Kromě úpalu vás v létě mohou postihnout i vážnější nemoci. Dejte si pozor na to, co pijete a jíte

Žena se v létě drží za hlavu a má v ruce kapesník Pearl PhotoPix / Shutterstock.com

Léto je obdobím, kdy jsme stejně jako v jiných ročních obdobích vystaveni nemocem. Mezi nejčastější nemoci parného léta patří úpal a úžeh. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Vysoké teploty také podporují rozvoj bakterií a virů a vyplatí se vědět, čemu všemu jsme vystaveni a na co si dát v létě pozor.

Přečtěte si také

Uvařenou rýži můžete mít v lednici až čtyři dny, je však třeba ji propláchnout studenou vodou

Jak poznat úpal a úžeh?

Mnoho lidí si plete úpal s úžehem. I když se jedná o dvě různá onemocnění, kromě toho, že mají podobné příznaky, tak se mohou vyskytnout současně.

Úpal vzniká v důsledku přehřátí těla. Dojít k němu může, když jsme ve vysoce vytápěné místnosti bez proudění vzduchu, například v sauně nebo v rozpáleném autě. Naproti tomu úžeh nás může postihnout, pokud bychom trávili dlouhou dobu na slunci. 

„Jedná se o zvláštní formu přehřátého organismu, respektive přehřátí mozku,“ vysvětluje pro redakci Kupi zdravotní sestra Jitka Rosová. V obou případech jsou nejvíce ohroženy především děti a starší lidé, neboť u kojenců a batolat není termoregulační mechanismus ještě dostatečně vyvinutý a u starších lidí je oslabený. Mezi osoby se zvýšeným rizikem úpalu i úžehu patří také lidé s nadváhou a ti, co konzumují velké množství alkoholu.

Muž se ochlazuje lahví s vodou Girts Ragelis / Shutterstock.com

Za zmínku stojí, že příznaky se nemusí objevit, když jsme na slunci, ale mohou nastoupit i o několik hodin později.

Mezi charakteristické příznaky patří:

  • nevolnost a zvracení,
  • zvýšené pocení,
  • bolest hlavy,
  • nechutenství,
  • zarudnutí kůže,
  • zimnice a křeče,
  • rozmazané vidění,
  • zrychlený dech,
  • porucha řeči,
  • ztráta vědomí.

„Velmi důležitá je komunikace s pacientem, nenechat ho upadnout do stavu bezvědomí. Pokud se objeví výše uvedené příznaky, není na co čekat a vyhledejte nebo zavolejte lékaře či rychlou záchrannou pomoc. Pacient by měl být přemístěn na chladné, stinné místo, uložit do polosedu a vyplatí se používat chladivé obklady na hlavu a krk. Pozor, obklad nesmí být ledový, ale pouze chladný. V obou případech může dojít k bolesti hlavy, pomohou analgetika, pokud pacient zvrací, tak antiemetika, které slouží k potlačení nevolnosti a omezení zvracení,“ dodává pro Kupi zdravotnice.

Prevence proti úpalu a úžehu

Vždy pamatujte na pokrývku hlavy. Nezapomeňte tělo hydratovat, nejlepší je čistá voda a rozhodně byste se měli vyhýbat alkoholu. V horkých dnech noste tenké a vzdušné oblečení a chraňte své oči slunečními brýlemi. Z domu vycházejte v době mimo špičku slunečního svitu. Vyhněte se nadměrnému fyzickému cvičení.

Žena si aplikuje opalovací krém Ushuaia studio / Shutterstock.com

Jaké jsou další běžné nemoci v letní sezóně?

Angína

Znáte tu silnou bolest v krku, zejména při polykání? Celkovou slabost, podrážděnost a horečky? Ano, angína nás může postihnout i v létě. Je často doprovázena čepy na sliznici úst a v krku. Pokud máte rádi zmrzlinu a pití studených nápojů v horkých dnech, dávejte si pozor na jejich nadměrnou konzumaci, jelikož i to může být příčinou angíny.

Nemoci trávicího systému

Během vysokých teplot bychom měli dbát na čistotu potravin, které konzumujeme. Taková špinavá zelenina, vejce nebo maso mohou způsobit otravu jídlem. Je důležité maso správně skladovat a důkladně umýt v horkých dnech ovoce. V létě jsme nejvíce ohroženi nákazou bakteriemi Salmonelly a stafylokoky, které se projevují zvracením, průjmy a silnou bolestí břicha.

Zánět ucha

Potrápit nás v létě po koupání může i zánět ucha, protože nadměrné množství vody, které vstoupí do uší, může zředit ušní maz a tím oslabit přirozenou ochrannou bariéru. Hlavně u dětí je potřeba dávat pozor, aby nevystavovaly uši přílišnému kontaktu s vodou a střídání teplot. Jako první pomoc při zánětu ucha může pomoci studený obklad, Paralen či Brufen.

Holčička se drží za ucho Andrey Sayfutdinov / Shutterstock.com

Zánět močového měchýře

Velké množství nápojů, které vypijeme v létě při vysokých teplotách, zpomaluje činnost močového měchýře a může se rozvinout zánět, který je doprovázen častým močením, bolestí a pálení v intimních místech. Kromě návštěvy či telefonické konzultace lékaře mohou být užitečné bylinné čaje, zejména s brusinkou, případně třezalkový nebo lipový čaj.

Infarkt

Na pozoru v letním období by se měli mít i kardiaci. „Co říkám svým pacientům, ať už se srdečními potížemi nebo bez nich, je ‚poslouchejte své tělo‘. Pokud jste venku v horku, hodně se namáháte a máte pocit, že to, co děláte, prostě musíte dotáhnout do konce, je pravděpodobně čas dát si pauzu,“ radí Dr. Michael Sun, kardiolog ve společnosti Kettering Health Medical Group na webu KetteringHealth.

Spálení sluncem

Kdo by neměl rád opalování? Avšak bez aplikace opalovacího krému na obličej a tělo nejméně 30 minut před opalováním, je to nebezpečné, neboť si můžete způsobit škodlivé spálení pokožky. Pro tento případ je dobré mít po ruce Panthenol po opalování, který hydratuje a zvláčňuje podrážděnou pokožku.

Zdroje: Kupi, Woman, KetteringHealth, Jitka Rosová