Má se rýže oplachovat? Proč do ní někteří kuchaři přidávají citron?

Záběr na vsypávání propláchnuté rýže ze sítka do hrnce. PawelKacperek / Shutterstock.com

Věděli jste, že správná příprava rýže může zásadně ovlivnit její výslednou chuť a konzistenci? Oplachování rýže je krok, který mnoho lidí přehlíží, ale odborníci tvrdí, že je klíčové pro dosažení perfektní textury a chuti. V tomto článku se zaměříme na to, proč je oplachování rýže důležité, kolikrát byste měli rýži opláchnout a jak tento proces provést správně. Navíc vám poradíme, co přidat do rýže, aby byla ještě chutnější.

Přečtěte si také

Zasaďte na záhonku vřes! Magická rostlina, která vydrží i tuhé mrazy a předpovíte díky ní, jaká bude zima

Musí se rýže oplachovat?

Ano, oplachování rýže se rozhodně doporučuje. Hlavním důvodem je odstranění přebytečného škrobu, který se na povrchu zrníček nachází a může způsobit, že rýže bude mít lepkavou konzistenci nebo se při vaření úplně slepí. Oplachováním také odstraníte nečistoty a případné zbytky pesticidů, je proto dobré rýži pod vodou prohnat i víckrát.

Kolikrát a proč oplachovat rýži?

Rýži byste měli opláchnout ve studené vodě několikrát, ideálně alespoň třikrát. Každé opláchnutí by mělo probíhat důkladně v čisté vodě, dokud nebude odtékající voda ze scezené rýže čirá. Postupným oplachováním se totiž zbavíte přebytečného škrobu a zajistíte, že rýže bude po uvaření sypká a lehká a vy neskončíte se slepenou hroudou.

Uvařená rýže nabíraná na dřevěnou vařečku Bell Manchester / Shutterstock.com

Jak nejlépe opláchnout rýži?

  1. První oplachování: Nasypte rýži do mísy a zalijte ji studenou vodou. Jemně promíchávejte rukama, aby se uvolnil škrob. Vodu slijte.
  2. Druhé a třetí oplachování: Postup opakujte dvakrát nebo třikrát, dokud nebude voda čirá.
  3. Odkapání: Po posledním oplachování nechte rýži dobře odkapat v cedníku.

Co přidat do rýže pro dokonalou chuť?

Kromě správného oplachování můžete chuť rýže vylepšit přidáním několika jednoduchých ingrediencí.

  • Citronová šťáva: Přidání několika kapek citronové šťávy během vaření dodá rýži lehkou, osvěžující chuť a zabrání jejímu slepení.
  • Bobkový list: Přidání jednoho nebo dvou bobkových listů do hrnce s rýží jí dodá jemnou, aromatickou chuť.
  • Kokosové mléko: Při vaření v kokosovém mléce získá rýže exotický nádech a krémovou texturu.
  • Máslo nebo olivový olej: Přidání malého množství másla nebo kvalitního olivového oleje na konci vaření zvýrazní chuť a dodá rýži jemnost.
Pravé italské rizoto
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Pravé italské rizoto

Rizoto je tradičním italským pokrmem, kde hlavní roli hraje rýže. Ta by se vždy měla vařit ve vývaru až do krásné krémové konzistence. Pak záleží už jen na vaší chuti, jakými dalšími surovinami si rizoto vylepšíte.

Pravé italské rizoto
Rýžový nákyp s meruňkami
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Rýžový nákyp s meruňkami

Tento recept kombinuje pečenou rýži se sladkými meruňkami s nádechem skořice a zlatavou krustou bílkového sněhu na povrchu. Rýžový nákyp s meruňkami se přímo rozplývá na jazyku a je ideálním dezertem nebo obědem pro letní období, kdy jsou meruňky v sezóně. Dopřát si ho ale můžete po celý rok, stačí meruňky nahradit jakýmkoliv jiným čerstvým nebo kompotovaným ovocem.

Rýžový nákyp s meruňkami

Správné oplachování a dochucování rýže není složité, ale vyžaduje trochu trpělivosti a péče. Podělte se s ostatními v komentářích pod tímto článkem o vaše tipy. Jak si připravujete dokonalou rýži doma vy?

Zdroj: Kupi