Kam se hrabou předražená květinářství: Navštivte květinovou samoobsluhu

Spousta květin ve vázách na stole Fusionstudio / Shutterstock.com

Kromě samoobslužných stánků s občerstvením přibývá v Česku i květinových barů, které fungují na podobném principu. Některé jsou otevřené jen přes den, jinde seženete květiny třeba i ve tři ráno. A rozhodně se neomezují pouze na velká města. Právě naopak, jde o službu, která má šanci uspět i v menších obcích, zejména v případě, že je stánek umístěný na viditelném místě u silnice, takže tam zdaleka nebudou chodit jen místní. Kde už si tímto způsobem květiny koupíte? A jak je to s placením?

Přečtěte si také

Nevíte, co k obědu? Do špaget s rajčatovo-česnekovou omáčkou se zamilujete

Samoobslužné stánky kvetou po celé republice

Květinové stánky bez prodavače a často i bez omezení v otevírací době dnes najdete snad v každém okrese. Spousta jich v posledních letech vyrostla například na Královéhradecku, ale i na Břeclavsku nebo na Slovácku. 

Mezi prvními s tímto moderním způsobem prodeje začala floristka Kristýna Mojžíšová z Jaroměře, která tímto způsobem navíc využila staré almary. Vlastnoručně vypěstované i uvázané květiny totiž vystavuje právě na nich, a tak zaujme i řadu motoristů a turistů. Nejvíce jsou ale její dvě Květinové almary vytížené během různých svátků, jako je Mezinárodní den žen nebo Den matek.

Květiny ve kbelících na dřevěné desce Kupi

Každodenní nebo jen občasný provoz

Každý ke své květinové samoobsluze přistupuje jinak. Zatímco Květinová almara v Jaroměři nebo Kveetkomat v Němčičkách u Břeclavi jsou otevřeny denně, floristka Tereza z pražských Horních Počernic provozuje samoobslužný květinový stánek před svým domem jen příležitostně. Na jednom se ale provozovatelé samoobsluh shodnou. A to je až překvapivá poctivost zákazníků, kteří za nákupy platí přesně dle instrukcí, buď hotově do připravené kasičky, nebo prostřednictvím QR kódu.

„Jsem aktuálně na mateřské dovolené, a tak alespoň doma vážu kytice na přání a náhodou jsem se dozvěděla o květinových samoobsluhách. Přišlo mi to jako úžasný nápad, který jsem se rozhodla vyzkoušet. Přestože mě rodina odrazovala od krádeží. Se zatajeným dechem jsem čekala, jak moje první ‚akce‘ dopadne a bylo to skvělé,“ říká pro Kupi floristka Tereza Česká, která měla už první den vyprodáno. 

Nic se neztrácí a lidé poctivě platí do kasičky nebo přes QR kód. Nakupují s úsměvem a do květinové samoobsluhy se i rádi vrací. Zatím je otevřeno jen ve významné dny, jakými jsou Den matek nebo konec školního roku, ale vzhledem k tomu, že miluje květiny a ráda s nimi dělá lidem radost, nevylučuje do budoucna rozšíření konceptu.

Z farmy rovnou do samoobsluhy

Ve spoustě květinových barů, respektive samoobsluh, najdete od jara do podzimu čerstvé květiny přímo z farem nebo zahrad. V zimním období je pak střídají pletené věnce a sušené květiny, které si také získávají čím dál větší popularitu. Nejen, že krásně vypadají, ale také odpovídají aktuálnímu trendu lokálnosti a udržitelnosti. Na tomto principu funguje například květinová farma Slunce kvítí ve Velehradě na Slovácku nebo stánek Aleny Stráníkové z Desné u Litomyšle.

A jak je to s cenami?

Pokud si koupíte květinu z květinové samoobsluhy, nejenže podpoříte lokální farmáře a pěstitele, ale i ušetříte. Ceny květin se většinou pohybují od 100 do cca 350 Kč.

Kde hledat květinové stánky?

  • Kveetkomat @kveetko (Němčičky) 
  • Květostánek @zahrada_krasenka (Prachatice)
  • Květomat @kvetomat (Avion Shopping Park Ostrava)
  • Zahradní kvítí, květinový samoobslužný stánek @zahradni_kviti_brno (Brno Bohunice)
  • Kytky a spol, květinový automat  @kytkyaspol (Litovel)
  • Polní květy, samoobslužný květinový stánek @polnikvety (Steakgrill, Dvůr Kobylisy)
  • Ze vsi kvítí, samoobslužný květinový stánek @zevsikviti (Pekárna Chleba a sůl)
  • Vykvetlo, květinový stánek @vykvetlo (Most)
  • Ze záhonku, květinový stánek @zezahonku (Buštěhrad, Statenice)
  • Květinový kabinet @kvetinovykabinet (Dolní Kounice)
  • Něžná pivoňka, kvítkomat @neznapivonka (Galerie Café Loket, Maelk Café Horní nádraží Karlovy Vary a Tiny Story Shop Karlovy Vary)
  • Plevel naslepo, samoobslužná květinová skříň @plevel_naslepo (Letní Kino Olomouc)
Smažený cuketový květ v těstíčku
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Smažený cuketový květ v těstíčku

Smažený cuketový květ? Možná vás nikdy nenapadlo, že cuketu byste mohli sníst ještě předtím, než dozraje její zelený plod. V degustačních menu dražších restaurací se objevuje i taková delikatesa, jako je smažený cuketový květ. Připravte si jej podle našeho receptu a pochutnáte si jako v drahé michelinské restauraci.

Smažený cuketový květ v těstíčku
Sváteční chlebíčky s křupavou jarní zeleninou a jedlými květy
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Sváteční chlebíčky s křupavou jarní zeleninou a jedlými květy

Sváteční chlebíčky s tvarohem, křupavou jarní zeleninou a jedlými květy nádherně vypadají, ale jsou i doslova nabité vitamíny. Nejlépe si je vychutnáte na čerstvém celozrnném chlebu.

Sváteční chlebíčky s křupavou jarní zeleninou a jedlými květy
  • Květa, samoobslužný stánek @kvetanmnm (Nové Město nad Metují)
  • Květánek, samoobslužný květinový stánek  @kytickazpolicka (Roztoky)
  • Ty kytky, samoobslužná květinová bedýnka @ty_kytky (Neveklov)
  • Kytky z kapradí, prázdninový kvítkomat @kytkyzkapradi (Opava)
  • Místní kvítí, samoobslužný květinový stánek @mistnikviti (Vrchlabí)
  • Vinařovo kvítko, samoobslužný sud @vinarovo_kvitko (Zaječí)
  • Statek Ledkov, samoobslužný stánek @statekledkov (Jičín)
  • Slovácká kytica, květinový bar @slovacka_kytica (Uherské Hradiště)
  • Farma Slunce kvítí,  samoosbslužný květinový stánek @farmasluncekviti (Uherské hradiště)
  • Květinová almara (Neznášov, Jaroměř)
  • Z lásky kvetu, samoobslužný květinový stánek @zlaskykvetu (Valašská Bystřice)

Zdroj: Kupi, Kveetko, Novinky