Nebezpečné pamlsky pro psy: Kosti z buvolí kůže jsou plné chemie a mohou psa i zabít

Pes leží na podlaze a drží kost New Africa / Shutterstock.com

Svým mazlíčkům chceme dopřát to nejlepší, a proto jim často kupujeme pamlsky, na kterých si vždy zaručeně pochutnají, a některé je dokonce i zabaví na delší dobu. Má to však háček – některé pamlsky jsou pro psy nevhodné či nebezpečné, a přesto se v obchodech prodávají. Na jaké si dát pozor?

Přečtěte si také

Nabíjecí baterie: Kdy se (ne)vyplatí a jak vybrat nabíječku

Proč se vyhnout kostem z buvolí kůže?

Jestli jsou nějaké pamlsky na trhu už dlouho, pak jsou to kosti z buvolí kůže. A to i přesto, že se jedná o pamlsek, který je vyroben ze zbytků a je ošetřován chemikáliemi, které by nemělo pozřít žádné zvíře. Právě buvolí kůže je v tomto případě velkým problémem – chemicky se zbavuje srsti a zápachu, lepí se a často i barví. To může vést k nepříjemným trávicím potížím i zvracení.

Kosti z buvolí kůže se při žvýkání změní v hmotu, kterou lze jen těžko polykat. Psovi tak hrozí nebezpečí udušení, a proto by se pes nikdy neměl nechávat s podobným pamlskem bez dozoru.

Muž dává psovi pamlsek Fire-n / Shutterstock.com

Pozor si dejte na kosti všeho druhu

Ať už si vyberete jakoukoliv kost pro potěšení svého mazlíčka, raději si to dvakrát rozmyslete. Tyto pamlsky mohou psovi poškrábat oblast kolem tlamy i v ní, některé mívají velmi ostré kraje, u nichž hrozí zaseknutí v krku či v žaludku, což může vést ke krvácení a životu nebezpečnému stavu.

Psovi nikdy nepodávejte vařené či pečené kosti. Pokud mu je chcete dopřát, tak vždy pouze syrové. V takovém případě ale nezapomínejte na pravidelné odčervování.

Potraviny, které jsou toxické pro psy

Svému psovi nikdy nepodávejte například čokoládu, cibuli a hrozny. Pro psy je nebezpečné také avokádo a nezapomínejte sbírat ze země i ovoce na své zahradě. Jejich jádro obsahuje kyanid, který se v těle hromadí a může vést k postupnému selhání orgánů. Pozor si dejte také na vaše oblíbené nápoje: Pejskovi může velmi uškodit alkohol či kofein (káva, čaj).

Upečte svému psovi zdravé domácí pamlsky

Většina pamlsků v supermarketech pro naše chlupaté kamarády příliš zdravé není, a tak se nabízí možnost upéct svému psovi pamlsky doma. Kromě toho, že budou zdravé a budete přesně vědět, jaké mají složení, tak vás potěší i to, že vyjdou na pár korun.

Pamlsky obsahují vločky či celozrnnou mouku, vejce, tuňák, mrkev, tvaroh nebo třeba i hovězí vývar. Můžete si vybrat téměř jakékoliv suroviny vhodné pro pejsky a zohlednit při výběru i to, co má rád. Suroviny jednoduše zpracujete v těsto a dejte péct na nižší stupeň na přibližně 20 minut.

Zdroj: Healthline, American Kennel Club, Pesweb, Kupi