Pozor na nebezpečné účtenky! Safety Gate z trhu stahuje termopapír, který obsahuje toxickou látku

Plný nákupní vozík, žena drží účtenku ViDI Studio / Shutterstock.com

Termopapír, který známe především v podobě účtenek, bychom v ruce neměli držet dlouho a při každém kontaktu s účtenkou je vhodné si co nejdříve umýt ruce. V opačném případě se nám mohou do těla velmi rychle dostat nebezpečné chemikálie. Systém Safety Gate nedávno odhalil termopapír, který má obsah toxické látky vyšší, než je povoleno.

Přečtěte si také

Lehký salát s kozím sýrem a fíky: Jednoduchá a zatraceně dobrá rychlovka k večeři

Účtenky obsahují nebezpečný bisfenol A

Účtenky běžně obsahují škodlivou látku jménem bisfenol A (BPA), který se vyskytuje například i v plastových lahvích nebo různých obalech určených pro skladování potravin. V některých účtenkách se tato látka však vyskytovala v příliš vysokém množství, které už může mít velmi negativní dopad na lidské tělo. Tento termopapír byl s okamžitou platností stažen z trhu. 

Podle systému Safety Gate je v některých účtenkách nadměrná koncentrace bisfenolu A, která již neodpovídá evropským normám.

Člověk drží účtenku od nákupu Ultraskrip / Shutterstock.com

Sahali jste na účtenku? Co nejdříve si umyjte ruce

Když si v obchodě vezmete účtenku, nedávejte ji do tašky k potravinám a co nejdříve si umyjte ruce. Bisfenol A obsažený v termopapíru se velmi rychle dostává do těla a jeho vstřebávání přes pokožku je škodlivější než v orálním podání. Pokud účtenku nutně nepotřebujete, je lepší si ji na pokladně vůbec nepřevzít.

Na potíže vzniklé z kontaktu s účtenkami jsou náchylnější pokladní, které s nimi mnohdy přicházejí do kontaktu po celý den. Dobrou zprávou je, že se účtenky čím dál častěji vydávají online – zákazníci je mohou najít ve svých mobilních aplikacích.

BPA lidskému tělu velmi škodí

Bisfenol A není ledajaká škodlivá chemikálie a pokud se někde vyskytuje ve větším množství, může mít na lidské tělo špatný vliv. Negativně ovlivňuje reprodukční a hormonální systém, má podíl i na vzniku srdečních onemocnění, cukrovky i obezity. Poškozuje také imunitní systém, a u žen může vést dokonce i k neplodnosti. I tak je ale téměř všudypřítomný a zcela se mu vyhnout může být docela oříšek. 

Bisfenol A se běžně používá při výrobě plastů

Bisfenol A je chemická sloučenina, která se v současné době používá při výrobě průmyslových a spotřebních výrobků. Nejčastěji se jedná o plasty, které přichází do styku s potravinami. Bisfenol A se do nich může v menším množství uvolňovat. Potíž může nastávat ve chvíli, kdy člověk často konzumuje potraviny balené v plastu, používá plastové lahve či talíře, a dokonce i konzervované potraviny a nápoje z plechovek. 

Žena drží účtenku Andrey_Popov / Shutterstock.com

Jak omezit pronikání bisfenolu A do těla?

Nejlepším způsobem, jak se bisfenolu A vyhnout, je omezit konzumaci z plastových a plechových obalů. Místo plastových krabiček na jídlo si pořiďte skleněné a nekupujte si příliš často potraviny balené v plastových obalech – může se jednat o šunky, párky, bagety, ale i hotové jídla včetně polévek. 

Také můžete ve svém okolí vyhledat tzv. bezobalové prodejny, kde si nakoupíte potraviny do vlastních sklenic nebo jiných vhodných obalů a nemusíte se tak bát pronikání toxických látek do vašich potravin.

Zdroj: European Commission, National Library of Medicine, SZU, Science Direct