Sádra do vody umožňuje koupání a eliminuje zápach

Dítě se sádrou do vody objímá matku Opencast

Sádra do vody přináší revoluční změnu v léčbě zlomenin. Nový typ sádry umožňuje pacientům nejen se normálně koupat, ale také eliminuje nepříjemný zápach, jaký je běžný u tradiční sádry. Tento inovativní produkt se začal objevovat na českém trhu a nabízí řešení pro ty, kteří nechtějí být omezeni ani během léčby zlomenin.

Přečtěte si také

Díváte se při výběru čokolády na procenta napsaná na obale? Pak jste obětí mýtu

Co je to sádra do vody?

Sádra do vody je speciální druh sádry, který je vyroben z voděodolných materiálů, jež umožňují pacientům normálně se koupat. Tento typ sádry je prodyšný, lehký a neabsorbuje vodu, čímž eliminuje zápach a snižuje riziko infekcí. Materiál obvykle zahrnuje kombinaci syntetických vláken a pryskyřice, které poskytují pevnou, ale flexibilní oporu pro zlomenou kost.

Pro koho je sádra do vody vhodná?

Sádra do vody je vhodná pro všechny věkové kategorie, od dětí po dospělé. Je obzvláště užitečná pro aktivní lidi, kteří nechtějí být omezováni při sportu nebo jiných fyzických aktivitách. Děti, jež často zapomínají na omezení spojená s tradiční sádrou, mohou s touto inovací pokračovat v běžných činnostech bez obav.

Jak se sádra do vody nasazuje?

„Materiál v podobě bílé mřížky stačí nahřát horkým vzduchem ve speciální troubě', aby změknul a vytvaroval se přesně podle končetiny. Pacient s takovou fixací se nemusí nijak omezovat při mytí, sprchování ani koupání. Většina vody mřížkou jen proteče, a zbytek se snadno vysuší ručníkem nebo fénem. OPENCAST je zcela prodyšný, takže pokožka nebude svědit. Jde o hygienické řešení, a navíc zraněná končetina stále bude pod vizuální kontrolou. Nasazování nahřáté mřížky za pomoci plastových svorek zabere pár minut. Sejmutí je stejně snadné a rychlé, řekl pro STA Bruntálsko ortoped krnovské nemocnice MUDr. Rostislav Kocián.

Kdy se začala v ČR objevovat?

Sádra do vody se na českém trhu začala objevovat v roce 2021 a rychle si získala popularitu díky svým výhodám. Mnoho lékařů a ortopedických klinik ji nyní nabízí jako alternativu k tradiční sádře.

Kolik stojí sádra do vody?

Cena sádry do vody se liší podle velikosti a typu. Krátká fixace na zápěstí stojí přibližně 2500 korun, zatímco ta vyšší vyjde na 4100 korun. Hlavní výhodou je, že pacient může sádru použít opakovaně. Pokud v budoucnu utrpí obdobný úraz, může s vlastní fixací přijít do nemocnice, kde mu ji jen nahřejí a nasadí.

Srovnání sádry do vody a běžné sádry vizuál OPENCAST

Přispívají na ni zdravotní pojišťovny?

Ano, některé zdravotní pojišťovny v ČR přispívají na sádru do vody. Pro děti do 18 let je příspěvek vyšší než pro dospělé. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) přispívá dětem do 18 let až 1 500 Kč na odlehčené a lehké sádry z plastů, pryskyřice a karbonových vláken. Pokud jste pojištěni jinde, je důležité se informovat přímo u své pojišťovny, protože podmínky se mohou lišit.

Jak si o sádru do vody u lékaře říct?

Pokud máte zájem o sádru do vody, je nejlepší se na ni zeptat svého lékaře nebo ortopeda přímo při konzultaci. Většina lékařů je s touto novinkou obeznámena a může vám poskytnout potřebné informace a doporučení, zda je tato sádra pro vás vhodná. Seznam nemocnic, které sádry do vody mají k dispozici, najdete na stránkách výrobců, jako je například OPENCAST.

Zdroje: Kupi, Opencast, VZP, STA Bruntálsko