Jak se starat o plastové krabičky? Fleky z myčky i zabarvení nebo mastnota se dají hravě odstranit

Plastové krabičky v myčce Doralin Samuel Tunas / Shutterstock.com

Plastové krabičky jsou neodmyslitelnou součástí moderní kuchyně. Ale jak se o ně správně starat, aby nám sloužily co nejdéle a zůstaly čisté a bez fleků? Přinášíme vám několik jednoduchých a efektivních tipů, jak udržet vaše plastové krabičky v perfektním stavu.

Přečtěte si také

Jak se dobře vyspat i v parném létě, když nás budí horko nebo světlo brzy ráno?

Jak správně umývat plastové krabičky?

Plastové krabičky jsou skvělým pomocníkem pro uchovávání potravin, ale jejich údržba může být někdy náročná. Zde je několik tipů, jak je správně umývat:

  1. Ruční mytí: Nejlepší způsob, jak umývat plastové krabičky, je ručně v teplé vodě s jemným mycím prostředkem. Používejte měkkou houbičku nebo hadřík, abyste zabránili poškrábání povrchu.
  2. Myčka na nádobí: Pokud používáte myčku, umístěte krabičky do horního koše. Toto patro slouží pro mytí skla a tak by mělo být mytí šetrnější. Vyhněte se použití vysokých teplot, které mohou plast deformovat.
  3. Oplachování: Po umytí krabičky důkladně opláchněte, aby na nich nezůstaly zbytky mycího prostředku, které by mohly ovlivnit chuť uložených potravin.

Jak se zbavit zabarvení a mastných fleků?

Plastové krabičky často trpí zabarvením od jídla, jako je rajčatová omáčka nebo kari, a mastnými fleky. Zde je několik triků, jak tyto problémy vyřešit:

  1. Jedlá soda: Smíchejte jedlou sodu s trochou vody, abyste vytvořili pastu, kterou naneste na zabarvené nebo mastné oblasti. Nechte působit několik hodin a poté opláchněte teplou vodou.
  2. Ocet: Ocet je skvělý přírodní čisticí prostředek. Smíchejte ocet s vodou v poměru 1 : 1 a namočte krabičky na několik hodin. Poté je opláchněte teplou vodou.
  3. Citronová šťáva: Citronová šťáva je účinná při odstraňování zabarvení. Naneste čerstvou citronovou šťávu na skvrny a nechte působit přes noc. Ráno krabičky opláchněte teplou vodou.
  4. Sluneční světlo: Slunce má bělicí účinky. Pokud máte možnost, umístěte krabičky na několik hodin na přímé slunce. Pomůže to odstranit zabarvení a zároveň dezinfikovat.
Plastové krabičky VLADIMIR VK / Shutterstock.com

Jak se zbavit bílých fleků z myčky?

Bílé fleky na plastových krabičkách po mytí v myčce jsou často způsobeny minerálními usazeninami z tvrdé vody. Jak se jich zbavit?

  1. Ocet: Naplňte krabičky octem a nechte působit několik hodin. Poté je opláchněte teplou vodou. Ocet pomůže rozpustit minerální usazeniny.
  2. Kyselina citrónová: Rozpusťte kyselinu citrónovou ve vodě a namočte krabičky na několik hodin. Poté je důkladně opláchněte.
  3. Změkčovač vody: Pokud máte tvrdou vodu, zvažte použití změkčovače vody nebo speciálních tablet do myčky, které pomáhají předcházet vzniku minerálních usazenin.
  4. Tablety na čištění zubní náhrady: Tyto kouzelné tablety si poradí nejen se zašlými plastovými lahvemi například od Sodastreamu, ale skvěle vybělí i prádlo nebo pomohou právě při odstranění fleků z plastových krabiček. Stačí krabičku napustit teplou vodou a vhodit do ní tabletu na čištění zubních náhrad.

Zajímavosti a užitečné tipy

  • Bezpečnost plastových krabiček: Při nákupu plastových krabiček vybírejte ty, které jsou označeny jako BPA-free (bez bisfenolu A), což je chemikálie, která může být škodlivá pro zdraví.
  • Úložný prostor: Plastové krabičky skladujte bez víček, aby se uvnitř nehromadila vlhkost a nevznikaly nepříjemné pachy.
  • Mikrovlnná trouba: Při ohřívání jídla v plastových krabičkách v mikrovlnné troubě vždy odstraňte víčko nebo jej nechte pootevřené, aby mohla unikat pára.

Starání se o plastové krabičky může být jednoduché, pokud víte, jak na to. Dodržováním těchto tipů udržíte své krabičky čisté, bez fleků a v dobrém stavu po dlouhou dobu.

Zdroj: Kupi