mrkněte na mapu a podívejte se, kam kapsle můžete donést. V mapě jsou zakreslená i místa, kde jsou kontejnery na kovy. 

Nespresso se postará o zpracování

Hliníkové kapsle jakékoliv značky můžete odnést i na pobočku Nespressa. Společnost se již postará o zpracování. Navíc si můžete vzít nový uzavíratelný sáček zdarma na novou hromádku kapslí. V minulosti již Nespresso z použitých hliníkových kapslí vyrábělo kapesní nůž rybičku v rámci limitované edice. Výdělek pak putoval do Nadace Terezy Maxové dětem. Kapsle lze též poslat prostřednictvím Zásilkovny.

Doneste kapsle do Tesca

V 11 prodejnách Tesca jsou umístěny sběrné boxy, kam můžete použité kapsle donést, konkrétně ty od Nescafé nebo Starbucks by Nespresso. Vypsané obchody, kde jsou sběrné boxy, najdete zde. Pevný sáček, který se neprotrhne, obdržíte v Tescu zdarma.

Kávové kapsle, ze kterých roste sazenička New Africa / Shutterstock.com

Některé do kovů, jiné do směsného odpadu

Do popelnice? Ne to ledajaké. Pokud používáte celohliníkové nebo celoplastové kapsle, je to jednoduché, vhoďte je do kontejneru s kovy, nebo plasty. Pokud ale preferujete kapsle, kde je kombinace materiálů, recyklace je obtížnější. Spojení hliníku, plastu nebo papíru patří do směsného odpadu.

Zapojte kreativitu

Jestli se kapslí nechcete zbavovat, můžete je využít pro kreativní tvoření. Barevné hliníkové kapsle můžete rozstříhat a pomocí šperkařského drátku a kleští si vyrobit vlastní šperky. Stejně tak můžete vyrobit i originální ozdoby na stromeček či jiné dekorace. Inspiraci naleznete například na Pinterestu. Perfektně doladí domov a pokud je umístíte do exteriéru, budou fungovat také jako rušiče ptáků a ochrana vašich rostlin.

A jestli jste opravdu kreativní, využijte kapsle k výrobě abstraktního obrazu a nebojte se k vyrábění přizvat i děti.

Kávové kapsle jako postavy ze Star Wars Jolanda Aalbers / Shutterstock.com

Rozdělejte kapsle a využijte vnitřek

Kapsli jednu po druhé otevřete a kávu uvnitř využijte jako výživu pro rostliny. Nebo rovnou kapsle použijte jako malé květináčky, jak můžete vidět na fotce výše. 

Zdroj: Kupi, Odpady online, Kam s ním, Dolce Gusto