Jak si vyrobit domácí ricottu? Nejjednodušší recept pouze ze 3 surovin

Ricotta, struhadlo UliAb / Shutterstock.com

To, co si vyrobíte doma, je téměř ve všech případech levnější, chutnější a zdravější, alespoň co se týče složení. Připravte si domácí sýr jen z pár ingrediencí, který je vhodný do vyváženého jídelníčku i pro ty z vás, kdo drží dietu.

Přečtěte si také

Uvařenou rýži můžete mít v lednici až čtyři dny, je však třeba ji propláchnout studenou vodou

Co je ricotta?

Jedná se o měkký čerstvý sýr, který je vyráběný ze syrovátky, což je bílo-žlutá tekutina. Vzniká jako zbytková směs po sražení mléka a má výborné nutriční hodnoty. Sto gramů syrovátky obsahuje přibližně 26 kalorií, 0,4 gramů tuků, 5 gramů sacharidů a 0,9 gramů bílkovin. Nechybí ani vitamíny a cenné prvky, jako vitamin C, B6, B12, sodík, draslík, železo a hořčík či vápník.

Jde o nízkokalorickou surovinu s prospěšnými látkami pro naše tělo, které bychom měli zařadit do vyváženého jídelníčku, ať už chceme hubnout nebo jen jíst zdravě a udržovat se fit.

Ze zmíněné syrovátky se vyrábí ricotta, sýr bílé barvy se všestranným využitím. Rozhodně se vám v lednici neztratí, můžete ho totiž využít do dezertů, omáček, salátů nebo místo jogurtu. Je to skvělá obměna tučnějších variant, jako je mascarpone nebo smetanový jogurt. Ricotta je navíc lehká a nijak nezatíží vaše střeva.

Domácí ricotta na prkénku, kolem bazalka Elena Hramova / Shutterstock.com

Ricotta se samozřejmě prodává v běžných obchodech s potravinami a za 250g balení zaplatíte něco okolo 35 Kč. Když spěcháte, je to skvělá volba, ale co si zkusit tento vynikající sýr připravit doma? Vsadíme se, že všechny suroviny máte doma, potřebujete totiž pouze tři a ještě ušetříte. Není nad to připravit si čerstvý pokrm třeba i ve větším množství. Ulehčíte peněžence, budete si jisti složením a ještě k tomu budete mít jako bonus fajn pocit z dobře odvedené práce.

Ricotta zažívá boom zejména v poslední době, kdy začala být oblíbená. Z pultů mizí závratnou rychlostí a v jídelníčcích dostává své čestné místo u čím dál tím více lidí. Ale není to žádný objev 21. století, ricottu vyráběli již staří Římané.

Domácí ricotta jen ze tří surovin

Na výrobu přibližně 400 gramů domácí ricotty budete potřebovat:

  • 2 litry plnotučného mléka (nejlepší je ovčí, ale postačí i kravské)
  • 100 ml bílého vinného octa (pokud nemáte, můžete nahradit citronovou šťávou)
  • lžičku soli

TIP: Aby se vám ricotta povedla, je třeba zvolit čerstvé nepasterizované mléko.

Koláč z ricotty s rajčaty a bylinkami
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Koláč z ricotty s rajčaty a bylinkami

Koláč z ricotty s rajčaty a bylinkami patří mezi skvělé slané koláče. Olivy, parmazán, cibule a bylinky dodají tomuto slanému jídlu nevšední, lahodnou chuť.

Koláč z ricotty s rajčaty a bylinkami
Špagety s bazalkovým pestem a ricottou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Špagety s bazalkovým pestem a ricottou

Špagety s bazalkovým pestem a ricottou jsou velmi jednoduché na přípravu a zároveň báječně chutnají. Vzhledem k tomu, že neobsahují maso, mohou si je dopřát i vegetariáni. Jsme přesvědčeni o tom, že si je zamilujete.

Špagety s bazalkovým pestem a ricottou

Postup

  1. V hrnci přiveďte k varu mléko se solí, a jakmile dosáhnete varu, přidejte i ocet. Po chvíli se začne směs srážet a vzniklé hrudky už znamenají syrovátku, kterou pro výrobu potřebujeme. Opět přiveďte k varu, velmi krátce povařte a odstavte. 
  2. Nechte přikryté 10 až 15 minut stát.
  3. Do mísy vložte cedník a plátýnko nebo utěrku a směs přendejte dovnitř. Nechte okapat, čím méně bude ve směsi tekutiny, tím sušší sýr ve výsledku bude, to už záleží na vašich preferencích.
  4. Zbylou syrovátku můžete vypít nebo použít do dalších pokrmů, například při výrobě chleba, majonézy nebo v ní můžete vařit těstoviny.

Zdroj: Kupi, Kalorické tabulky