Tu nejlepší domácí jahodovou zmrzlinu prožeňte mikrovlnkou a přidejte 1 klíčovou ingredienci

Kopečky jahodové zmrzliny v keramické misce, vedle leží prázdné kornoutky a kopečkovač na zmrzlinu. WS-Studio / Shutterstock.com

Máte doma zrmzlinovač a pokoušíte se každé léto vykouzlit zmrzlinu jako ze stánku, ale výsledky nestojí za nic? A už jste zkoušeli bezvaječnou směs na filadelfský způsob? Její příprava je snadná, když navíc přidáte jednu „tajnou“ ingredienci a zapojíte mikrovlnku, hotové kopečky budou krémově hladké a plné chuti. Máme pro vás přehledný recept krok za krokem, jak si připravit jahodový základ do zmrzlinovače i několik tipů pro ještě lepší pochutnání.

Přečtěte si také

Co připravit dětem do krabičky? 3 rychlé svačiny, které rozhodně v koši neskončí

Čím vylepšit zmrzlinu? Škrobem a mikrovlnkou

Problém vlastnoručně vyráběných ovocných zmrzlin často spočívá v tom, že voda z ovoce začne ve směsi mléka či smetany krystalizovat a výsledkem je sražená hmota plná zmrzlých krystalků. Abyste tomuto předešli, nezapomeňte do receptu přisypat i kukuřičný škrob. „Je opravdu klíčový pro to, aby jahodová zmrzlina nepřemrzala. Ve zkratce, částečky škrobu absorbují vodu z jahodového pyré, zahustí ho a zajistí, že v základu nebude žádná přebytečná voda,“ doporučuje pekařka a kuchařka Kayla Hoang pro magazín The kitchn. 

A jakou úlohu má mikrovlnka? Dokáže totiž jahodové pyré zahřát mnohem rychleji než klasická plotna. Díky tomu se ingredience zvládnou zahustit a spojit rychleji a výsledná hmota si ponechá více chuti čerstvého ovoce.

Lžíce nabírající růžovou jahodovou zmrzlinu manaemedia / Shutterstock.com

Recept: Jahodový základ do zmrzlinovače

Na 4 až 6 porcí budete potřebovat:

  • 250 g cukru krystal
  • 500 g jahod
  • 1 středně velký citron
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2,5 lžičky kukuřičného škrobu
  • 360 ml vysoce tučné smetany
  • 160 ml plnotučného mléka
  • špetka soli

Postup

1. Do středně velké mísy vhodné do mikrovlnky nasypte 250 g cukru a nastrouhejte kúru z citronu. Pomocí prstů vše společně promíchejte a zapracujte, aby se cukr a kůra společně dobře spojily.

2. Očistěte a omyjte jahody a podle velikosti je nakrájejte na osminy nebo čtvrtiny. Přihoďte spolu se lžičkou vanilkového extraktu k citronovému cukru a vše opatrně promíchejte. Cukr nemusí být úplně rozpuštěný.

3. Mísu uzavřete nebo zakryjte potravinovou fólií a jahody nechte v lednici macerovat po dobu 1 až 24 hodin, ideálně například přes noc. Občas promíchejte. Na spodku nádoby se začne tvořit tmavší sirup.

4. Nakonec dejte jahodovou směs i s veškerou tekutinou do mixéru a mixujte dohladka. Mělo by to zabrat 1 až 2 minuty.

Jahody v hrnci zasypané krystalovým cukrem Candice Bell / Shutterstock.com

5. Pyré přelijte zpátky do původní mísy a vložte do mikrovlnky. Ohřívejte při nižším výkonu asi 1 až 1,5 minuty, dokud nebude pyré teplé akorát na dotek. Pokud mikrovlnku nemáte, zahřejte na podobnou teplotu na sporáku.

6. Přidejte 2,5 lžičky kukuřičného škrobu a důkladně promíchejte. Opět nechte zahřívat v mikrovlnce po dobu cca 3 a více minut, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bublinky (tak poznáte, že se škrob aktivoval).

7. Poté pyré důkladně promíchejte, aby se pěna na povrchu „rozbila“ a zašlehala. Pokud nechcete ve zmrzlině zrníčka, tekutinu přeceďte přes jemné plátno nebo sítko. Hotovým pyré naplňte dva hrnky, zbytek si případně nechte jako topping na polevu. Nechte 5–10 minut vychladnout.

8. Mezitím ve větší nádobě prošlehejte smetanu s mlékem a špetkou soli. Postupně přidejte i vychladlé jahodové pyré a pořádně společně promíchejte. Uzavřené dejte do ledničky vychladit na alespoň 3 hodiny, klidně i na celý den.

9. Nakonec hotový základ vložte do připraveného zmrzlinovače a postupujte podle instrukcí na základě vašeho konkrétního modelu.

Jahodové nanuky s mascarpone
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Jahodové nanuky s mascarpone

Jahodové nanuky s mascarpone výborně vypadají a skvěle chutnají. Toto nevšední spojení jahod a mascarpone jistě potěší děti i dospělé, navíc jde o zaručené osvěžení v horkých letních dnech. A hotové budou během chvilky.

Jahodové nanuky s mascarpone
Smetanová zmrzlina z lesního ovoce
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smetanová zmrzlina z lesního ovoce

Dopřejte si v letních parných dnech skvěle osvěžující domácí smetanovou zmrzlinu z lesního ovoce. Má hladkou a hedvábnou konzistenci, která mile překvapí velké i malé mlsouny. Příprava je velmi jednoduchá a vše navíc zvládnete i bez zmrzlinovače.

Smetanová zmrzlina z lesního ovoce

Pár tipů pro ještě lepší domácí zmrzlinu

V první řadě si na zmrzlinu nenechávejte škaredé a nedozrálé plody. Právě naopak. Vybírejte ty nejlepší, které zajistí, že smetanový krém nebude mdlý. A nepodceňujte ani dostatečnou dobu pro maceraci, vlivem které se všechny základní chutě krásně propojí a dají vzniknout sladkému sirupu.

Pokud také v obchodě narazíte na vysokotučnou smetanu s obsahem tuku nad 35 %, určitě po ní sáhněte raději než po smetaně ke šlehání, která obsahuje kolem 30 %. U domácí zmrzliny platí, že čím tučnější mléčný základ, tím lépe.

Zdroje: Kupi, The kitchn