Jak na protékající záchod? Stačí pár tipů a zvládnete to sami

Žena opravuje záchod. Pixel-Shot / Shutterstock.com

Protékající záchod může být velkým problémem. Nejenže způsobuje nepříjemné zvuky a zvyšuje vaši spotřebu vody, ale také může vést k poškození vaší koupelny. Naštěstí lze tento problém často vyřešit i bez volání profesionálního instalatéra. Zde je několik jednoduchých tipů, jak na to.

Přečtěte si také

Pizza medvídci: Hravá dobrota, která se skvělé hodí na oslavu i jako rychlá svačinka pro děti

Proč váš záchod protéká?

Nejčastěji se problém protékajícího záchodu objevuje u starších toalet, používaných několik let. Častou příčinou je usazený vodní kámen či slizký povlak, který se dá snadno odstranit jarovou vodou a kartáčkem. Stát za tím může i opotřebení těsnění, jež je také velmi jednoduché vyměnit.

Jak předcházet protékání toalety?

Abyste se nemuseli zabývat opravou toalety, je vhodné zaměřit se na prevenci, kterou je pravidelná údržba. Důležité je především pravidelně kontrolovat stav těsnění, jelikož jeho opotřebení je poměrně běžnou záležitostí. Zapomínat byste neměli ani na čištění nádržky záchodu kvůli možnému hromadění vodního kamene. Alespoň jednou za tři měsíce tedy otevřete kryt nádržky a pomocí čističe, octa či jedlé sody ji vyčistěte. Zkontrolujte také stav plováku a zjistěte, jestli není poškozený.

Samozřejmostí by mělo být i to, že do záchodu nevhazujete vše, na co si vzpomenete. Rozhodně tam tedy nepatří vložky nebo tampony, pleny, zbytky jídla či vlasy.

Snadná oprava krok za krokem

Než se do opravy protékající toalety pustíte, připravte si vše, co budete potřebovat. Hodit se vám budou čisticí prostředky, běžné nářadí a náhradní díly, tedy ventil a těsnění. Dále nezapomeňte uzavřít přívod vody do toalety a spláchněte, aby se nádržka na vodu vyprázdnila.

Nyní se můžete pustit do práce! Prvním krokem je sejmout kryt nádržky. Zde záleží na tom, jaký typ toalety máte. U některých totiž stačí odklopit víko, ale u jiných je nezbytné kryt odšroubovat. Poté překlopte páčky umístěné pod víkem, uvolněte splachovače, odemkněte zámky a kryt zcela odklopte. 

Mladý muž nahlíží do záchodové nádržky. New Africa / Shutterstock.com

Po otevření nádrže vás zřejmě nepříjemně překvapí vodní kámen či povlak. Vezměte tedy plovákový ventil a vyčistěte ho saponátem a horkou vodou. Houbičkou či kartáčkem společně s čisticím prostředkem také vyčistěte vnitřek nádržky. Pomoct si můžete třeba i octem či jedlou sodou. Čistěte opravdu důkladně, abyste se vyhnuli problémům v budoucnu.

Jakmile jste hotovi s čištěním, zaměřte se na kontrolu těsnění a ventilu. Pokud zjistíte, že jsou staré a poškozené (například prasklé), bude vhodné vyměnit je za nové. Ujistěte se, že nové těsnění pevně sedí a ventil instalujte podle pokynů výrobce. Po důkladném čištění, kontrole a výměně můžete záchod smontovat zpět do původního stavu a otevřít přívod vody.

Další tipy

  • Opravte toaletu co nejdříve po zjištění problému – ušetříte tak spoustu litrů vody.
  • I když na opravě není nic moc složitého, není žádná ostuda zavolat si na pomoc třeba hodinového manžela, pokud se na to sami necítíte – to platí především u velmi starých toalet.
  • Při opravě toalety používejte pokud možno kvalitní náhradní díly, které sice mohou být dražší, ale aspoň déle vydrží.

Zdroje: The Spruce, Kupi