Chytré způsoby, jak využít dešťovou vodu na zahradě a kolem domu

Kohoutkem ze sudu proudí do kovové konve voda. J.J. Gouin / Shutterstock.com

Venku prší a vy si říkáte, jaká je škoda, že voda odteče pryč, když by se vám hodila na zahradě? Dešťovou vodu můžeme využít několika způsoby, díky kterým lze v domácnosti ušetřit cenný čas i peníze. Nejdůležitější je pořídit si dešťový barel na shromažďování vody.

Přečtěte si také

Lehký salát s kozím sýrem a fíky: Jednoduchá a zatraceně dobrá rychlovka k večeři

Shromažďujte vodu

Abyste dešťovou vodu vůbec mohli využít, musíte ji nejdříve shromáždit. Pořiďte si proto dešťový barel nebo sud, kde se vám voda bude pěkně hromadit. Voda se pak hodí i v případě nouze, kdy ji můžete využít třeba ke splachování toalety a nebo k uhašení menšího požáru. Voda je zkrátka cenná a užitečná surovina a bylo by škoda ji nechat odtéci!

Voda teče z okapové roury do modrého sudu. Vaclav Mach / Shutterstock.com

Zalévání rostlin

Zalévat rostliny či rovnou celou zahradu pitnou vodou z vodovodu je jednoduše škoda. Z nashromážděné dešťové vody můžete rostliny zalévat a navíc je obohatíte živinami, které jsou v ní obsaženy. Dešťovka navíc neobsahuje ani chlor a další chemikálie, můžete jí tedy zalévat i pokojové rostliny. Venkovní rostliny v letních dnech zalévejte zásadně brzy ráno a pak pozdě večer, když už není horko.

Očistěte venkovní povrchy

Dešťovou vodou můžete jednoduše vyčistit všechny venkovní povrchy, například podlahy na terase či venkovní část oken, ale také chodníky a vše, co je potřeba vyčistit. Jelikož v dešťové vodě není obsažený vápník ani chlór, nebude hrozit, že byste měli při mytí oken šmouhy a okna budou zářit i bez náročného leštění. K čištění vám postačí kbelík s dešťovou vodou a vhodný kartáč.

Umyjte venkovní nábytek

Venkovní nábytek potřebuje čas od času vyčistit a umýt, abyste si mohli dopřát relax se vším všudy. Pomocí dešťové vody a kartáče budete mít během chviličky hotovo, snadno také odstraníte i pavučiny a další nečistoty. Nábytek se bude opět lesknout jako nový a vám se nezvýší účet za vodu ani o korunu.

Venkovní nábytek na zahradě přikrytý ochrannými plachtami richardjohnson / Shutterstock.com

Umyjte si auto a zahradní vybavení

Při mytí auta se spotřebuje hodně vody, což můžete snadno vyřešit tak, že minimálně při prvním kole mytí využijete dešťovou vodu. Odstraníte tak největší nečistoty a po umytí auta šamponem už můžete využít klidně vodu z vodovodu.

Kromě auta využijte dešťovou vodu také na mytí sekačky či zahradního nářadí a dalšího vybavení, které potřebuje umýt a osvěžit. Kreativitě se zkrátka meze nekladou.

Zdroje: House Digest, Tom’s guide