Pozor na podvodníky při hledání dovolené! Booking.com varuje před 900% nárůstem útoků

Ruka držící chytrý telefon s otevřenou aplikací Booking.com DenPhotos / Shutterstock.com

Těšíte se na letní dovolenou, ale bojíte se, že naletíte podvodníkům? Booking.com, přední online platforma pro rezervaci ubytování, varuje před prudkým nárůstem phishingových útoků. Hackeři využívají umělou inteligenci k vytváření sofistikovaných podvodů, které mohou oklamat i ostřílené cestovatele. Jak se před nimi chránit?

Přečtěte si také

Zkažené jídlo ze supermarketu? I to můžete snadno reklamovat! Kdy to má smysl?

Umělá inteligence v rukou podvodníků

Marnie Wilkingová, ředitelka pro informační bezpečnost společnosti Booking.com, v rozhovoru pro BBC uvedla, že za posledních 18 měsíců došlo k alarmujícímu nárůstu podvodů na jejich platformě, a to o 500 až 900 procent. Hlavním důvodem je zneužívání generativních nástrojů umělé inteligence, jako je ChatGPT, k vytváření velmi přesvědčivých phishingových e-mailů a falešných rezervačních odkazů.

Jak podvodníci útočí?

Podvodníci se často zaměřují na weby jako Booking.comAirbnb, protože umožňují uživatelům nabízet vlastní ubytování. Po zaplacení zálohy však kupující zjistí, že rezervace neexistuje a peníze jsou nenávratně pryč. Hackeři navíc díky AI generují velmi realistické obrázky a texty ve více jazycích, takže odhalit podvod je čím dál těžší.

Na notebooku svítí výstraha před phishingovým e-mailem. Summit Art Creations / Shutterstock.com

Dvojitá ochrana heslem nestačí

Wilkingová vyzývá hotely i cestovatele, aby používali dvoufázovou autorizaci, tedy dodatečné ověření například pomocí kódu zaslaného na mobil. Zároveň ale upozorňuje, že ani to nemusí stačit. Odborníci varují, že státem sponzorovaní hackeři mohou pomocí AI vytvořit malware schopný prolomit i pokročilá bezpečnostní opatření.

Jak se účinně bránit podvodům?

  • Rezervujte dovolenou jako balíček, ne jednotlivé služby zvlášť. Získáte tím větší ochranu.
  • Plaťte kreditní kartou, která vám v případě podvodu poskytne dodatečné záruky.
  • Ověřte si, zda má web důvěryhodné kontaktní údaje včetně telefonního čísla.
  • Neklikejte bezmyšlenkovitě na odkazy v e-mailech.
  • V případě pochybností kontaktujte přímo zákaznickou podporu oficiální platformy.

I když Booking.com intenzivně pracuje na odhalování podvodných nabídek pomocí vlastních AI modelů, riziko nelze zcela eliminovat. Cestování je krásné dobrodružství, ale v online světě je potřeba mít se stále na pozoru. Pokud budete dodržovat základní pravidla bezpečnosti, nemusíte se podvodníků bát a můžete si užít zaslouženou dovolenou.

Zdroje: BBC, The Guardian