Táhnou se vám minuty v posilovně jako hodiny? Studie odhalila, že zde lidé vnímají čas pomaleji

Muž běží na páse v posilovně Branislav Nenin / Shutterstock.com

Nejspíš každý z nás už měl někdy pocit, že se na nějakém místě snad zastavil čas. Někteří tento pocit zažívají v práci, jiní v posilovně a někdo třeba při trávení času s rodinou. Vědci zjistili, že místo, kde lidé vnímají čas pomaleji, skutečně existuje.

Přečtěte si také

Snadný úklid sprchového koutu: Tipy a triky pro lesklý sprcháč za pár minut

Fungování lidského těla vyvolává v mnoha vědcích spoustu otázek, mezi které patří i to, jaké fyzické změny člověka potkávají při cvičení. Po provedení studie byla odhalena zajímavá skutečnost.

Studie potvrdila, že čas v posilovně ubíhá pomaleji

Měli jste někdy pocit, že se čas v posilovně táhne donekonečna? Vědci konečně potvrdili, že je to skutečně pravda. V provedené studii účastníci cvičili na stacionárním kole (rotopedu) a průběžně měli odhadovat čas 30 sekund na stopkách. A jaké byly výsledky? Účastníci byli o přibližně 89 % rychlejší než je reálný čas. To znamená, že se jim hodiny mohly zdát pomalejší.

Jak studie probíhala?

Celkem 33 účastníků studie třikrát absolvovalo stacionární cyklistickou trasu, která byla dlouhá 4000 metrů. Jejich úkolem bylo odhadnout 30sekundové intervaly po určitých vzdálenostech: Před cvičením, po 500 metrech, po 1500 metrech, po 2500 metrech a poté ještě po samotném cvičení.

Každé kolo bylo odlišné: V tom prvním jeli účastníci sami, v tom druhém měli neviditelného soupeře a v tom třetím se jednalo o aktivní závod, ve kterém se snažili porazit reálného soupeře.

S výjimkou jednoho kola neměli participanti za úkol dosáhnout konkrétní rychlosti. Po skončení celého experimentu účastníci hodnotili, jak cvičení vnímali. Po prozkoumání výsledků se zjistilo, že mezi jednotlivými podmínkami cvičení nebyly odhaleny žádné rozdíly – vnímání času účastníky se během cvičení vůbec nezměnilo a bylo stále stejné, a to i v případě zvyšování úsilí.

Muž se dívá  na chytré hodinky a drží v ruce činku KANUT PHOTO / Shutterstock.com

Z toho důvodu je zejména pro závodní sportovce velmi důležité, aby si na tréninku poctivě měřili svůj postup. Špatný přehled o čase by totiž mohl mít zásadně negativní vliv na jejich kariéru.

Tato malá studie potvrdila, že lidé skutečně v posilovně vnímají čas pomaleji bez ohledu na prováděnou aktivitu. Až vám tedy bude příště v posilovně připadat, že se čas nehýbe, pak budete možná k pravdě blíž, než jste si doposud mysleli.

Zdroj: Prevention, Wiley, Kupi