Sváteční dezert pro každou příležitost: Nadýchané hraběnčiny řezy si zamiluje celá rodina

Několik kousků buchty hraběnčiny řezy, naskládané na bílém talíři Kupi.cz

Hraběnčiny řezy patří k nejoblíbenějším českým moučníkům. Díky nadýchanému sněhu se obyčejný jablkový koláč rázem promění na sváteční dezert, který si zamiluje naprosto každý. Příprava je navíc velmi jednoduchá a hraběnčiny řezy zvládne upéct i začátečník. Tak pojďme péct!

Přečtěte si také

Břicho jako balón: Jaké potraviny a pití způsobují nadýmání? Vyhněte se nepříjemnostem

Sváteční dezert pro každou příležitost

Hraběnčiny řezy chutnají skutečně jako ze zámku. Patří mezi tradiční český moučník, kterému dodává sváteční vzhled a vynikající chuť jablečná náplň s ořechy, překrytá vrstvou nadýchaného bílkového sněhu. Do hraběnčiných řezů se zamilujete na první kousnutí. 

Jak na dokonalé hraběnčiny řezy?

Všechny suroviny na přípravu těsta musí mít pokojovou teplotu. Především tuk, který budete do těsta dávat, musí dostatečně změknout, aby se vám s ním lépe pracovalo. My do našeho receptu použili Heru, ale můžete ji nahradit máslem. Z vypracovaného těsta si třetinu odložte alespoň na 30 minut do mrazáku – těsto musí být dostatečně vychlazené, aby se co nejlépe strouhalo.

Jablka na náplň můžete nastrouhat a nebo nakrájet na tenké plátky. Vlašské ořechy v kombinaci s jablečnou náplní jsou sice klasika, ale klidně je nahraďte lískovými oříšky. Ať vyberete jakékoliv, doporučujeme je nasekat v robotu

Cuketovo-jablečný perník
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Cuketovo-jablečný perník

Tento cuketovo-jablečný moučník si jistě zamiluje celá vaše rodina. Příprava je rychlá, velmi jednoduchá a výsledek opravdu stojí za to. Pojďte ho s námi vyzkoušet a uvidíte sami, že se po něm jen zapráší.

Cuketovo-jablečný perník
Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou

Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou s dokonale vyváženou chutí a úžasnou vůní si zaručeně zamilujete. Kombinace jablek ovoněných skořicovým cukrem a tvarohu, který koláči zajistí potřebnou vláčnost, je totiž naprosto fantastická.

Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou

Třešničkou na dortu je bílkový sníh. Aby byl nadýchaný, přidejte k bílkům špetku soli a šlehejte ze začátku na nižší obrátky – bílky se lépe napění a začnou nabírat vzduch. Až bílky zbělají, zvyšte rychlost a šlehejte, dokud z bílků nevznikne hustá pěna. Správně ušlehaný sníh poznáte podle toho, že nechává tuhé špičky. Sníh musí být pevný a hladký. 

Recept na hraběnčiny řezy

Ingredience na 20 porcí:

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g Hery
  • 150 g cukru moučka
  • 4 žloutky
  • 3/4 kypřicího prášku do pečiva

Náplň

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Do mouky prosáté s práškem do pečiva nasekejte tuk, přidejte žloutky a cukr a rychle zpracujte těsto. 
  2. Třetinu těsta vložte do sáčku a odložte přibližně na hodinu do mrazáku. Zbytek nechte uležet lednici.
  3. Na náplň nastrouhejte jablka nahrubo a z bílků ušlehejte tuhý sníh.
  4. Těsto rozválejte na nízký plech s papírem na pečení (těsto je nízké a tenké), na ně skládejte nastrouhaná jablka, která posypejte skořicí, případně vanilkovým cukrem.
  5. Sníh natřete na jablka a na něj nastrouhejte těsto z mrazáku.
  6. Plech vložte do trouby a při 180 °C pečte dozlatova zhruba 35–40 minut.

Zdroj: Kupi