Chmelové výhonky: Nasbírejte si je zadarmo v lese a zkuste chutný recept à la chřest

Chmelové výhonky Climber 1959 / Shutterstock.com

Už jste někdy jedli chmel? Teď ponechme stranou pití piva, máme na mysli mladé chmelové výhonky, které si můžete nasbírat zadarmo v českých lesích. Chutnají podobně jako chřest a mají protizánětlivé i afrodiziakální účinky. Níže najdete jednoduchý recept.

Přečtěte si také

Poznáte, jestli je váš šperk opravdu ze zlata? Existují způsoby, jak jednoduše ověřit jeho pravost

Mladé chmelové výhonky znali už staří Římané a Řekové a vychutnávali si je jako přílohu k různým pokrmům. Chmel chutná podobně jako chřest, akorát má zemitější nahořklou chuť, dobře známou z piva.

Výhonky zadarmo, šištice stojí tisíce korun

Málokdo ví, že chmel se dá zadarmo nasbírat i ve volné přírodě. Zatímco do pivovarnictví se používají šištice, které se sbírají z dlouhých lián na chmelových polích, chmelové výhonky najdete poblíž lesů nebo přímo v lese. Rostlina potřebuje hlavně dostatečně vlhké místo.

Oblíbeným stanovištěm chmele jsou lužní lesy. Vyhledává hluboké, humózní a vlhké půdy v teplejších oblastech, kde vytváří i velmi husté porosty. První výhonky se objevují na začátku března.

Za luxusní delikatesu jsou považovány mlaďoučké šištice chmele. Jedná se o zelené části na koncích chmelových lián, jejichž cena za kilogram se pohybuje až okolo 25 000 korun! Proč jsou tak drahé? Protože je složité odhadnout správný čas, kdy jsou ideálně zralé a připravené ke sklizni. Ovšem pokud se to podaří, odmění vás v jídle příjemnou chutí s jemnými tóny hořkosti a zemitosti.

Chmel otáčivý neboli Humulus lupulus

Tyto křehké výhonky jsou bohaté na vitamíny A, C a E. Dále obsahují důležité minerály jako vápník, železo a hořčík, které jsou nezbytné pro zdravé kosti, krvetvorbu a správnou funkci nervového systému. Konzumace chmelových výhonků přináší protizánětlivé účinky, což může pomoci při bolestech kloubů nebo zánětech. Mimo to mají relaxační účinky, které mohou přispět ke zklidnění nervů a zlepšení spánku.

Co se týče chuti, vyznačují se jemnou, nasládlou chutí s lehkým nádechem hořkosti. Tato kombinace chutí z nich činí vynikající surovinu pro různé kulinářské úpravy. Výhonky jsou křehké a šťavnaté, což z nich dělá ideální ingredienci do salátů, polévek nebo jako přílohu k hlavním jídlům.

Šištice chmelu Kabar / Shutterstock.com

Blanšírování a louhování

Pokud si chmelové výhonky nasbíráte sami, můžete je připravit hned několika způsoby. Tradičně se výhonky blanšírují, tedy krátce povaří ve vroucí vodě a poté rychle zchladí v ledové vodě. Tím se zachová jejich křehkost a svěží barva. Můžete vyzkoušet taky louhování ve studené vodě – po dobu cca 6 hodin. Výsledkem je aromatický, lehce hořký nápoj, který připomíná čaj.

Výhonky na slanině a másle – recept

Ingredience:

  • 200 g čerstvých chmelových výhonků
  • 100 g slaniny
  • 50 g másla
  • sůl a pepř dle chuti
  • citronová šťáva

Postup:

  1. Chmelové výhonky očistěte a odstraňte tvrdší části.
  2. V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a výhonky blanšírujte 2–3 minuty. Poté je rychle zchlaďte v ledové vodě.
  3. Slaninu nakrájejte na malé kousky a v pánvi ji na mírném ohni opečte do křupava.
  4. Přidejte máslo a nechte ho rozpustit.
  5. Blanšírované výhonky přidejte do pánve ke slanině a máslu, dochuťte solí, pepřem a pár kapkami citronové šťávy.
  6. Krátce orestujte, aby se chutě spojily.

Podávejte jako lahodnou přílohu k masu nebo jako samostatný předkrm. Tento recept jednoduchým způsobem zvýrazní jemnou chuť chmelových výhonků a nabídne vám gurmánský zážitek, který je nejen lahodný, ale také zdravý.

Zdroje: Kupi, Český rozhlas Sever, Tasting table, Very well health