Mňam, vyzkoušejte! Nakládaná vajíčka – jako utopenci, v sójovce nebo s česnekem

Dvě zavařovací sklenice s vejci v nálevu Andrew Chisholm / Shutterstock

Připravili jsme pro vás 3 výborné recepty na nakládaná vajíčka, které se opakují na kulinářských webech a lidé si je chválí v diskusích. V tuzemsku se jedná o trošku netradiční úpravu slepičích vajec, ale budete překvapení, jak je to dobré.

Přečtěte si také

Víte, jaký je rozdíl mezi českým a zahraničním máslem?

Vajíčka se hojně nakládají v asijských zemích do různých typů omáček, aby získala výraznou chuť, vůni i barvu. Například v Číně jsou považována za delikatesu takzvaná stoletá vejce (říká se jim taky vejce dynastie Ming), jejichž bílek zrosolovatí a má jantarovou barvu, žloutek se promění v šedozelenou mazlavou hmotu a vše zavání po sirovodíku, ale to už je trochu extrém.

Když už, tak v Česku se vajíčka nakládají do podobného nálevu jako na okurky nebo podobným stylem jako utopenci, a oblíbenou doplňkovou ingrediencí je taky česnek. Pokud chcete svoje chuťové pohárky potěšit závanem Asie, zkuste recept se sójovou omáčkou.

Zavařovací sklenice naplněná vejci, cibulí a paprikou Prima FRESH

Recept: Nakládaná vejce à la utopenci

Takto nakládaná vajíčka pak můžete jíst s pečivem, udělat z nich pomazánku nebo je použít do dalších jídel.

Budete potřebovat:

  • 8–10 vajíček natvrdo (6,5 minuty)
  • 2 cibule
  • 2 kozí rohy nebo jiné papričky
  • 1 l vody
  • 300 ml octa
  • 85 g cukru
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 35 gramů soli
  • 5 kuliček pepře

Postup:

  1. Nejprve uvařte lák. Všechny ingredience kromě vajíček a cibule dejte do hrnce a vařte 15 minut.
  2. Oloupaná vajíčka na několika místech propíchejte vidličkou, aby mohl lák dovnitř, a cibuli nakrájejte na proužky.
  3. Vejce a cibuli vložte natěsno do sklenice, ale pozor, aby se vajíčka nerozmačkala.
  4. Zalijte je horkým nálevem. V každé sklenici musí být pepř, bobkový list i paprička.
  5. Nechce vychladnout, sklenice uzavřete a vložte do lednice aspoň na 5 dní uležet.
Mísa s vejci ponořenými v tmavé sojové omáčce Candice Bell / Shutterstock

Recept: Nakládaná vejce v sójové omáčce

Jemně slaná a pikantní vajíčka na asijský způsob se skvěle hodí do domácího ramenu, k asijským rýžovým jídlům nebo jen tak jako chuťovka. Podobně lze nakládat vajíčka do sladko-slané teriyaki omáčky.

Budete potřebovat:

  • 8 vajíček natvrdo (6,5 minuty)
  • 1 lžíce cukru
  • 1–2 hrnky horké vody
  • 1 hrnek tmavé sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 chilli paprička
  • 1 palec zázvoru
Skotská vejce
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Skotská vejce

Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.

Skotská vejce

Postup:

  1. Nakrájejte si chilli papričku a zázvor na malé kousky.
  2. Smíchejte vše kromě vajíček v dostatečně velké míse nebo v hrnci, kde budete vajíčka marinovat.
  3. Vložte vajíčka do nálevu a zajistěte, aby byla celá ponořená. Můžete použít třeba malý talířek, který je zatíží.
  4. Vajíčka nechte takto marinovat aspoň 6 hodin, nebo lépe přes noc.
  5. Po marinování vajíčka vyjměte z nálevu – měla by být na povrchu hnědá – a rozkrojte. Můžete jíst.
Detail sklenice s naloženými vejci, česnekem, paprikou a bylinkami Toprecepty

Recept: Nakládaná vejce s česnekem

Stejně jako u prvního receptu můžete takto nakládaná vajíčka jíst s rohlíkem, chlebem, udělat z nich pomazánku nebo je použít do dalších jídel. Výborný je i samotný naložený česnek.

Budete potřebovat:

  • 8–10 vajíček natvrdo (6,5 minuty)
  • 5 česneků
  • 1 cibule
  • 300 ml vody
  • 150 ml octa
  • 10 kuliček pepře
  • 1 kus papriky červené nebo zelené
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček jalovce

Postup:

  1. Dejte se do vaření nálevu. Vodu s octem, solí a kořením včetně česneku povařte aspoň 5 minut.
  2. Pak přidejte na nudličky nakrájené papriky (vaří se rychleji) a vařte dalších 5 minut. Po této době papriky vyjměte.
  3. Oloupejte vajíčka a vložte je do sklenice natěsno společně s paprikami, nakrájenou cibulí a celými stroužky česneku.
  4. Vše přelijte horkým nálevem i s kořením.
  5. Po vychladnutí sklenice zavřete a uložte do lednice odležet na 3–5 dní.

Ať už vyzkoušíte kterýkoliv z receptů, Kupi vám přeje dobrou chuť!

Zdroje: Kupi, Slepičář.cz, Prima FRESH, TopRecepty.cz, Recepty.cz