Bílé tričko je absolutním základem šatníku: Čím se vyznačuje to kvalitní?

Bílá trička pověšená na ramínkách junpiiiiiiiiiii / Shutterstock.com

Pokud bychom měli jmenovat jeden kousek oblečení, který by neměl v šatníku nikomu chybět, pak to jistě bude klasické bílé tričko. Máme na mysli opravdu kvalitní bílé tričko, které se vyznačuje určitými kritérii. Jak ho při nákupu hned poznáte?

Přečtěte si také

Pecky z meruněk jsou velké téma už mnoho let. 3 jádra stačí k otravě dospělého člověka

Několik kousků bílých triček byste rozhodně měli ve svém šatníku mít, ať jste žena, či muž. Je to univerzální a perfektně kombinovatelný kousek, který padne všem bez rozdílu. Aby takové tričko vypadalo dobře, musíte si pořídit opravdu kvalitní. Pak se dá jednoduše zkombinovat do téměř všech stylů a na většinu událostí (samozřejmě kromě black tie, svatebního dress codu apod.) Poznáte ho podle pár jasných parametrů.

Sněhově bílá barva

Bílé tričko je bez diskuze bílé. Ani smetanové, béžové nebo champagne, je zkrátka čistě bílé a tak by se mělo nosit i udržovat. Víme, že je to težké, protože je na něm vše vidět a není složité ho zaprat, ale právě proto byste těchto triček měli mít doma více a střídat je, abyste nenosili tentýž kousek stále dokola. Jakmile se na tričku objeví skvrna, kterou nelze vyčistit, nebo začíná měnit barvu praním, je ten pravý okamžik na to ho vyřadit a nosit ho už jen na doma.

Na materiálu záleží

Kvalitní tričko by mělo mít vysokou gramáž (tzn. není průsvitné) a dobré složení. To poznáte přečtením cedulky, na které by nemělo být nic umělého, a ideálně hledejte 100% bavlnu. Takový materiál je i nejvíce příjemný na těle a nebudete se v něm potit. A pokud se v něm zpotíte, pot nebude zapáchat.

Trička pověšená v obchodech gui yong jian / Shutterstock.com

Pevný límec

Bezešvá trička nepatří k těm, o kterých je nyní řeč. Tričko první jakosti má mít pevný bytelný límec, který drží tvar a nijak se nekroutí ani nekrčí. Základní je kulatý výstřih.

Roli hraje i délka rukávu a tvar

Do této kategorie nepatří ani tílka, ani trička se zkráceným rukávem, stejně jako prodloužený rukáv skoro až k loktům. Co se týká tvaru, tričko není upnuté ani nijak vypasované a vyznačuje se spíše čtvercovým tvarem s volným stylem.

Správná velikost

Můžete dodržet všechny výše zmíněné body, ale pokud zvolíte špatnou a nesedící velikost trička, můžete se jít klouzat a bude vám to k ničemu. Velikost je jeden z nejdůležitějších parametrů. Je třeba, aby vám tričko nebylo velké (hlavně v ramenou) ani malé (více se v něm budete potit a bude se zařezávat). Ideálně by velikost vašeho trička měla být lehce větší, než je vaše klasická velikost. Nosíte S? Zkuste velikost S-M nebo rovnou M. Chce to vyzkoušet a také nezapomeňte, že každý obchod má lehce odlišné číslování.

Muž a žena v bílém tričku AYO Production / Shutterstock.com

Povoleny jsou decentní prvky

Malý obrázek, nápis nebo výšivka či samolepka – pokud jde o opravdu malý detail na tričku, stále spadá do naší kategorie „bílá trička“. Důležitá je převládající bílá barva (90 %) a tvar. Tričko pokryté kytičkami nebo zvířecím vzorem už je úplně jiná sorta.

Zdroj: autorka článku, stylistka Julia Silajdžić, Instagram @juliasilaj, Vogue