V Česku se vypilo nejméně piva za posledních 60 let: Trend poklesu pokračuje

Tři plné korbely čepovaného piva vedle sebe r.classen / Shutterstock.com

V roce 2023 se v Česku vypilo nejméně piva za posledních 60 let. Odborníci předpovídají, že tento trend bude nadále pokračovat. V loňském roce se na hlavu spotřebovalo nejméně piva za posledních 60 let. Hlavní příčiny zahrnují zhoršující se ekonomickou situaci, rostoucí ceny čepovaného piva a změny ve spotřebitelském chování.

Přečtěte si také

Snídaně jako z francouzské pekárny jen ze 2 surovin: Nadýchané pletence vás dostanou svou jednoduchostí

Historické minimum spotřeby piva

V roce 2023 se v České republice vypilo na hlavu celkem 256 piv, což představuje historické minimum od roku 1963. I když Češi stále drží světový primát v konzumaci piva, tento pokles je alarmující. Odborníci předpokládají, že spotřeba piva se již nikdy nevrátí na rekordní hodnotu z roku 2005, kdy činila 327 piv na osobu.

Ekonomické faktory a změny v chování spotřebitelů

Podle tiskové zprávy Českého svazu pivovarů a sladoven, je hlavním důvodem poklesu zhoršující se ekonomická situace rodin a rostoucí ceny čepovaného piva. Lidé podle svazu pijí více doma, protože pivo z obchodu je levnější. Podíl piva prodaného v hospodách a restauracích se snížil na 30 %, což je s výjimkou covidových let nejhorší hodnota v historii.

Mladá generace mění preference

Dalším významným faktorem je změna v chování mladé generace, která se odklání od konzumace alkoholu. Luboš Kastner z Českého gastronomického institutu upozorňuje, že mladí lidé upřednostňují nealkoholické nápoje a míchané nápoje na bázi piva. „Spotřeba piva se na úroveň z minulých let stoprocentně nevrátí,“ řekl Kastner.

Důsledky pro gastronomii

Nižší spotřeba piva v gastronomii má negativní dopad na hospody a restaurace. Ještě před 15 lety se více než polovina českého piva vypila v těchto zařízeních, dnes je to pouhých 30 %. Tento trend má negativní vliv zejména na menší města a vesnice, kde se hospody potýkají s poklesem návštěvnosti.

Muž čepuje do skleněného půllitru napěněné pivo z pípy. Fotokon / Shutterstock.com

Export a import piva

Pokles spotřeby se dotkl i exportu, který se meziročně snížil o 4,3 % na celkových 5,17 milionů hektolitrů. Nejvýznamnějšími exportními trhy zůstávají Slovensko, Německo a Polsko. Import piva klesá druhý rok v řadě, meziročně o 21 %.

Růst obliby nealkoholického piva

Pozitivním trendem je růst obliby nealkoholického piva a tzv. beer mixů, jejichž výstav v loňském roce činil 1,42 milionu hektolitrů, což představuje meziroční nárůst o 9,3 %. Tento segment trhu roste již jedenáctý rok v řadě.

Pokles spotřeby piva v Česku je dlouhodobým trendem, který je ovlivněn řadou faktorů, včetně ekonomické situace, změn ve spotřebitelském chování a rostoucích cen. Odborníci očekávají, že tento trend bude pokračovat. Český svaz pivovarů a sladoven se snaží bojovat s poklesem spotřeby, například snahou o zařazení české pivní kultury na seznam nehmotného kulturního dědictví. Spotřeba piva v Česku nadále klesá, roste pouze kategorie nealkoholického piva. Celkový výstav českého piva v roce 2023 se jen těsně udržel nad hodnotou 20 milionů hektolitrů, což představuje meziroční pokles o 2,7 %.

Zdroje: Český svaz pivovarů a sladoven, Novinky.cz, Kupi