Jak se zbavit otravných rybenek: Mají rády špínu, ale pouhý úklid je neodradí

Rybenka v papírové krabičce eleonimages / Shutterstock.com

Nejčastěji je najdete na záchodě a v koupelně. Řeč je o rybenkách, které jsou sice neškodné, ale pořádně otravné. Zbavit se jich jde těžko, ale lze to.

Přečtěte si také

Dejte sbohem námraze v mrazáku! Tipy, které vám ušetří čas i námahu

Jak rybenka vypadá?

Rybenka dostala název od ryby díky svému vzhledu. Je stříbrná, má fousky jako sumec a i tvarem těla, které má pokryté šupinkami, připomíná rybu. Rybenku najdete nejčastěji v zatuchlých a vlhkých prostředí, jako je koupelna, záchod, knihovna nebo sklepy. Ve dne nejsou příliš aktivní, takže je zahlédnete zřídka, za to v noci je to přesně naopak.

Důležité je zmínit, že rybenky nejsou nijak škodlivé, ale na druhou stranu dokážou vyvolávat alergie, doma je tedy mít nechcete, a to zejména, pokud máte děti.

Rybenku nenajdete pouze na zemi, ale může se objevit i v umyvadle, vaně nebo sprchovém koutu. Zkrátka tam, kde vlhko. Důležitá je pro ně i teplota, mají rádi teplo, proto se ukrývají v lidských obydlích.

Detail knihy zničené parazity Aree_S / Shutterstock.com

Jak poznat rybenku?

Mláďata mají bílou barvu a menší velikost než dospělí jedinci, kteří se vyznačují šedou metalickou barvou. Vylézají za tmy, a jakmile rozsvítíte, utíkají do úkrytu. Rybenky se buď vůbec nehýbají, nebo je jejich pohyb velmi rychlý.

Zajímavost: Přestože mají rybenky rády vlhko, neumí plavat. Nedokážou ani létat. Průměrně žijí 2–8 let.

Existují tři druhy rybenek – domácí (nejčastější), skleníková a papírová. Poslední druh umí trávit celulózu a je schopen zničit vám klidně celou knihovnu.

Čím se živí a jak škodí?

Problém je v potravě, jedí totiž skoro vše. Pochutnají si na koberci, papíru, tapetách, látce, mouce, cukru, ale i zelenině nebo mrtvém hmyzu. Dokonce se pustí i do psího žrádla nebo těstovin.

Podstatné je, že rybenky neškodí. Dělají ale nepříjemné žluté fleky a samozřejmě jsou schopny kontaminovat potraviny.

Jak se rybenek zbavit?

I když neškodí, je logické, že rybenky doma nechcete mít. A můžete uklízet, jak chcete, mohou se objevit i v opravdu čistém prostředí. Existují ale triky, jak se jich zbavit.

  • Dejte přes noc na zem do koupelny nebo tam, kde rybenky jsou, bramboru. Protože milují bramborový škrob, zavrtají se do nich a vám už jen stačí bramboru druhý den zlikvidovat.
  • Rybenky nesnášejí citrusové příchutě. Vyzkoušejte na ně nastražit esenciální oleje s příchutí citrusu, máty nebo eukalyptu. Tyto vůně nesnášejí i moli, takže se rovnou postaráte o likvidaci dvou druhů hmyzu.
  • Nelikvidujte pavouky, kteří si na rybenkách mohou pochutnat. Někdy se vyplatí takového kamaráda mít doma.
  • Zkuste lepovou past na rybenky, na kterou se přilepí. Poté stačí jen vyhodit. Stojí okolo 50 Kč.
Brambory nakrájené na prkénku Avocado_studio / Shutterstock.com

Jsou rybenky něčím užitečné?

I když se to nezdá, i rybenky vám doma mohou k něčemu být. Požírají totiž roztoče, což je častý důvod alergií. Pokud jich máte doma pár, není to žádný problém. Buď je necháte být, nebo můžete zkusit některý z výše zmíněných tipů. Při větším množství už mohou napáchat škodu.

Zdroj: Hubení škůdců, Kupi