Léto je v plném proudu a s ním přichází i čas grilování. Ale co takhle vyzkoušet něco nového a překvapivého? Zapomeňte na klasické steaky a klobásy – letos frčí grilovaný vodní meloun! Tento netradiční recept vás ohromí svou jedinečnou chutí a texturou. Sladká šťavnatost melounu se snoubí s kouřovou příchutí z grilu a vytváří tak naprosto nečekanou chuťovou harmonii. Navíc je to zdravá a osvěžující alternativa k těžkým masům.
Proč grilovat meloun?
Grilování melounu možná zní zvláštně, ale má své opodstatnění. Tepelnou úpravou se totiž zvýrazní přirozená sladkost ovoce a zároveň se vytvoří zajímavá karamelizovaná krusta. Výsledkem je lahodná kombinace sladkého a slaného, měkkého a křupavého. Navíc grilovaný meloun vypadá na talíři velmi efektně a určitě ohromí vaše hosty.
Jak vybrat správný meloun
Pro grilování je klíčové vybrat kvalitní a zralý vodní meloun. Měl by být těžký na svou velikost a při poklepu vydávat dutý zvuk. Slupka by měla být matná, nikoli lesklá. Žlutá skvrna na spodní straně melounu značí, že dozrával na slunci a bude sladký.
Recept na grilovaný meloun v křupavé krustě
Ingredience
- 1 vodní meloun
- 2 lžíce olivového oleje
- Mořská sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá máta na ozdobu
- Balzamikový ocet krémový
- Med
Postup přípravy
- Meloun omyjte a nakrájejte na plátky silné asi 2–3 cm. Odstraňte semínka.
- Plátky melounu potřete z obou stran olivovým olejem.
- Rozpalte gril na střední teplotu.
- Položte plátky melounu na gril a grilujte 2–3 minuty z každé strany, dokud se na melounu nevytvoří mřížka od grilování.
- Na poslední minutu grilování pokapejte melouny medem, ten na povrchu společně se šťávou vytvoří křupavou krustu.
- Sundejte meloun z grilu a ihned posypte trochou mořské soli a pepře.
- Ozdobte lístky máty a případně pokapejte balzamikovým octem, můžete doplnit i slaným balkánským nebo řeckým sýrem.
- Podávejte teplé jako předkrm nebo přílohu k masům či grilovaným sýrům.
Rimma Bondarenko / Shutterstock.com
Tipy jak grilovat vodní meloun
- Nepřegrilujte! Meloun by se mohl rozvařit a ztratit svou šťavnatost.
- Experimentujte s kořením – skvěle funguje chilli, limetková šťáva nebo med.
- Grilovaný meloun se výborně hodí do letních salátů s fetou a rukolou.
- Pro grilování se nejlépe hodí odrůdy s pevnější dužinou, například Sugar Baby nebo Crimson Sweet.
Zajímavosti o vodním melounu
- Vodní meloun obsahuje až 92 % vody, je tedy skvělým zdrojem hydratace.
- Je bohatý na lykopen, antioxidant prospěšný pro zdraví srdce.
- Při výběru melounu hledejte plody s výrazným kontrastem mezi tmavě zelenou slupkou a světlými pruhy.
- Meloun lze skladovat při pokojové teplotě až týden, po nakrojení patří do lednice.
Zdroj: Kupi