Bodnutí vosou, včelou nebo sršněm: Na vážnou alergickou reakci mohou upozornit zprvu nevinné příznaky

Dívka si přikládá ledový pytlík k oteklému místu na tváři. triocean / Shutterstock.com

Zatímco pro většinu z nás je bodnutí hmyzem jen nepříjemností, pro některé může být vstupenkou do nemocnice. Máte-li alergii na včelí jed, může se obyčejný piknik změnit v závod s časem. Jak poznat, že jste alergičtí? A kdy je nutné volat záchranku?

Přečtěte si také

Lidl prodával „tajemné balíčky“ za směšnou cenu, někteří zákazníci na nich brutálně vydělali

Co je alergie na včelí jed?

Alergie na včelí jed není jedinou alergií na poštípání hmyzem. Můžete být také alergičtí na jed vosy či sršně. Včelí jed obsahuje řadu bioaktivních látek, které mohou vyvolat různé reakce. Zatímco někteří lidé zažijí jen mírný otok, jiní mohou čelit masivní alergické reakci. Jak tedy rozpoznat, zda jde o alergii nebo běžnou reakci na bodnutí? Jaké jsou druhy reakcí na poštípání včelou?

Včela na prstě New Africa / Shutterstock.com

Druhy reakcí na poštípání včelou

  1. Velká lokální reakce: Vzniká velký otok (více než 10 cm), který trvá více než 24 hodin, často 3–5 dní. Tento typ reakce zažívá až 26 % populace.
  2. Celková reakce – alergie: Může mít různé stupně, od vyrážky až po anafylaktický šok, který zahrnuje otok dýchacích cest a kolaps oběhového systému. Tento typ reakce se objevuje přibližně u 3,4 % dětí a 7,5 % dospělých.
  3. Toxická reakce: Tělo reaguje na toxické látky z jedu. Projevy mohou být podobné alergii, ale jedná se o jiný mechanismus.
  4. Zvláštní pozdní reakce: Může dojít k poškození ledvin, srážení krve a dalším komplikacím.

Příznaky alergie na bodnutí blanokřídlým hmyzem

Alergická reakce může postihnout různé orgány různými způsoby. 

  • Kůže: začervenání, kopřivka, svědivá vyrážka, angioedém
  • Dýchací systém: dušnost, křeč hrtanu, dušení, pískání při dýchání
  • Trávicí systém: průjem, zvracení, bolesti břicha
  • Kardiovaskulární systém: hypotenze, tachykardie, arytmie
  • Nervový systém: mravenčení, porucha vědomí
  • Psychika: úzkost, zmatenost, panika
Oteklé místo na paži, kde ženu štípnul hmyz. nang nang / Shutterstock.com

Kdy volat sanitku?

Velmi varovné příznaky zahrnují svědění ve vlasech, na dlaních či chodidlech, svědění v ústech, bolest břicha a dušnost. V těchto případech okamžitě volejte sanitku. Nebezpečné může být také bodnutí v oblasti úst a krku, které může způsobit dýchací obtíže.

Diagnostika alergie na blanokřídlý hmyz

Diagnostiku provádí imunolog. Neexistuje jeden test, který by stoprocentně potvrdil alergii na včelí nebo vosí jed. Odběry krve na zjištění specifických IgE protilátek jsou nutné, ale samy o sobě nestačí. Důležitá je také anamnéza a okolnosti reakce.

Léčba alergie na včelí jed

Při těžké reakci je nutné volat sanitku. První pomoc zahrnuje odstranění žihadla, chlazení místa bodnutí a podání adrenalinu z pohotovostního balíčku. Lékařská pomoc spočívá v podání adrenalinu do svalu a následném podání dalších léků a tekutin do žíly.

Prevence a imunoalergologické vyšetření

Po překonání těžké reakce je nutné imunoalergologické vyšetření, které potvrdí alergii a určí druh hmyzu, na který jste alergičtí. Imunoterapie vám může zachránit život. Spočívá v postupném podávání minimálních dávek jedu tak, aby si tělo vybudovalo toleranci.

Zdroje: Alergologie do kapsy, FTN, NZIP, bez-alergie.cz